HKS izabrao nasljednika Ace Petrovića dva i pol mjeseca nakon što je on dao ostavku

Foto: EPA

OTPRILIKE dva i pol mjeseca nakon što je Aco Petrović podnio ostavku na mjesto sportskog direktora Hrvatskog košarkaškog saveza, imenovan je njegov nasljednik. Bit će to Jasmin Repeša, još jedan bivši izbornik reprezentacije, košarkaški stručnjak bogatog iskustva.

Repeša je prošlu sezonu proveo na klupi talijanskog prvoligaša Pesara, a kroz trenersku karijeru vodio je mnoge klubove. Bio je i trener Cibone, Splita i Cedevite, vodio je i turski Tofaš, crnogorsku Budućnost, španjolsku Unicaju te niz talijanskih klubova (Fortitudo, Roma, Benetton, Milano, Pesaro).

Trener je s najviše izborničkih nastupa na velikim natjecanjima. Još 1995. na Eurobasketu u Grčkoj bio je pomoćnik Aci Petroviću, a samostalno je Hrvatsku vodio na tri Eurobasketa (2007., 2009. i 2013.) te na po jednom Svjetskom prvenstvu (2014.) i Olimpijskim igrama (2008.). Funkciju izbornika hrvatske reprezentacije obnašao je u razdoblju od 2005. do 2009. godine te od 2012. do 2014. godine, a bio je i izbornik reprezentacije BiH u 2018. godini.

Sjednica Upravnog odbora održat će se u srijedu, a nakon nje će Repeša u potpunosti preuzeti funkciju novog sportskog direktora HKS-a.

Petrović odstupio nakon što je izabran izbornik

Petrović je, podsjetimo, s dužnosti sportskog direktora HKS-a odstupio početkom svibnja kada je na Twitteru napisao da odlazi jer nema povjerenja u ljude koji vode hrvatsku košarku i koji će je i dalje voditi.

U hrvatsku košarku vratio se prošle jeseni, nakon Eurobasketa, kao sportski direktor reprezentacije, a zatim je sam sebe postavio za privremenog izbornika do kraja tekuće sezone, dok ne obavi razgovore s kandidatima koji bi ga zamijenili kao trajno rješenje.

Nakon što je odradio četiri utakmice pretkvalifikacija za Eurobasket 2025., razgovarao je s nekolicinom najboljih kandidata, a onda umjesto najavljivanog jednog odlučio Savezu predložiti dva imena - Darija Gjergju i Josipa Sesara. Nakon što je Savez novim izbornikom imenovao Sesara, Petrović je podnio ostavku.

Pročitajte više