BOKS

Hrgović živi od ovoga, ali sljedeće godine morat će nešto razjasniti

Foto: Hina; Grafika: Index

IAKO su neki dovodili u pitanje smisao borbe Filipa Hrgovića s protivnikom poput Alexandrea Kartozije, on je u tom meču imao dobrobit iz više aspekata.

Prvi je stjecanje osjećaja pravog meča nakon dugog razdoblja treninga i sparinga i potreba ulaska u ring. Druga je medijska potreba je sportaši su javne osobe i moraju biti među ljudima da ih ne zaborave. Treće, on je profesionalni sportaš koji zarađuje i od toga živi, a za ovo je dobio neke prihode. Konačno, svaki dobar sportaš mora nizati brojke, statistiku koja potvrđuje njihovu kvalitetu.

Taktički je odradio sve kako treba

Bilo bi, naravno, i više koristi da je imao ozbiljnijeg protivnika poput Ondreja Palu koji je otkazao nekoliko dana prije meča, ali nije to neobična situacija u boksu. Hrgoviću se u pristupu pripremi nije puno primijenilo, zamjenski boksači su najčešće slabiji od onih umjesto kojih uskaču, bio bi mu veći problem da su mu doveli zamjenu koja je bolja od Pale.

Filipu je bilo važno osjetiti pravi meč i pristupiti mu ozbiljno, što je on i učinio, a da ne podcijeni suparnika, iako je gledajući njegove snimke vjerojatno uvidio da Grk protiv njega nema velike šanse. Taktički je meč odradio besprijekorno, stao je na sredinu ringa i čekao, dopustio protivniku da se ispuše s nekoliko udaraca i opusti se, a zatim ga je završio.

Bio je to ozbiljan nokaut, ali vidio sam i puno težih pa se ne mogu iščuđavati njegovoj brutalnosti. Kartozia je ustao još u ringu, sam je otišao iz njega pa vjerujem da je s njim sve u redu.

Dobio snagu i eksplozivnost, izgubio brzinu. Regulira težinu kako mu odgovara

Hrgović je na vaganju imao 112 kilograma, što je osjetno više nego inače, ali to je njegova odluka i odluka njegova tima. S većom kilažom ima veću snagu i eksplozivnost, ali bilo je primjetno da se kreće nešto sporije, drukčije. Zato je tim desnim direktom pokazao svu jakost i eksplozivnost koje je utrenirao zadnjih nekoliko mjeseci kad nije bilo mečeva i izrazitih boksačkih treninga, nego se brusio u teretani. Radio je na te dvije sposobnosti, jakosno moćnim i na kraju eksplozivnijim mišićima.

Kilaža je uvijek pitanje odabira. Anthony Joshua na prvi je meč protiv Ruiza izašao ogroman, velik i moćan, ali pokazalo se da mu je to teret koji ga je usporio. Na drugi je meč izašao 10 kila lakši i boksao na distanci, kako mu je više odgovaralo. Tako i Filip može regulirati što mu više odgovara za koji meč.

Drukčije je boksati protiv sparing-partnera, zbunjujuće

Iako borba još nije službeno dogovorena, već za otprilike mjesec dana Hrgovića čeka meč s Rydellom Bookerom, s kojim se zapravo trebao boriti u ovom terminu. Neće mu biti problem odraditi dva meča u kratkom vremenu nakon duge stanke jer je bazične pripreme odradio za oba meča i može odraditi dva ili tri u kontinuitetu, samo će nastaviti s boksačkim treninzima koji će ga izbrusiti, lako će se pripremiti za tu borbu.

Bookera ne poznajem, ali Filip je već dugo spreman za bilo koju borbu s bilo kojim protivnikom, ne sumnjam u njegovu ozbiljnost. Booker mu je bio sparing-partner i sigurno će mu ta borba biti drukčija, ali to je kao i u bilo kojem drugom sportu kad momčadi dobro poznaju jedna drugu. Treba više angažmana, i psihološki i taktički jer znaš da ne možeš iznenaditi protivnika. Teško je unutar jednih priprema izvesti jednu smicalicu za koju on neće znati.

I sam sam boksao protiv čovjeka s kojim sam sparirao, malo je drukčije i zbunjujuće, ali na ovako visokoj razini boksači ne postavljaju takva pitanja.

U 2021. će protiv svoje generacije odrediti tko nastavlja put prema eliti

Postoji mogućnost da nakon Bookera do kraja godine Hrgović odradi još jedan meč. Ponavljam, nije to ništa neobično, i ja sam na početku karijere imao nekih 8-9 borbi u prvih godinu dana. Boksaš kad ti promotori kažu, kad te moraju negdje pokazati. Ne vjerujem da će Filipu to biti problem jer ima dobre bazične pripreme.

Dosta se spominje njegova moguća borba protiv Daniela Duboisa. Vjerujem da ga u idućoj godini čekaju borbe s boksačima njegove generacije koji su raskrčili put i imaju sličan skor. Morat će razjasniti tko od njih nastavlja svoj put prema eliti.

Doduše, ni poraz u takvome meču ne mora biti koban. Sve ovisi o menadžerima i promotorima, poraz u takvom okršaju bi ga udaljio od borbe za titulu, ali pravog profesionalca ništa ne može udaljiti s njegova puta.

Pročitajte više