hrvatski nogometni kup

HNS suspendirao Pajača i Jovića do kraja sezone

Foto: Pixell

RIJEKA je u nedjelju na drugom poluvremenu polufinala Kupa protiv Osijeka preokrenula 0:2 i s pobjedom 3:2 plasirala se u finale gdje će 1. kolovoza u Šibeniku za trofej igrati protiv Lokomotive.

Međutim, umjesto da se priča o senzacionalnom preokretu Rijeke i fantastičnom golu Petra Bočkaja, vijest tjedna je katastrofalno suđenje suca Igora Pajača. Dvije ključne pogreške suca su usmjerile utakmicu i na koncu odlučile pobjednika.

Komisija nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a danas je analizirala suđenje, secirala je sve sporne odluke Igora Pajača i donijela je sljedeće odluke:

Tri ključne pogreške i teške kazne za Pajača i Jovića

Analizom su utvrđene tri ključne pogreške, kako slijedi:

1) 4' - Sudac utakmice je propustio uočiti grubi prekršaj slijedom čega je sukladno PNI valjalo isključiti igrača br. 22 Osijeka. U istoj situaciji pomoćni video sudac (VAR) pogrešno nije intervenirao i nije preporučio sucu utakmice „pregled snimke na terenu za igru“ budući je riječ o „jasnoj i očiglednoj pogrešci“ („izravni crveni karton“).

2) 56' - Sudac utakmice je pogrešno procijenio start igrača Osijeka br. 5 kao prekršaj koji se kažnjava „opomenom“. Budući je tom igraču to bila druga opomena, sudac utakmice ga je isključio. Glede VAR tehnologije, KNS IO HNS daje pojašnjenje kako se u ovoj situaciji VAR sukladno Protokolu VAR ne smije uključiti, slijedom čega VAR u ovoj konkretnoj situaciji nije pogriješio.

3) 70' - Sudac utakmice je unutar kaznenog prostora Osijeka pogrešno procijenio fizički kontakt između braniča Osijeka i napadača Rijeke te je dosudio kazneni udarac za Rijeku.

Analizom komunikacije između prostorija za VAR (VOR) i suca utakmice, KNS IO HNS stava je kako se s obzirom na razloge koje je sudac utakmice naveo VAR-u za dosuđivanje kaznenog udarca (uporaba lakta) te sadržaja audio-vizualne snimke koju je VAR pregledavao, trebalo pokrenuti Protokol VAR i predložiti sucu utakmice „pregled snimke na terenu za igru“. Slijedom iznesenog KNS IO HNS smatra kako je VAR i u ovoj situaciji pogriješio.

Uzimajući u obzir ozbiljnost i broj pogrešaka te posljedice koje se reflektiraju na natjecanje u pitanju, KNS IO HNS odlučila je suca utakmice Igora Pajača i pomoćnog video suca (VAR) Frana Jovića uslijed očitog pomanjkanja forme ne koristiti do završetka natjecateljske sezone 2019./2020. Isto tako, i prvi pomoćni sudac Ivica Modrić, s utakmice u pitanju, kažnjen je s četiri utakmice nesuđenja.

Kulušić šokiran suđenjem

Suđenje Pajača za Index je jučer komentirao šef Sudačke komisije HNL-a Ante Kulušić.

''Što se dogodilo? Što da vam kažem, u utorak u 12 sati sazvao sam izvanrednu sjednicu Sudačke komisije na kojoj ćemo detaljno analizirati sve sporne trenutke i tada ćemo donijeti neke odluke. Ne želim prije sjednice ništa detaljnije komentirati niti prejudicirati sankcije za Pajača, ali moram reći da sam izrazito nezadovoljan suđenjem. Posebice nekorištenjem VAR-a na utakmici u Rijeci'', kazao nam je Kulušić pa je dodao:

''Otkako smo uveli VAR, nisam o suđenju razgovarao s novinarima. Suđenje je bilo kvalitetno. Vjerovao sam da više nećemo svjedočiti ovakvim scenama, ali, eto, imamo što imamo. Više ne bih komentirao ništa do sastanka Komisije.''

 

Pročitajte više