HNL neće odlučiti derbiji, nego klub koji su svi prekrižili

Foto: Josip Regovic/Pixsell

PRED nama je posljednji, četvrti krug SuperSport HNL-a za ovu sezonu. Svaki klub još po jednom igra sa svakim klubom u ligi, osim Dinama i Varaždina koji moraju odraditi zaostalu utakmicu pa će još dvaput igrati međusobno. Situacija na vrhu je nikad napetija i tri kluba imaju podjednake šanse za titulu.

Rijeka predvodi tablicu s četiri boda prednosti u odnosu na Hajduk. Bod manje od Bijelih je osvojio aktualni prvak Dinamo, ali on u odnosu na rivale ima susret manje pa bi pobjedom protiv Varaždina došao ispred Hajduka i na dva boda razlike od Rijeke. U subotu se igra derbi na Poljudu, a odmah iza toga Hajduk gostuje na Rujevici. Postoji još milijun računica i potencijalnih razvoja situacije, ali ovo su najizvjesnije mogućnosti nakon idućeg kola.

Grafika: Sofascore

Rijeka navija za remi u derbiju

U slučaju da Hajduk i Dinamo podijele bodove na Poljudu, Rijeka će napraviti ogroman korak prema tituli. Naravno, samo pod pretpostavkom da ona u Zagrebu svlada posljednjeplasirani Rudeš, koji samo luda teorija drži u prvoj ligi.

Rijeka bi Hajduku u toj situaciji pobjegla na šest bodova prednosti i čak bi u slučaju poraza od rivala na Rujevici imala vrlo dobru šansu da na kraju završi ispred njega. Rijeka zasad ima bolji međusobni omjer, što bi moglo biti jako važno, a jedini način da joj Hajduk oduzme tu prednost je da u Rijeci pobijedi s bar dva gola razlike.

Dinamo bi u tom slučaju zadržao isti zaostatak za Hajdukom koji bi pobjedom protiv Varaždina prestigao. Za Rijekom bi zaostajao sedam bodova i gotovo sigurno bi mu u direktnom okršaju s klubom s Kvarnera trebala pobjeda.

Dinamo je živ i u slučaju poraza. Hajduk bi bio u puno težoj situaciji

U slučaju pobjede Hajduka, Dinamo bi se našao u teškoj, ali ne i nemogućoj poziciji. Jedan od direktnih konkurenata, a možda čak i oba, kolo iza toga će izgubiti bodove. S tri boda protiv Varaždina, to bi ga i dalje zadržalo u igri, ali uz gotovo nepostojeću marginu za pogrešku i novi kiks.

S druge strane, Hajduku bi poraz bio ravan katastrofi. Oba rivala bi bila ispred njega, pri čemu bi mu trebale barem tri utakmice da stigne Rijeku, a dvije da stigne Dinamo ako Plavi pobijede u svojoj zaostaloj utakmici. Na Rujevicu bi putovao s minus sedam i saznanjem da mu ni remi u toj utakmici nije dovoljan. 

Nakon derbija će puno toga biti jasnije, ali daleko od gotovog. Sva tri kluba još moraju gostovati kod četvrtoplasirane Lokomotive, koja bi mogla odlučiti prvenstvo. Dosad je već dvaput uzela bodove Dinamu i Hajduku i jednom Rijeci, a uoči sezone su ju zbog masovnog odlaska ključnih igrača skoro svi prekrižili i zaboravili koliko može biti opasna.

Pročitajte više