Honda provozao Dance: Europljani opet inferiorni

U RUSTENBURGU na Royal Bakofeng stadionu Japan je u trećem kolu skupine E pobijedio Dansku 3:1 i time osvojio drugo mjesto iza Nizozemaca. U prvih pola sata Japanci su poveli iz slobodnih udaraca Honde i Enda, neizvjesnost je kratko vratio Tomasson u 81., a posve ju je otklonio Okazaki šest minuta kasnije.

> SVE O SP-U NA INDEXOVOJ TEMI

> Osmina finala: Neuvjerljiva Nizozemska na Slovake, Paragvajci na sjajne Japance

> Oranje maksimalno, Kamerun bez boda odlazi iz Južne Afrike

> Skupina E: Neuvjerljivi, ali maksimalni Nizozemci, Japan preko Honde zaslužio prolaz

Europske reprezentacije trenutno imaju katastrofalnu bilancu, jer od 12 zasad poznatih sudionika osmine finala samo su Englezi, Nijemci i Slovaci sa Starog kontinenta. Danci su im se u slučaju pobjede mogli pridružiti i osigurati okršaj s Paragvajem za četvrtfinale, ali apsolutno zasluženo će se tu naći Japanci, koji su pružili briljantnu partiju, predvođeni Keisukeom Hondom.

Iako im je zbog bolje razlike (manjeg poraza od Nizozemaca u odnosu na Dansku) bio dovoljan i remi, Japanci nijednog trenutka nisu kalkulirali protiv obezglavljenih Danaca i na kraju su Olsenove izabranike mogli sasvim osramotiti da euforija zbog ponovnog prolaska u drugi krug nakon 2002. nije postala prevelika, zbog čega je i ponestalo koncentracije u trenucima kad su izludili Aggera i društvo ispred neuvjerljivog Sorensena.

Bolje su u uvodnom dijelu na terenu stajali Danci, ali onda je uslijedilo spektakularnih 20 minuta izabranika Takeshija Okade. U 13. minuti, unutar 60 sekundi, u jeku danskih napada, Japanci su imali dvije lijepe prigode. Jednom je spasio Sorensen, a iz drugog pokušaja udarac Hasebea je otišao tek koji centimetar iznad vratnice. Nakon što Tomasson nije svoj prodor uspio naplatiti pogotkom minutu kasnije, u 17. su poveli Japanci.

Keisuke Honda namjestio je loptu na 30 metara s desne strane i kada su gotovo svi očekivali centaršut, veznjak CSKA je na spavanju uhvatio Sorensena za veliku prednost Japanaca, čiji je stroj nakon tog gola počeo još bolje raditi. "Vatre" je stalno bilo na danskoj polovici, ali je gol opet pao iz prekida - Kroldrup je napravio prekršaj nad Hondom 20 metara od gola, Yasuhito Endo je uzeo loptu i maestralno iz živog zida povećao prednost Japanaca.

Honda se rugao s danskom obranom

Danska je u nastavku morala krenuti na sve ili ništa, što je ostavilo pregršt prostora Hondi i suigračima koji su s lakoćom pristizali iz drugog plana kad god bi Japan došao u posjed lopte. Umalo je u trećoj minuti drugog dijela Japan i treći put zabio iz slobodnjaka. Endo je ponovno tukao, lopta je ispala Sorensenu iz ruku, ali se srećom za Dance odbila u stativu umjesto u gol.

Kako je vrijeme odmicalo, ekshibicija je u igri Japanaca postajala sve veća, a prednjačio je sa sjajnim potezima i driblinzima Honda, s kojim je danska obrana imala daleko najviše posla.

Kakvu-takvu nadu Dancima je vratio u 81. minuti Jon-Dahl Tomasson - samo minutu nakon što je Larsen uzdrmao prečku, danski reprezentativci su vratili loptu u šesnaesterac, gdje Aggera ruši Hasebea, a Damon pokazuje na bijelu točku. Tomasson je pucao, Kawashima brani, ali je iskusni rutiner potkopao loptu iz ponovljenog pokušaja i smanjio prednost Japana.

Sve dvojbe razriješio je Shinji Okazaki šest minuta kasnije, kada je okrunio fenomenalnu solo akciju Honde i iz neposredne blizine poslao loptu u mrežu pored nemoćnog Sorensena.

Danska: Sorensen, Jacobsen, Kroldrup, Agger, S. Poulsen, C. Poulsen, Jorgensen, Kahlenberg, Rommedahl, Tomasson, Bendtner

Japan: Kawashima, Komano, Nakazawa, Tulio, Nagatomo, Abe, Matsui, Endo, Hasebe, Okubo, Honda

Sudac: Jerome Damon (Južna Afrika)

Pročitajte više