Prodaje su skupo koštale HNL. Dugo nije bio ovako slab

Foto: Pixsell

ZIMSKI prijelazni rok za najjače europske lige završava na kraju mjeseca, ali klubovi u SuperSport HNL-u nove igrače mogu dovoditi sve do 15. veljače. Hrvatski prvoligaši su ove sezone prodali igrača u ukupnoj vrijednosti od 49 milijuna eura, a u zimskom prijelaznom roku prodano je igrača za 19.4 milijuna eura.

No, iako su jako dobro zaradili, najveći hrvatski klubovi vjerojatno nikad nisu ostali ovako oslabljeni u zimskom prijelaznom roku. Neki su ostali bez najboljih igrača, neki su si znatno smanjili igrački kadar i morat će dovesti nove igrače da ih nadomjeste. Neki neće moći ni to.

Dinamo izgubio najboljeg igrača

Dinamo je ove zime ostao bez Mislava Oršića i da nikoga drugog nije izgubio to je ogroman udarac za Čačićevu momčad. Vidjelo se na utakmici protiv Gorice koliko Oršić nedostaje Dinamu i kako se momčad još nije navikla da ga nema u prvom sastavu. Osim njega je otišao i Emir Dilaver, ali barem stopera Čačić ima i više nego dovoljno iako se spominje da bi iz Zuricha mogao doći stoper Bećir Omeragić.

Uz odlazak Oršića Dinamu se ozlijedio i Bruno Petković koji će propustiti par utakmica na otvaranju nastavka sezone. Za njega Čačić ima zamjenu u vidu Josipa Drmića, ali već u prvoj utakmici se vidjelo da će oko Oršićeve zamjene puno kemijati i da za nju trenutačno nema rješenje.

Hajduk odlično poslovao

Najviše je u ovom prijelaznom roku zaradio Hajduk koji je prodao Biuka, Ljubičića, Čolinu, Atanasova i Vukovića za ukupno 10.3 milijuna eura što je jedan od najuspješnijih prijelaznih rokova na Poljudu u povijesti. Hajduk je napravio jako dobar posao jer je dobio ogroman novac za igrače koji manje-više nisu bili prvotimci.

Biuk se gubio negdje između klupe i prve momčadi, Ljubičić je već šest mjeseci bio u LASK-u na posudbi, a Čolina i Vuković su igrači za koje su na Poljudu uvijek računali da imaju bolje zamjene. Iz Hajduka je otišao i Kristian Dimitrov, ali on je u Levski otišao kao slobodan igrač.

Hajdukovi navijači očekuju da će Mindaugas Nikoličius nekoga dovesti do kraja roka, no novac od prodaje igrača Hajduku je bio važniji za krpanje nekih rupa u proračunu nego za eventualne ulazne transfere. Ipak, očekuje se dolazak Yassinea Benrahoua koji je navodno stigao u Split na liječnički pregled.

Rijeka na nuli, Osijek u problemima

Rijeka je poslovala na nuli jer je neke igrače poput Harisa Vukčića izgubila bez odštete, a Emira Dilavera, Emmanuela Bandu i Danila Veigu dovela je bez odštete dok je Antonija Marina i Denija Jurića posudila od Dinama i tako najvjerojatnije završila prijelazni rok.

Osijek je u najtežoj situaciji. Za tri milijuna eura Augsburgu je prodao Diona Drenu Belju, a za 500.000 eura u Panathinaikos je otišao Laszlo Kleinheisler. Ivica Ivušić na korak je do transfera u ciparski Pafos. No, sve i da hoće Osijek ne može nikoga dovesti jer je sredinom prosinca dobio zabranu ulaznih transfera od FIFA-e.

Naime, austrijski LASK prijavio je Osječane zbog dugovanja za transfer Jevhena Čeberka 2021. godine. Osijek je navodno dužan dio iznosa od 500.000 eura, a čim podmiri obveze, FIFA će skinuti blokadu. S novcem koji je dobio od prodaje Belje i Kleinheislera bi to mogao napraviti.

Nema vijesti o novim igračima

O nekim velikim ulaznim transferima u HNL-u se trenutačno ne priča i HNL je trenutačno neusporedivo slabiji nego što je bio na početku sezone. Osijek se prodajom dvojice najboljih igrača ne samo isključio iz bilo kakve borbe za vrh nego si je znatno otežao i borbu za Europu dok će Dinamo bez Oršića (i adekvatne zamjene) bitno teže braniti naslov prvaka.

Izlazni transferi četiri najjača hrvatska kluba ove zime:

DINAMO

Mislav Oršić u Southampton za 6.8 milijuna eura
Emir Dilaver u Rijeku kao slobodan igrač

HAJDUK

Stipe Biuk u Los Angeles FC za 6.5 milijuna eura
Marin Ljubičić u LASK Linz za 2.9 milijuna eura
David Čolina u Augsburg za 650.000 eura
Yani Atanasov u Cracoviju za 200 tisuća eura
Josip Vuković u Al Faisaly za 100.000 eura

OSIJEK

Dion Drena Beljo u Augsburg za 3 milijuna eura
Laszlo Kleinheisler u Panathinaikos za 500.000 eura

RIJEKA

Haris Vučkić u Buriram United kao slobodan igrač

 

Pročitajte više