HNS "Mamiću Srbine, čakija ti ne gine" kažnjava s 20 tisuća kuna, a "Hrvatska mati, Srbe ćemo klati" tolerira

Foto: Hina

ZBOG neprimjerenog ponašanja navijača Hajduka u 15. kolu HNL-a klub će platiti kaznu u visini od 40 tisuća kuna, a zbog pirotehnike na gostujućoj utakmici kod Rijeke Bijeli moraju prvotnom iznosu pridodati još 12 tisuća kuna. Sveukupno, dakle, 52 tisuće kuna. Tako je odlučio disciplinski sudac Krešimir Vlajčević, onaj za kojeg postoji sumnja da je primao pozajmice od Zdravka Mamića, ali to nije sve. Disciplinci HNS-a odlučili su kazniti Hajduk s još 20 tisuća kuna zbog, kako stoji u prijavi, vrijeđanja HNS-a i Zdravka Mamića. Torcida je, naime, skandirala "HNS pederi nogomet ste sjebali" i "Mamiću Srbine, čakija ti ne gine".

Predsjednik Hajduka Marin Brbić ne osporava kaznu, nego mu nije jasno zašto pravila nisu jednaka za sve klubove u prvenstvu.

"Zašto je kazna šest tisuća kuna za "Mamiću cigane".. od strane navijača Dinama, a za "Mamiću Srbine" od navijač Hajduka 20 tisuća kuna?", pitao se Brbić, a prenosi Dalmatinski portal.

Selektivno kažnjavanje

Isto tako navodi se jedna zanimljivost s utakmice Dinama i Istre kada su Fan Club BBB-i (navijači Dinama bliski upravi) skandirali "Hrvatska mati, Srbe ćemo klati", "Ubi, ubi Srbina" te "SDP pederi, nogomet ste sjebali". To su uočili predstavnici HHO-a, ali ne i delegat Ante Vučemilović, koji je, uzgred rečeno, dopredsjednik HNS-a.


"Delegati očito izgube sluh kada Dinamo igra", zaključio je Brbić.

Odluka disciplinskog suca od 11. studenog

"Disciplinski sudac MAXtv Prve lige Krešimir Vlajčević proveo je postupak i donio odluke o kaznama po prijavama zbog upotrebe pirotehničkih sredstava i neprimjernog skandiranja navijačkih skupina na četiri utakmice 15. i 16. kola.

U 15. kolu na utakmici Hajduk-Rijeka evidentirano je paljenje pirotehničkih sredstava od strane navijačke skupine Torcida u više navrata s kulminacijom u 65. minuti utakmice kada je zapaljeno više desetaka baklji od kojih je devet ubačeno u teren za igru te je ispaljeno desetak topovskih udara pa je utakmica od strane suca morala biti privremeno prekinuta. U tom periodu na sjevernoj tribini zapaljen je kraći vatromet, a desetak minuta kasnije na istoj tribini zapaljeno je oko 40 stolica. Zbog svih ovih događanja neprimjerenih nogometnoj utakmici HNK Hajduk je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 40.000 kuna.

Na utakmici Split-Dinamo zabilježeno je neprimjereno skandiranje prema gostujućim igračima i sucima utakmice od strane manjeg dijela gledatelja s istočne tribine, a prijavljeno je i neprimjereno obavljanje posla pobirača lopti u završnici utakmice pa je RNK Split kažnjen s 15.000 kuna.

U 16. kolu također su dvije utakmice bile u obradi kod disciplinskog suca zbog neprimjerenog ponašanja gledatelja. Na utakmici Rijeka-Split u 26. minuti dio navijačke skupine Armada na kratko je uvredljivo skandirao pa će HNK Rijeka platiti kaznu od 6.000 kuna dok je na utakmici Osijek-Hajduk navijačka skupina Torcida ponovo unijela i palila pirotehnička sredstva (u 36. i 80. minuti, ukupno dvadesetak komada). Zbog toga je HNK Hajduk kažnjen s 12.000 kuna, a NK Osijek kao organizator utakmice mora platiti kaznu od 6.000 kuna.

Zbog pet opomenutih igrača na utakmici 15. kola Split-Dinamo i 16. kola Inter Zaprešić-Lokomotiva (nesportsko ponašanje momčadi, članak 54. DP HNS), RNK Split i NK Lokomotiva kažnjeni su sa po 5.000 kuna
"

Pročitajte više