Hoće li Eduardo u Donjecku ponovo biti onaj stari?

EDUARDA DA SILVU još samo liječnički pregled dijeli od potpisa za Šahtar što bi se trebalo dogoditi u ponedjeljak. Vrijednost transfera je oko sedam milijuna eura, a Eduardo će u Donjecku imati otprilike jednaku plaću kao i u Arsenalu - između 2,5 i 3 milijuna eura.

Duduova karijera išla je uzlaznom putanjom sve do 23. veljače 2008. kad ga mu Martin Taylor krvničkim startom slomio nogu. Eduardo je do te kobne subote dobivao sve više povjerenja od Arsena Wengera i dokazivao zašto je u Arsenalu dobio broj devet. U London je stigao u ljeto 2007. za 15 milijuna eura nakon što je uz manje problema uspio dobiti radnu dozvolu. U Premiershipu je debitirao protiv Blackburna, a onda je zabio i svoj prvi gol, praškoj Sparti u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Dok se borio za mjesto u momčad, uredno je zabijao u Kupu pa je u prosincu konačno dobio priliku od prve minute protiv Evertona. I nakon toga je nastavio zabijati i oduševljavati navijače Arsenala, no onda je došla nesretna utakmica s Birminghamom.

Srna "sredio" transfer

Svima nam se urezala u sjećanje jeziva scena kako Taylor starta na Eduarda kojega je to zauvijek obilježilo i nakon toga više nije bio isti igrač. Uslijedio je mukotrpni oporavak od godinu dana. Eduardo je sve to muški podnosio, ali je godinu dana izbivanja ostavilo traga. Nakon povrataka stalno su ga mučile manje ozljede i izbacivale ga iz kontinuiteta. Osim toga, bez obzira koliko naporno trenirao Taylorov start je ostavio traga i na Eduardovoj psihi. Uspio je skrenuti pažnju na sebe, ali ne po golovima nego zbog kazne Uefe koju je dobio nakon što je "pokušao prevariti suca" u kvalifikacijskom utakmici Lige prvaka protiv Celtica. Uefa ga je tad kaznila s dvije utakmice zabrane, kasnije je tu odluku povukla, no dio medija se obrušio na Eduarda uz optužbu da je varalica.


Krajem sezone naveliko se licitiralo imenima klubova koji ga žele dovesti, a dolazak Chamakha na Emirates bio je još jedan signal da Dudu odlazi. Pričalo se da ga žele Lyon, Aston Villa, Valencia, Olympiacos, no Dudu je sve iznenadio i odlučio se na selidbu u Donjeck, grad od oko milijun stanovnika. Prste u tome imao je i Darijo Srna koji ga je nagovorio da dođe u bogati Šahtar. Eduardo će u novoj momčadi sigurno igrati, klub je vrlo ambiciozan tako da mu neće nedostajati velikih utakmica, a koristi od svega imat će i reprezentacija.

Cico ga nije vodio u Njemačku

Eduardo je za reprezentaciju debitirao protiv Irske 2004. Dvije godine prije uzeo je hrvatsko državljanstvo, a nakon toga je bio član mlade U-21 reprezentacije i jedan od rijetkih koji je odigrao na svom nivou na Euru 2004. u Njemačkoj. U sezoni 2005./06. postigao je 20 golova u za Dinamo, no tadašnji izbornik Cico Kranjčar ga nije vodio na Svjetsko prvenstvo u Njemačku uz obrazloženje da je premlad, ali da računa na njega. No, zato ga je reprezentaciju pozvao Slaven Bilić koji ga je trenirao u mladoj selekciji. Debitirao je u remiju s Rusima, zabio je Englezima u velikoj 2:0 pobjedi na Maksimiru, Izraelu utrpao hat-trick pa je ukupno u kvalifikacijama za Euro zabio deset pogodaka. Nažalost, Austriju i Švicarsku nije vidio zbog ozljede, a izbivao je i s većine kvalifikacijskih utakmica za Svjetsko prvenstvo. Slaven Bilić je nedavno poručio da bi bilo najbolje da Eduardo nađe novi klub.


Od Da Svile do prvog napadača Dinama

Rođeni Brazilac je s 15 godina prešao u drugi svijet. "Hrvatskoj mogu zahvaliti na svemu što sam postigao", rekao je kasnije Eduardo koji se oženio Hrvaticom s kojom ima kćerkicu. 1999. i 2000. je bio na kratkoj posudbi u Bangu, a nakon toga i u Interu kojem je s deset golova pomogao da se vrati u prvu ligu. Zbog sitne građe i mekoće u duelima na početku su ga posprdno zvali Da Svila, no on ih je svake sezone sve više demantirao. Nakon povratka iz Intera ustalio se u prvu momčad. 2005./06 zabio je 20 komada, a sezonu kasnije je briljirao - 34 gola u 32 nastupa čime je postao najbolji strijelac u jednoj sezoni HNL-a. Osim toga, te je sezone zabio i Arsenalu u kvalifikacijama za Ligu prvaka prvi gol na Emiratesu. Sve to nije moglo proći nezapaženo pa ga je ugrabio lovac na talente Arsene Wenger. Zahvaljujući Tayloru, karijera mu se nije nastavila uzlaznom putanjom, a da nije bilo te nesretne ozljede sigurni smo da Eduardo sad ne bi potpisivao za Šahtar.

Statistika:

Dinamo (2001-2007): 123 nastupa, 83 gola

Inter (posudba 2002-2003): 15 nastupa, 10 golova

Arsenal (2007-2010): 41 nastup, šest golova

Hrvatska (2004- ): 29 nastupa, 18 golova

Pročitajte više