MANCHESTER UNITED

Hobotnica kojoj je Mourinho odrezao krakove opet spektakularno guši protivnike

Foto: Gulliver / Getty Images

OSLOBOĐEN Mourinhovih okova i sa svim ovlastima u igri prema naprijed koje mu je dao novi trener Solskjaer, igračina koju su zbog krakova kojima obuhvaća cijeli teren i guši protivnike nazvali Hobotnica, predvodi veliki preporod Manchester Uniteda. 

Odlaskom trenera koji je već odavno velik i Poseban samo po svađanju sa svima, omraženosti kod svih i neuspjesima te time što ga je zamijenio jedan od najomiljenijih likova u povijesti velikog kluba, igrači Manchester Uniteda su prodisali, oslobodili se i proigrali.

To se posebno važi za Paula Pogbu. 

U Mourinhovom odnosu prema njemu i radikalnoj promjeni koju je na svim poljima u relacijama s istim igračem izvršio Solskjaer, jasno se vidi zašto se pod bivšim trenerom događala propast, a pod novim traje preporod Uniteda.

U Mourinhovom odnosu prema Pogbi i radikalnoj promjeni koju je na svim poljima u relacijama s istim igračem izvršio Solskjaer, jasno se vidi zašto se pod bivšim trenerom događala propast, a pod novim traje preporod Uniteda

Mourinho je na Pogbi na treningu, u svlačionici i na klupi neuspješno trenirao strogoću i još neuspješnije bildao autoritet. Na terenu pak ga je zauzdao i "zabranio mu prelaziti centar".

Mourinho više nije Poseban i velik trener upravo zato što je napravio ove kardinalne psihološke, pedagoške i strateške pogreške.

Prošlo je vrijeme, koje je pregazilo Mourinha, kada je trener bio Bog i kada osim njega u momčadi nije bilo drugih bogova. Čak i ako se taj trener zove Mourinho i ako je trener povećanih ovlasti, dakle menadžer.

Mourinho je gazio Pogbu, ali on je zgazio njega. I zatim mu plesao na grobu

Danas su ključni igrači, oni najplaćeniji i najbolji, a to je sve Pogba u Unitedu, previše moćni. Ako trener na njih ide džonom, oni će zgaziti njega. Ne tako da ga iscipelare, nego ufino. Tako što na primjer, poput Pogbe, otkaz omraženom tiraninu proslave plesom na treningu, a zatim plesom na terenu. 

Do prije samo osam dana uškopljeni, ucviljeni i užasni Pogba, opet je postao Hobotnica. Usprkos brutalnom tempu od čak tri utakmice u osam dana, sjajno predvodi kaznenu ekspediciju kojoj je Ubojica dječjeg lica na klupi samo dao da igra. Ništa više od toga.

A nitko ne igra (ili "se igra") bolje od Pogbe kada mu se da igrati, kada mu se daju ovlasti. I pažnja. Takvim tankoćutnim i razmaženim superstarovima od Mourinhove batine daleko je ukusnija Solskjaerova mrkva. "On je kvalitetan igrač, kao i ostali u momčadi. Radio sam i prije s Paulom i uživao u ovim danima s njim. Nadam se ćemo uživati u radu i u sljedećim mjesecima. On je sposoban igrati kao osmica, desetka i šestica."

Nakon što mu je Solskjaer odmah po preuzimanju klupe ispisao ljubavno pismo, do tada pokopani Pogba je poletio

Nakon što mu je Solskjaer odmah po preuzimanju klupe ispisao ovakvo ljubavno pismo, do tada pokopani Pogba je poletio. Postao onaj iz Juventusa, zbog kojeg ga je United prije dvije godine platio 105 milijuna eura, te onaj ljetošnji Pogba koji se na SP-u podredio momčadi i tako bio ključan igrač na putu do svjetskog naslova Francuske.

Osam dana od Mourinhovog otkaza i tri pobjede kasnije; Cardiff (5:1), Huddersfield (3:1) i Bournemouth (4:1), Pogba je zaslužan za više od polovice od tih 12 Unitedovih golova. Dok je u 14 utakmica pod Mourinhom imao po tri gola i asistencije, u samo tri meča pod Solskjaerom četiri gola je postigao, a tri namjestio.

Osam dana, tri utakmice, četiri gola i tri asistencije

I to igrajući, dodajući i zabijajući kao šestica, osmica i desetka. U sustavu 4-2-3-1 formalno igra iza napadača, ali ga je pun teren. Utrčava iz drugog plana, vodi igru s centra, poentira pred golom...

Igrač čiji preporod je i onaj njegovog kluba, ovako to pokušava objasniti:

Preporođeni Pogba: Još nisam na maksimumu

"Ne znam, ne znam... Možda smo shvatili da smo mi Manchester United, da moramo uvijek biti na vrhu. Igrači su pronašli sebe, svatko uživa u igri, atraktivni smo, napadamo. Kod Mourinha smo igrali drugačije, i tada smo pobjeđivali, ali ne na ovakav način. Novi trener nas stalno tjera da napadamo. Igramo nogomet, kreativni smo. Uživamo."

Pred drugi dio sezone poručuje:

"Nitko od nas nije na maksimumu. Svatko može još dosta napredovati. To vrijedi i za mene. Uvijek želim više, ali najvažnije mi je da igram za momčad."

Pročitajte više