BOKS

Hrgović se želi boriti za Hrvatsku na Olimpijskim igrama. U čemu je problem?

Foto: EPA-EFE

FILIP HRGOVIĆ želi sljedećeg ljeta nastupati za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Tokiju, u kojem bi bio glavni favorit za zlatnu medalju. No zbog sukoba s HBS-om i zavrzlama oko kvalifikacija za Igre, stalno se povlači priča o nesigurnosti Hrgovićevog statusa kad je OI u pitanju. U čemu je problem?

Ukratko - u novcu.

"Ja se za Olimpijske igre spremam i to je moja ogromna želja. Za mene tu nema nikakvih problema i mislim da sam kandidat minimalno za medalju, a najrealnije je da osvojim zlato. Puno sam bolji borac nego na prošlim igrama, a jedini problem je onaj s HOO-om i Savezom. Nadam se da ćemo naći zajednički jezik za sve nas i za hrvatski boks. Za sad je sve samo na obećanjima, a to mi je hvala što sam najtrofejniji hrvatski boksač nakon Parlova. Moj trener, koji me pripremao za Olimpijske igre, nije ušao u sustav financiranja i na taj način se podcjenjivao i njegov i moj rad. Nadam se da će se to riješiti i da ću osvojiti zlato za Hrvatsku. To je moja želja", rekao nam je Hrgović, koji se u ponedjeljak vratio u Zagreb iz Meksika gdje je u noći na nedjelju pobijedio Marija Herediju.

>>> HBS sazvao konferenciju zbog "nasilničkog ispada" Filipa Hrgovića

>>> Hrgović uzvraća udarac: Nisam odbio Hrvatsku, pa nije moj otac išao u rat iz niških postrojbi

>>> Pijetraj odgovorio Hrgoviću i objasnio zašto mu ne da pola svoje plaće

A problem s HOO-om, odnosno Hrvatskim boksačkim savezom, složen je. Filip Hrgović, blago rečeno, nije u najboljim odnosima s HBS-om, s kojim se posvađao oko financiranja njegova trenera Youssefa Hasana. Hrgović je tražio da se pola sredstava koje njegov bivši trener Leonard Pijetraj dobiva od HBS-a (koji novac dobiva od HOO-a) plati Hasanu, s kojim se namjerava pripremati za Tokio. Kad je HBS odlučio da će sav iznos isplaćivati Pijetraju, Hrgović je u lipnju prošle godine došao u Savez i razbio svoju sliku, nakon čega je Savez protiv njega pokrenuo disciplinski postupak i suspendirao ga.

Što se Hrgovića tiče, on na Olimpijske igre ide, a takav je stav i HOO-a nevezano za boksački savez. Naime, Igre u Tokiju prve su na kojima smiju nastupati profesionalci, a jako malo je nedostajalo da boksa na sljedećim Igrama uopće ne bude. Međunarodni olimpijski odbor prijetio je otkazivanjem boksačkog turnira zbog korupcijskog skandala u Međunarodnoj boksačkoj udruzi (AIBA), no boks je ostao u programu, ali je AIBA-i zabranjeno sudjelovanje u organizaciji turnira.

Kaotična situacija u olimpijskom boksu

Plasman na OI boksači mogu ostvariti preko tzv. kontinentalnih ili svjetskih kvalifikacija. Ove prve održavaju se od siječnja do travnja u zoni Afrike, Europe, Oceanije i Amerike, ali Hrgović na njima ne može nastupati jer nije formalni prvak Hrvatske. No to može učiniti na svjetskim kvalifikacijama u svibnju sljedeće godine na koje ga HOO namjerava poslati kao svojeg stipendista iz "Top" kategorije, s brončanom olimpijskom medaljom iz Rija kao glavnim kriterijem za razvrstavanje.

U potpuno nesređenoj situaciji u svjetskom i olimpijskom boksu Hrgović može koristiti i svoj profesionalni renking za ulazak na olimpijski turnir, tako da su šanse da najboljeg hrvatskog boksača sljedeće godine ne gledamo u Tokiju minimalne.

"Filip je bio kod nas i izrazio želju da nastupa u Tokiju. Što se nas tiče, nema nikakve dileme da će on biti na sljedećim Olimpijskim igrama", rečeno nam je iz HOO-a.

Pročitajte više