Heroj Modrih iz ´99.: Nećemo nabiti Šveđane, ali od prve minute treba ići hrabro!

ZAHVALJUJUĆI odličnom koeficijentu Hrvatskog nogometnog saveza 1999. je hrvatski prvak Croatia bio oslobođen mučenja s raznim Sheriffima, Koperima i Helsinkijima. Klub iz Maksimira do drugog ulaska zaredom u Ligu prvaka trebao je preskočiti samo jednu prepreku - mađarskog prvaka MTK.

> Protiv Malmoa za zaborav desetljeća punog prokletstva

> Ademi je imao sreće: Ništa nije puklo, ozlijedio je ligamente u gležnju

> "Moramo zaustaviti Sammira, on je najopasniji igrač Dinama"

> Dinamov Šveđanin tumači: Atmosfera na Maksimiru će biti kao na utakmici Lakersa

> Šveđani odgovorili Jurčiću: Ne bojimo se izgubiti, to je naša šansa!

> Rasprodane sve ulaznice za Malmo!

> Video - Euforija je ravna 1998. i 1999.: Hoće li i Dinamo biti kao Croatia?

> Leko: Igramo i za Hrvatsku, zaslužili smo predstavnika u Ligi prvaka!

> Jurčić se odvažio: Ne vidim kako nam Liga prvaka može pobjeći!

U Zagrebu je u prvoj utakmici završilo 0:0, a u uzvratu u Budimpešti Modri su slavili 2:0 golovima Josipa Šimića, s kojim smo popričali uoči večerašnjeg okršaja Dinama i Malmoa.

"Zanimljivo, i atmosfera u gradu je dosta slična. I tad je vladala velika euforija, a također su Bad Blue Boysi bili u bojkotu. Zbog dobro nam znanih razloga", prisjeća se Šimić, između ostalog i autor opjevane golčine u Amsterdamu, kojom je tadašnja generacija Modrih srušila slavni Ajax:

"Dinamo sigurno neće nabiti Malmo, Šveđani su vrlo dobri"

"Teško je uspoređivati onu ekipu s današnjim Dinamom. Ipak je prošlo 12 godina, nogomet je evoluirao i igra se drukčije. Bilo je prije puno velikih igrača, ali ima ih i sada, opet Dinamo ima odličnu momčad. U svakom slučaju, teško je reći jesmo li mi bili toliko bolji od ove ekipe, kao što se piše po novinama", procjenjuje Šimić, kojeg je Malmo ugodno iznenadio u srazu s Milanom (2:2):

"Prema onome što vidio u toj utakmici, ali i saznanjima iz medija, sigurno ih nećemo nabiti. To je tipična skandinavska ekipa, čvrsta, koja se vrlo dobro i organizirano brani i vjerujem da nećemo gledati pretjerano efikasan nogomet."

Šimić ima savjet za Modre i njihovog trenera:

"Sammir mora biti na nivou kao protiv Bruggea i Villarreala"

"Samo hrabro od prve minute treba krenuti. Počnu li sumnjati u sebe i svoje mogućnosti, te razmišljati na način što će biti ako ispadnemo, ne piše im se dobro."

"Moraju graditi igru strpljivo, vjerovati u sebe i maknuti kočnicu. Šveđanima treba udariti presing", kaže Šimić, koji upire prstom u jednog igrača:

"Sammir mora biti na visini zadatka! Večeras mora biti onakav kakav je bio lani u Bruggeu, ili protiv Villarreala. Nikako ne poput ovih posljednjih izdanja."

"Primi li Dinamo gol, teško će proći dalje"

Čovjek koji je Dinamo posljednji put uveo u Ligu prvaka upozorava kako ne bi smjelo biti mjesta srljanju. "U uzvratu se štošta da napraviti", tvrdi Šimić:

"Mi smo protiv MTK-a tražili pobjedu, ali smo igrali pametno. Kad nam je isključilo Mujčina, znali smo da je i 0:0 dobar rezultat, a tako je i završilo. Najgora stvar koja se može dogoditi Dinamu jest da večeras primi neki glupi gol - ne vjerujem da bi se onda mogli vratiti. Znam da će biti pun stadion i da gledatelji vole golove, ali svi koji dođu na stadion moraju znati da je 0:0 puno bolji kapital za uzvrat od, primjerice 2:2."

Prognoza rezulata?

"1:0 za Dinamo. Ili 2:0, još bolje!", zaključio je Šimić.

Pročitajte više