HNL

HNL se veseli nogometu Tomićeve Rijeke. Evo zbog čega

Marko Prpic/PIXSELL

RIJEKA je u drugom kolu 1. HNL pobijedila Istru 1961 2:0. Bila je to potpuno zaslužena pobjeda u sadržajnoj utakmici. Rijeka je dominirala, stvarala šanse i promašivala sve do 79. minute, kada je proradio Josip Drmić. 

Prvi dojmovi Rijeke u novoj sezoni su vrlo pozitivni. Goran Tomić nastavio je tamo gdje je stao s Lokomotivom, a to je sjajna vijest za HNL. Jedan od najtalentiranijih hrvatskih trenera s Rijekom pokušava igrati brzo i napadački, što se itekako vidjelo u današnjoj utakmici. Rezultat 2:0 ne prikazuje realno stanje na Rujevici jer je Rijeka mogla zabiti još 3, 4 gola.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Nedostajalo je koncentracije i preciznosti. Domaćin je u zadnjim sekundama promašio penal, no dojam nakon Istre svejedno ostaje vrlo pozitivan jer je Rijeka igrala nogomet. A sva je prilika da će tako i ostati u nastavku sezone.

Već sada, u vrlo ranoj fazi sezone, može se konstatirati kako će Rijeka ove sezone biti jedna od najzanimljivijih i najzabavnijih HNL momčadi, zahvaljujući Tomićevom modernom shvaćanju igre. 

U prve tri utakmice sezone ostvarila je sve tri pobjede uz gol-razliku 6:0. Trenutačno je prva u HNL-u i nadomak ulaska u treće pretkolo kvalifikacija Konferencijske lige.

Od prve minute postavila se autoritativno i mogla je  povesti u 25. sekundi. Andrija Vukčević ubacio je loptu za aktivnog i brzonogog Ampema kojeg je sjajnom intervencijom zaustavio vratar Ivan Lučić. Rijeka je u istom stilu nastavila napadati i nizati opasne akcije.

Činilo se da je pitanje vremena kada će Riječani završiti Puljane, i to u prvome poluvremenu, no realizatorska agonija Tomićeve momčadi trajala je sve do 79. minute.

Drmić od tragičara do junaka

Nevjerojatno je što sve danas Rijeka nije iskoristila. U prvih 45 minuta domaćin je na Rujevici promašio četiri šanse, koje su proizašle iz dobre i brze kombinatorike. Uvjerljivo najbolju šansu imao je Josip Drmić u 43. minuti.

Prince Ampem je oteo loptu vrataru Lučiću, koja je došla do Drmića, koji je imao jedan na jedan s Istrinim vratarom, ali promašio je cijeli gol iz neposredne blizine i do 79. minute izgledalo je kao da će Drmić ispasti najveći tragičar.

Iskupio se Rijekin kapitalac Drmić s dva gola. Prvi je zabio u 79. minuti. S visine peterca glavom je pogodio poslije dobitnog centaršuta Ivana Tomečaka s desne strane.

U 83. minuti Rijeka je povukla napad preko Domagoja Pavičića s desne strane, koji je u trku lijepo centrirao na suprotnu stranu. Akciju je pratio Drmić i glavom u padu zakucao za apsolutno zasluženu pobjedu Rijeke.

Igra Rijeke podsjetila je na ono što je Tomić radio u Lokomotivi. Tomić je Lokomotivu vodio od 2017. do 2021. i s njom pretprošle sezone uspio osvojiti povijesno drugo mjesto.

Pritom je Lokomotiva igrala atraktivno i napadački, a zbog Tomića su u Lokomotivi eksplodirali mnogi talentirani igrači, koji su kasnije transferirani u veće klubove. Marko Tolić, Lirim Kastrati, Myrto Uzuni, Kristijan Jakić i Fran Karačić pod Tomićem su proigrali.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Rijeka je u pripremama pokazala čemu teži

Rijeka je uoči sezone odigrala šest pripremnih utakmica i zabilježila pet pobjeda i jedan remi, uz gol-razliku 16:5. Rezultati pripremnih utakmica govore da je Tomić uspio brzo posložiti napadačku igru koja je napravila razliku i u prve tri službene utakmice.

Momčad s Rujevice remizirala je protiv slovačke Žiline 2:2, a pobjeđivala je Domžale, Hrvatski dragovoljac, Wolfsberger, Triglav i MTK iz Budimpešte. Sve su to bili solidni protivnici protiv kojih je Rijeka gurala svoj način igre. 

To joj je stvorilo dobar temelj uoči nove sezone. U prvoj utakmici sezone pobijedila je Goricu 2:0 na Rujevici, međutim, spašavao ju je debitant na vratima Nediljko Labrović.

Rijeka je u toj utakmici pokazala određene slabosti protiv čvrstog i organiziranog protivnika s kojim se konstantno mučila posljednje tri sezone, ali je na kraju došla do pobjede. Pet dana kasnije započela je europski put na Malti 2:0 pobjedom kod Gzire United. Bila je to rutinska pobjeda koja je trasirala put u sljedeću rundu.

Uzvratna utakmica s Gzirom u četvrtak trebala bi donijeti novu pobjedu i dozu samopouzdanja momčadi koja će ove sezone igrati nogomet u punom smislu riječi.

Pročitajte više