HNS i Vrbanović osuđeni zbog svastike na Poljudu

Foto: Hina

HNS i izvršni direktor Damir Vrbanović kažnjeni su na Prekršajnom sudu u Splitu novčanim kaznama zbog toga što prije susreta Hrvatske i Italije na Poljudu 12. lipnja 2015. godine nisu pretražili sportski objekt, tj. travnjak, te uočili svastiku. Tako su počinili prekršaj iz članka 19. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Sudac Stipe Roso osudio je Vrbanovića na kaznu od pet tisuća kuna, a HNS na 50 tisuća kuna. Optužnim prijedlogom policija je tražila kažnjavanje od 100 tisuća kuna za HNS i 25 tisuća kuna za Vrbanovića.

Sudac Roso oslobodio je HNS i Vrbanovića optužbe za prekršaj iz članka 5. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, tj. da nisu poduzeli odgovarajuće mjere radi sprječavanja i suzbijanja nereda na sportskim natjecanjima. Obrazloženje presude još nije napisano pa tako nisu poznati argumenti za oslobađanje od ovog dijela optužbe. Utakmica je igrana pred praznim gledalištem, nereda u tom smislu nije ni bilo.

Policija nije otkrila tko je narisao svastiku na travnjaku

Vrbanović i HNS poslali su sucu Rosi pisane obrane u kojima su naveli da je svastiku bilo nemoguće primijetiti dva dana prije utakmice. Da nešto nije u redu s travnjakom uočeno je tek neposredno pred sam početak utakmice, a još je neko vrijeme bilo potrebno dok je informacija o kukastom križu na travnjaku došla do funkcionera HNS-a.

Unatoč velikim naporima koje su poduzeli na otkrivanju osoba koje su svastiku narisale na travnjak Poljuda, policija u ove gotovo tri godine nije imala uspjeha. Objavili su i snimku maskiranih mladića koji su nacrtali kukasti križ, no ni to nije pomoglo.

Vrbanoviću i HNS-u ostaje opcija žalbe na presudu.

 

Pročitajte više