KONJIČKE UTRKE

Hipodromi se pretvaraju u klaonice. Konjičke utrke postale su opasne

Foto: EPA

USPRKOS velikoj popularnosti širom svijeta, konjičke utrke su posljednjih godina postale veoma brutalan sport. Pet grla uginulo je tijekom prva četiri tjedna trkaće sezone na hipodromu Santa Anita Park u Kaliforniji. Natjecanja posvećena Danu Martina Luthera Kinga bila su kobna za tri konja.

Statistika govori da su u SAD-u tijekom 2018. godine uginula 493 rasna trkaća konja, a broj uginulih grla za 2019. godinu još uvijek nije objavljen. Od prosinca 2018. godine na hipodromu Santa Anita Park uginulo je više od 40 grla.

Većina tragičnih ishoda posljedica su ozbiljnih ozljeda nogu, ali i poremećaja disanja, probavnog trakta i ostalih organa životinja.

Sve oštrija konkurencija između natjecateljskih grla

Prema riječima direktora medicinske službe u Odboru za konjičke utrke Kalifornije Ricka Arthura, jedan od najčešćih razloga za uginuće je sve oštrija konkurencija između natjecateljskih grla.

"Konji ne dobivaju potreban odmor, a to se događa na jugu Kalifornije gdje sezona utrka traje tijekom čitave godine. Teško je držati grlo u natjecateljskoj formi tijekom svih 12 mjeseci", objašnjava Arthur.

Alarmantni broj tragičnih ishoda zahtijeva novi sigurnosni pristup ovom sportu. U ožujku 2019. godine donesen je Zakon o integritetu konja koji važi na teritoriju SAD-a. Akt podrazumijeva jedinstveni nacionalni standard za doping testiranje konja na razini SAD-a. Natjecanja su još uvijek pod nadzorom saveznih država.

Jockey Club trenutno radi na poboljšanju uvjeta za uzgoj i nadmetanje rasnih konja. Uputili su podršku novom zakonu.

"Vrijeme je pridružiti se ostatku svijeta. Želimo najbolju veterinarsku njegu i poboljšanu sigurnost konja", stoji u priopćenju organizacije.

Smrtonosne ozljede

Prijelom noge kod ljudi se relativno uspješno liječi, ali za konje to je fatalna trauma. Razlog je nizak udio mekog tkiva u nogama, pa kost prilikom prijeloma probija kožu i prekida cirkulaciju. Stoga je ozlijeđeni konj podložan opasnim infekcijama.

U najtežim slučajevima kosti postaju smrskane, pa je liječenje nemoguća misija. Kada veterinari namjeste kost, konj se nekoliko tjedana ne oslanja na svoju nogu. U tom slučaju ne uspijeva ravnomjerno rasporediti težinu na sve četiri noge. Postoji rizik od potencijalno smrtonosne upale mekih tkiva kopita - laminitisa.

"Kada konj ne može samostalno stajati na sve četiri noge, najčešći ishod je eutanazija", objašnjava Arthur.

Pad konja je potencijalna opasnost i za jahača. Podaci prikupljeni na utrkama u Kaliforniji kažu da su 183 jahača ozlijeđena u 360 padova. Rezultati se odnose na razdoblje od 2013. godine do 2018. godine. Najveći broj padova jahača događa se tijekom utrke i uzrok su teških ozljeda konja poslije kojih nastupa uginuće.

Rasprave o drogama

Treneri su izloženi brojnim optužbama za doping. Životinjama se poslije utrke daju tablete protiv boli, kako bi se brzo oporavile za iduće natjecanje.

Lijekovi omogućavaju konjima lako se oporaviti od upale i postizati bolje rezultate. Supstanca furosemid poznata je i kao Lasix. Ona povećava performanse i izdržljivost životinje, navodi se u izvješću Jockey Cluba.

Sredstvo se koristi za suzbijanje krvarenja u plućima, ali u isto vrijeme izaziva pojačano mokrenje što utječe na dehidraciju životinje. Tako se smanjuje tjelesna masa konja. Lakši konji trče brže, pa velike derbije završavaju u značajno kraćem vremenskom intervalu. Lijek nije dozvoljen u svim saveznim državama SAD-a.

Aktivisti za zaštitu životinja vjeruju da bi lijek trebalo zabraniti, a zaposlenici u konjičkom sportu tvrde da bi jasna regulacija njegove primjene donijela pozitivan ishod, piše National Geographic.

Stoga je važno osnovati nezavisno regulacijsko tijelo koje bi s Američkom antidoping agencijom napravilo listu nedopuštenih supstanci. Tako bi se uveo red u konjičkom sportu i smanjili rizici od smrtonosnih ozljeda životinja.

Pročitajte više