Hrgović djeluje lijeno i sporo, a ipak je došao do toga da ga Joshua ne može izbjeći

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

FILIP HRGOVIĆ uvjerljivom pobjedom protiv Marka De Morija potvrdio je svoju moć i poziciju u svijetu boksa, poziciju prvog izazivača za IBF-ovu titulu svjetskog prvaka. Tko god mu bude stajao s druge strane, Oleksandr Usik, Tyson Fury, Anthony Joshua ili netko četvrti, bit će to sjajno za njega i njegovu karijeru.

Neću ulaziti u to koliko mu je protivnik bio ili nije bio lagan, čovjek je imao skoro savršen skor (36-2-2). Boksao je i s Davidom Hayeom i to je već treći uzastopni meč u kojem Hrgović pobjeđuje protivnika s renomeom i imenom. Poznajem De Morija, ne bih ulazio u detalje njegovih sposobnosti, ali imao je skoro triput više mečeva od Hrgovića, a izgubio samo dva.

Ova pobjeda Filipu ništa ne znači u smislu boksačkog iskustva, ali dobio je puno u smislu statusa i samouvjerenosti pred najveći meč karijere. I usput je zaradio lijep novac. Na ovom eventu u Saudijskoj Arabiji svi su bili ozbiljno plaćeni, možda je dobio i više nego na posljednja dva, koja su mu bila riskantnija.

Djeluje sporo i lijeno, a ipak je došao do razine da ga Joshua ne može zaobići

Filip kroz cijelu profesionalnu karijeru djeluje lijeno u komunikacijama, kao da se ništa ne događa, prođe puno vremena između borbi. Uostalom, trebale su mu skoro dvije godine nakon Olimpijskih igara u Riju da uđe u profesionalni ring. Boksa rijetko, ali ima savršen skor, sva tri njegova posljednja meča vidio je cijeli svijet i, unatoč toj sporosti i organizacijskoj lijenosti, došao je do razine da ga jedan Anthony Joshua ne može zaobići u namjeri da osvoji titulu.

Ako Usik i Fury nakon svoje borbe u veljači dogovore uzvrat, pobjednik će morati uprazniti IBF-ovu titulu i za nju će Hrgović boksati kao prvi izazivač, a Joshua kao drugi. Ni Joshua ne može odabrati nekog drugog i preskočiti ga.

Kažu da Joshua odavno nije izgledao bolje nego u meču protiv Otta Wallina, iako je po meni izgledao dobro i u porazima od Usika, samo je imao zlu sreću da naiđe na nekoga tko je za nijansu tehnički jači i ne leži mu. Da je boksao s drugima, možda bi ih sve pobacao na glavu. No ni protiv Usika se nije osramotio. Nije ga on izudarao, ali mu je u ravnopravnome meču zadao puno malih udaraca kojima ga je izujedao.

Profimedia

Wilder je ispao iz ozbiljne percepcije

Ako dođe do Hrgovićeva meča s Joshuom, to će biti zahvaljujući porazu Deontaya Wildera od Josepha Parkera, kojim je Wilder ispao iz ozbiljne percepcije boksačkog svijeta. Moći će se u nju vratiti, ali morat će napraviti ozbiljan pothvat i ostvariti dvije, tri velike pobjede prije nego što dobije novu šansu. Ova za meč s Joshuom mu je propala.

Wilder je djelovao nemoćno, jedan je sudac svih 12 rundi dodijelio Parkeru, ali Wilder je i u vrijeme kad je bio najubojitiji znao gubiti rundu po rundu. Ima jedan jedini udarac, ali toliko specifičan, moćan i usavršen da je s njim uporno pobjeđivao. U nekim je mečevima bio dominantan, a bilo je i onih u kojima su ga nadboksali, ali kad sijevne desnica, pobjeđuje jednim ili serijom udaraca.

Hrgović je spreman

U ovome meču nije pokazao spremnost, u svojoj nemoći bio je prljav i bezobrazan kad bi se našli u izmjenama, ali on je ionako tip čovjeka koji ne gaji ljepotu ni boksa, ni načina izražavanja, a ni stila života.

Treba tek vidjeti što će se dogoditi između Usika i Furyja u veljači, hoće li odmah dogovoriti revanš i prepustiti IBF-ov pojas ili ga možda ipak braniti protiv Hrgovića. Još je tu puno kombinatorike. Ali Filip je u Rijadu potvrdio svoju dominaciju, spreman je, ima administraciju koja ga prati i s kim god boksao za pojas, bit će to super za njega.

Pročitajte više