BOKS

IBF može natjerati Usika da preda pojas. Hrgović može čekati ili ući u velik rizik

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL, Profimedia; Grafika: Index.hr

HRVATSKA boksačka legenda Željko Mavrović za Index je komentirao meč Filipa Hrgovića, koji je u subotu u Džedi pobijedio Zhilei Zhanga i postao obavezni izazivač za IBF-ov pojas svjetskog prvaka. 

DAO JE nešto više, a imao značajno veći broj upućenih udaraca. Da, bilo je na knap, da se razgovarati o dojmu, Kinez je bio tvrd i dobro je podnosio udarce, a Hrga je bio uzdrman nekoliko puta, ali mislim da je boksački zaslužio pobjedu.

Prvi put je boksao s ovako fizički moćnim protivnikom, takvih nema puno i bilo bi mi zanimljivo vidjeti ga protiv Wildera ili Furyja, koji su također fizički moćni i jaki. Mislim da će i dobiti priliku jer plijeni svojom fizičkom moći i njome stvara interes.

Bilo je za pretpostaviti da će boksač koji je 15 kila lakši lakše izdržavati kasnije runde, kada se potroši dio kapaciteta jetre i kada je sustav za regeneraciju pod iskušenjem. To je Hrga i najavljivao, da očekuje da u kasnijim rundama bude dominantniji.

Hrgović je na momente djelovao kao da odustaje

Ali zabrinjava me to što je u trenucima meča izgledao kao da odustaje, kao da nije imao punu volju i kapacitet ushita, kao da ga je deprimiralo što ne može uzdrmati protivnika i kao da se ljuti jer neke stvari ne može raditi glatko kao u prijašnjim mečevima.

Nakon što je primio udarac u prvoj rundi, možda ga je to psihološki uzdrmalo, slomilo mu nadanja ili ga preplašilo i nije dobro izgledao u sljedećim rundama. Bio je to udarac u potiljak, u mali mozak, a kako nisam vidio neku rotaciju Kinezovog tijela, prvo mi nije bilo jasno kako ga je tako udario, ali onda se sjetiš da je sama ruka boksača od 125 kila vrlo teška.

Na kraju devete runde izgledao je dezorijentirano, kao da mu je netko doviknuo da je runda gotova pa je krenuo prema kutu, a onda ga je Zhang iznenadio udarcem. Ne znam što se dogodilo, je li to bio trenutni gubitak svijesti, pad koncentracije ili ga je samo poremetio povik, ali izgledao je kao da je završio rundu. Bilo je jako čudno za vidjeti, sigurno.

Svaki žešći udarac je potencijalni potres mozga

Mislim da to nije posljedica tog udarca iz prve runde. Možda je zaista dobio potres mozga, ali svaki žešći udarac u kojem klecne koljeno ili tijelo zatreperi potencijalni je potres mozga. Mozak je i u današnjoj civilizaciji još toliko neistražen da se može raditi o milijardu događaja koje ni doktori ni strojevi ne mogu odgonetnuti.

Što se tiče novosti u Hrgovićevom boksu nakon promjene trenera i rada s Ronniejem Shieldsom, od početka prve runde bilo je primjetno da više radi prednjom rukom, koja još nije toliko moćna i ubojita kao što bi mogla biti s obzirom na potencijal. A to je vrlo teško kada boksaš s kontrašem kao što je Zhang. Dakle, dobio je novitet, ali bilo ga je teško realizirati protiv kontraša pa je izgledalo malo nespretno.

Želim vidjeti borbu svjetova između Usika i Furyja

Teško je predvidjeti što će se dalje događati. U revanšu Usika i Joshue ponovio se prvi meč, u malo dotjeranijoj verziji. Joshua je dao za nijansu više nego prošli put, dao je najviše što može, a Usik je dao malo manje, posebno u posljednje tri runde, kao da se primjećuje njegova odsutnost iz svijeta boksa u posljednje vrijeme i da mu je situacija u Ukrajini oduzela lepršavost.

Bilo je neizvjesno od početka, ulozi su bili veliki i Joshua je na kraju pukao, slomio se. Inače je dječački drag i naivan, jako dobar čovjek, kao da ga je uništio pritisak očekivanja, a on je toliko želio zadovoljiti potrebe drugih da se na kraju ispričavao što nije mogao.

Ja sam jako radoznao vidjeti borbu Usika i Furyja, to su dva različita svijeta, dva svemira, potpuno različiti građom, pristupom boksu i životu. Bilo bi vrlo interesantno vidjeti tu različitost u ringu.

IBF može natjerati Usika da preda titulu zbog Hrgovića

A na Hrgoviću je sada da sabere dojmove i čestita si na velikom rezultatu. Postao je obavezni izazivač, što je velika, svjetska priča. Ako si ima što za prigovoriti u ovom meču, imat će vremena i prilike da to uvježbava i postane još bolji. 

Napravio je velik posao, lijepo je zaradio, boksao neposredno prije Joshue i Usika i imao priliku predstaviti se na velikoj svjetskoj pozornici. Više nije nepoznato ime, prepoznatljiviji je i upečatljiviji u medijima, a to je velik uspjeh za njega i sve nas u hrvatskom boksu.

Ali čak i ako se dogovori meč Usika i Furyja, Hrgović možda neće morati čekati da se njih dvojica razračunaju. IBF ne mora priznati to kao borbu za svjetski naslov te može tražiti od Usika da brani pojas protiv Hrgovića, a možda mu neće dopustiti da odgađa borbu dulje od 12 mjeseci, nego će mu oduzeti pojas.

Čekati godinu dana ili riskirati još jednom borbom za probu?

U tom bi se slučaju Hrgović borio protiv prvog izazivača za upražnjenu titulu. Ali do tada će proći puno vremena i individualna je odluka hoće li boksač u takvoj situaciji čekati ili prihvatiti drugu borbu, što je rizik jer bi porazom ostao bez statusa izazivača.

Ja sam Lennoxa Lewisa čekao skoro punu godinu, više od 11 mjeseci, prije nego što je prihvatio borbu da ne ostane bez pojasa. Hrgovića nitko ne može natjerati da prihvati drugu borbu niti mu bez borbe oduzeti status obaveznog izazivača. Ali ako se ipak odabere boriti, mora odlučiti hoće li nekog lakšeg protivnika da ne ispadne iz ritma ili još jedan veliki meč kao probu za svjetsku titulu.

Pročitajte više