HNS se napokon ogradio od ustašluka u Osijeku: Stadioni ne smiju biti mjesto razdora i mržnje

Foto: Hina

HNS napokon se ogradio od skandaloznih povika koji su se u srijedu mogli čuti s tribina osječkog stadiona na utakmici Hrvatske i Izraela. HNS-ovo priopćenje medijima prenosimo u cijelosti.

"Hrvatski nogometni savez ponovno osuđuje sve oblike izražavanja koji promiču i potiču govor mržnje, diskriminaciju i nesnošljivost. Još jednom su Osijek te Slavonija i Baranja pokazali koliko vole hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Zahvaljujemo navijačima koji su po nepovoljnim vremenskim uvjetima došli na Gradski vrt i pružili potporu Vatrenima u pobjedi protiv Izraela," objavio je HNS na svojoj stranici.

"Nažalost, atmosferu su narušili povici kojima nije mjesto na sportskim borilištima i uopće u demokratskoj, modernoj i tolerantnoj Hrvatskoj kakvu svi priželjkujemo. Hrvatski nogometni savez, još jednom, osuđuje isticanje svih simbola i slogana koji veličaju totalitarističke režime, koji degradiraju demokratske vrijednosti i promiču govor mržnje, diskriminaciju, rasizam ili vrijeđanje po bilo kojoj osnovi."

"Pozivamo sve navijače hrvatske nogometne reprezentacije da poštuju i da se bore za visoke demokratske standarde jer u suprotnom narušavamo ugled našeg nogometa, naših navijača i naše države," objavio je HNS na svojoj stranici.


Vlada RH također se oglasila priopćenjem na svojoj službenoj stranici


"U suvremenom svijetu kada pojedinci koriste različitosti za novu platformu razdora koja svoj vrhunac doseže u posljednjim tragičnim događajima u Bruxellesu, tolerancija i zajedništvo snažnije nego ikad dobivaju svoj puni smisao.

 

U tom kontekstu osuđujemo svaki pokušaj degradacije dosegnutih demokratskih vrijednosti, govor mržnje i  vrijeđanje. Vlada Republike Hrvatske  osuđuje isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima na sportskim borilištima kao neprihvatljivu i nepoželjnu pojavu.

U fragmentiranoj slici današnjice pozivamo na sve civilizacijske vrijednosti i standarde i osuđujemo svaki čin i sve oblike izražavanja koji promiču ili potiču govor mržnje i nesnošljivost.

Stoga još jednom pozivamo sve građane da poštuju dosegnute demokratske vrijednosti i da svojim primjerom ne narušavaju ugled nas samih i naše domovine," objavila je Vlada RH.

 

Pročitajte više