"HNK Gorica - prva žrtva unutarstranačkog rata u HDZ-u Velike Gorice"

SRAMOTNA odluka HNS-a koji je uskratio mogućnost igranja HNL-a prvaku druge lige, Gorici, ne prestaje izazivati reakcije navijača i simpatizera kluba iz Velike Gorice. Jedan takav javio se u redakciju Indexa tvrdeći kako je HNK Gorica prva žrtva unutarstranačkog rata u HDZ-u Velike Gorice.

Pročitajte pismo čitatelja:

"Što se doista krije iza izbacivanja HNK Gorice u drugu ligu? Dok cijela hrvatska javnost, napose ona sportska, bruji  o sportskoj nepravdi i korupciji u nogometnom savezu, Velika Gorica bruji o
političkom ratu Šuker - Barišić, koji je utjecao na posljednju odluku o izbacivanju Gorice iz prve lige.

Ivan Šuker svim se sredstvima bori za prevlast i politički opstanak pa mu ni žrtvovanje cijelog jednog kluba ne predstavlja problem. Navodno je, kažu nam njemu bliski izvori, uvjeravao članove nogometnog saveza kako Grad na čelu s nesposobnim Barišićem neće ispuniti obveze uređenja stadiona za potrebe igranja prve lige i tako dodatno dolio ulje na vatru ionako uzavrelim frakcijama unutar saveza.

A što je ustvari razlog Šukerovih postupaka i zbog čega želi uništiti jedan nogometni klub? Stvarni razlozi naravno nemaju nikakve veze sa nogometom i sportom, već sa političkom borbom za prevlast u velikogoričkom HDZ-u.

Zbog pisma premijerki Kosor u kojem su se žalili na Šukerovo nedemokratsko ponašanje, prijetnje i uvrede, bivši ministar financija odlučio zapapriti HNK Gorici?

Izravan povod Šukerovom pozivu bilo je pismo koje početkom lipnja poslano u Središnjicu HDZ-a, odnosno predsjednici stranke Jadranki Kosor. Pismo je potpisala polovina članova Gradskog odbora HDZ-a Velike Gorice, a u njemu su se požalili na Šukerovo nedemokratsko
ponašanje, prijetnje i uvrede kojima su konstantno izloženi. Tog petka, Šukeru je u Središnjici HDZ-a predočeno pismo. Izvan sebe od bijesa, Šuker je odlučio zaoštriti borbu s Barišićem i njegovim pristašama, bez obzira na žrtve. Tako je odlučio, kažu upućeni, intervenirati i u sport!

Da li je HNK Gorica doista izbačena iz prve lige na intervenciju bivšeg ministra financija Ivana Šukera? Je li Šuker još uvijek dovoljno moćan da nametne svoju volju Hrvatskom nogometnom savezu? Poznato je kako je Šuker poslovno i privatno  povezan sa nekim od gospodara hrvatskog sporta, poput njegovog prijatelja Zorana Gopca, ali i Zdravka Mamića. Osim toga, Šuker kao bivši ministar financija zasigurno puno toga zna o poslovima i financijskim vratolomijama nogometnih trudbenika i menadžera.

Priča o HNK Gorici priča je o sukobima frakcija HDZ-a Velike Gorice. Projekt stvaranja jakog nogometnog kluba pokrenula je frakcija okupljena oko gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, a vodio ga je poduzetnik i HDZ-ovac Nenad Črnko. Od samog početka njima se suprotstavila frakcija predvođena predsjednikom HDZ-a Velike Gorice i potpredsjednikom stranke Ivanom Šukerom. Šukerova desna ruka i glavni operativac je tajnik HDZ-a Velike Gorice Ervin Kolarec, koji je i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.


Upravo su utakmice Gorice bile prvi pokazatelj narušenih odnosa među goričkim HDZ-ovcima. Tako primjerice, iako su dolazili na utakmice Gorice, Šuker i Kolarec nikada nisu sjedili na tribini na kojoj su bili predsjednik kluba Črnko i gradonačelnik Barišić. Nadalje, velikogoričkim poduzećima bilo je "sugerirano" da ne sponzoriraju HNK Goricu, a klubu zabranjeno da

traži sponzore.

"Sportski uspjesi, trud sportaša, njihovih roditelja i volontera kluba uništeni su zbog uplitanja politike u sport"

Početak kraja bile su ostavke Šukeru odanih članova, na mjesta u Izvršnom odboru HNK Gorice. Na taj se način htjelo izvršiti pritisak na predsjednika HNK Gorice Nenada Črnka da podnese ostavku i prepusti vođenje kluba Šukeru odanom zamjeniku gradonačelnika Ervinu Kolarcu.

Pred samu odluku o licenciranju, Glasnik Turopolja, lokalno glasilo pod utjecajem Šukerove frakcije, objavljuje seriju komentara protiv projekta HNK Gorica. U svom zadnjem broju Glasnik Turopolja objavljuje komentar pod naslovom "Barišić se dogovorio sa SDP-om?" izravno

optuživši HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice da radi protiv interesa HDZ-a (skenirano u privitku). Odnosi između Šukera i Barišića nikada nisu bili idilični, ali nakon Šukerove smjene i s približavanjem parlamentarnih izbora pretvorili su se u otvoreni rat.

HNK Gorica tako je postala bojno polje na kojem su se sukobile zaraćene HDZ-ove frakcije. Sportski uspjesi, trud sportaša, njihovih roditelja, volontera i prijatelja kluba uništeni su zbog uplitanja politike u sport. Šukeru nije izgleda problem ni cijeli jedan klub žrtvovati zbog mjesta na listi za parlamentarne izbore.

Pročitajte više