HNS: Imamo ozbiljan problem. Šteti se reprezentaciji koja je Hrvatskoj donijela dobro

Foto: Index

HRVATSKA je izgubila od Turske 1:0 na Opus Areni u sedmom kolu kvalifikacija za Euro 2024. Vikend uoči okupljanja reprezentacije na osječkom stadionu postavljena je krpa na kojoj je crvenom bojom bilo nacrtano ustaško slovo U, a ispod toga je crnom napisano i precrtano HNS.

Iznad svega je pisalo "Ima nas", a postavljanje tog transparenta snimile su nadzorne kamere. Intervencijom policije sporna je zastava uklonjena. Na utakmici se također moglo se čuti i pjevanje ustaške koračnice pred kraj prvog poluvremena, kao i neprimjereno skandiranje.

"Ne možemo znati je li hrvatska nogometna reprezentacija sredstvo ili cilj zašto se šalju te poruke i koji je motiv"

"Nadali smo se da ćemo nešto naučiti iz ove lekcije kada nam UEFA nije zatvorila stadion zbog izgreda u Rijeci, ali pred nama je još dug proces da bismo došli do onoga što želimo. Od početka tvrdimo da pozicija saveza nije nekakvo provlačenje ili sukobi s FARE-om ili UEFA-om.

Moramo se suočiti sa stvarima koje se događaju na stadionima, to su širi društveni problemi i moramo se kao društvo boriti s tim. Hoćemo li igrati bez gledatelja, tek ćemo vidjeti", rekao je voditelj odjela za prevenciju, sigurnost i integritet Hrvatskog nogometnog saveza Josip Jurjević za Dnevnik Nove TV.

"S policijom surađujemo od početka priprema i za prošlu i za ovu utakmicu te zahvaljujemo policiji i zaštitarima koji su spriječili ovo. To samo govori da imamo ozbiljan problem.

Ne možemo znati je li hrvatska nogometna reprezentacija sredstvo ili cilj zašto se šalju te poruke i koji je motiv da netko našteti, ne bih rekao ni HNS-u, koji je samo tehnička podrška, nego reprezentaciji, koja je toliko dobroga donijela Hrvatskoj. Mi smo samo nogometni savez i teško je odgovoriti koji su motivi", dodao je.

"Ovo narušava ugled cijele Republike Hrvatske"

Jurjević je istaknuo kako ne može reći da je jedna navijačka skupina kriva jer na utakmice dolaze pripadnici iz brojnih skupina. "Ovo narušava ugled cijele Republike Hrvatske, a ne postoji veći brend od nogometne reprezentacije. Najbliža nam je suradnja s policijom, koja je izvrsna, a više od toga ne mogu reći jer izlazi iz okvira mog djelokruga", poručio je Jurjević.

Pročitajte više