RASIZAM

HNS: Ovakav incident baca veliku sjenu na hrvatski nogomet i hrvatsku državu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

PRIJATELJSKA utakmica između Zadra i Šibenika igrana u srijedu prekinuta je u 65. minuti pri rezultatu 4:2 za Šibenik, a do prekida je došlo zbog rasističkog ispada dijela domaćih navijača. Njihovo ponašanje osudio je Hrvatski nogometni savez. Podsjetimo, nekolicina navijača Zadra ušla je na zatvorenu južnu tribinu preskočivši ogradu te potom uz hukanje bacila bananu, i to u smjeru Šibenikovog braniča Marcosa Mine.

HNS je dan kasnije oštro osudio taj čin priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Hrvatski nogometni savez oštro osuđuje ponašanje dijela gledatelja na prijateljskoj utakmici HNK Zadar - HNK Šibenik koja je u srijedu odigrana na stadionu Stanovi u Zadru.  Na navedenom prijateljskom susretu, dio gledatelja je krajnje neprimjerenim povicima vrijeđao igrače Šibenika na nacionalnoj osnovi te na osnovi boje kože, a verbalno nasilje upotpunjeno je i fizičkim kada su pojedinci prema terenu bacili bananu i staklenu bocu.

Ispravna odluka sudaca

Hrvatski nogometni savez takvo ponašanje najoštrije osuđuje i smatra potpuno neprihvatljivim. Ovakav incident baca veliku sjenu na hrvatski nogomet i hrvatsku državu te pozivamo nadležne institucije da učine maksimum kako bi počinitelje odgovarajuće sankcionirali.

Pozdravljamo ispravnu odluku sudačkog tima o prekidu utakmice, kao i ispriku HNK Zadra. Vjerujemo da će HNK Zadar kao organizator učiniti sve da se ovakav incident ne ponovi. HNS poziva Županijski nogometni savez Zadarske županije, kao nadležnu organizaciju u ovom slučaju, da razmotri disciplinske sankcije povodom ovog slučaja."

Pročitajte više