Hrvat je hit-napadač u Njemačkoj: Volim Hajduk, ali ne bih se vratio ni da me zovu

Foto: Profimedia

IVAN PRTAJIN (27) ime je koje će na prvu zazvoniti samo pomnim pratiteljima događanja oko Hajduka. Mnogi su ga zapazili i u onom metežu koji se dogodio nedavno u Olimpiji kada je iz kluba naprasno otišao ili je potjeran Robert Prosinečki. Posebno ga u lijepom sjećanju imaju navijači Schaffhausena. A za kratko vrijeme je zagospodario u Wehenu iz Wiesbadena jer je kao jedan od najboljih igrača te ekipe glavna uzdanica u borbi za promociju u 2. Bundesligu.

Imamo jako puno sličnih primjera naših nogometaša koji nisu dobili pravu priliku u domovini pa su svoj nogometni put pokušali graditi u drugim europskim ligama. Uglavnom su to bile niže lige srednjeg ili čak i trećeg kvalitativnog ranga. Mnogo ih je u tom pokušaju i posustalo i gotovo posve nestalo s nogometne mape. Rijetki su uspjeli pronaći zaista dobar put, ostvariti potencijal i karijeru dovesti do zadovoljavajućeg stupnja.

Jedan od onih koji će, kako stvari trenutno stoje, ući na popis ovih uspješnijih je i 27-godišnji Ivan Prtajin iz Vrane kraj Zadra. Njegov nogometni put počeo je u Primorcu iz Biograda, ali se ubrzo radi trenera Marina Galića, bivšeg igrača Hajduka, preselio u NK Arbanas. Suradnja je to koja traje i danas, već 16 godina.

Dalje je put nastavio do Trešnjevke i NK Zagreba, zatim Udinesea, gdje je nastupao za juniore i postigao jako puno golova, ali se spletom okolnosti nije uspio probiti do prvog tima. Potom se vratio u Hrvatsku i ostvario svoj san - debitirao je za Hajduk, ali je ostatak boravka u Splitu odigrao samo za drugu momčad.

Našao se u najgorem trenutku u Olimpiji

Za taj period će reći da štošta nije štimalo, i to ne samo u nogometnom smislu nego i u profesionalnom odnosu kluba i igrača. Nakon toga imao je kratku epizodu u Nizozemskoj Rodi, gdje opet nije imao sreće jer odnosi u klubu nisu bili bajni, a nogomet i igrači su ispaštali. No sljedeća destinacija je konačno bila pogodak. Schaffhausen je mala sredina koja je prepoznala njegove vrijednosti.

U Švicarskoj drugoj ligi odigrao je najviše utakmica i postigao najviše golova do sada. To ga je dovelo u slovensku Olimpiju, odakle je nakon samo 24 utakmice pobjegao glavom bez obzira, i to opet zbog loše atmosfere u klubu na relaciji uprava - navijači - nogometaši. Ponovno se našao na novom početku na otprilike pola karijere. Brojna razočaranja, promašaji i novi izazov. Kamo otići pod pritiskom dotadašnjih neuspjeha i pogoditi?

Konačno je u Wiesbadenu pronašao jedan tradicijom skroman, ali jako ozbiljan i ambiciozan klub. I ponovno je dao svoje puno povjerenje još jednom klubu u nizu nadajući se da neće iznova biti izigran i razočaran. A ni ondje nije moglo glatko krenuti. Nije prošao pripreme s klubom jer je došao relativno kasno - u trećoj njemačkoj ligi koja ima 20 klubova sezona kreće ranije u odnosu na većinu drugih liga.

No Prtajin je samo trebao kolektiv koji će mu u potpunosti dati priliku i povjerenje. Nikada nije sumnjao u svoj rad, nogometno znanje i želju za napredovanjem, a to potvrđuje i činjenica da je angažirao dodatnog trenera s kojim radi 16 godina.

Na koncu je dobio sve što je trebao jer i Wehen je u njega položio svoje nade u borbi za promociju u viši rang i pogodio. Do trenutka pisanja ovog teksta Prtajin je odigrao 26 utakmica i postigao 15 golova uz 6 asistencija u trećem rangu njemačkog nogometa.

Njegovi golovi su ključ u borbi za promociju

Svake 134 minute postiže gol, a u prosjeku je igrao 77 minuta u 26 utakmica. Valja napomenuti da se u trećoj ligi igra 38 utakmica. Vrlo je vjerojatno da bi bio prvi strijelac lige da je igrao od početka sezone i da ga nedavna ozljeda nije na nekoliko kola izbacila s terena. Ali i ovo koliko je odigrao privuklo je dovoljno pažnje ozbiljnih klubova, a radi se čak i o nekim bundesligašima.

Wehen je usred borbe za Cvajtu, a Prtajina dolaze gledati agenti brojnih klubova, kako pišu njemački mediji iz kola u kolo. No Ivan se ne osvrće na to i potpuno je fokusiran na završnicu prvenstva. Mini krizu prebrodili su domaćom pobjedom protiv SC Verla, u kojoj je upravo on postigao odlučujući zgoditak.

"Dobro je sada, ali bila je malo nervoza jer smo izgubili dvije utakmice zaredom. Zadnju smo dobili pa je malo pritisak opao. Ali osjeti se da su pred nama važne posljednje utakmice i nema više zezancije, stupila je opća mobilizacija", kaže nam na početku razgovora.

Sve nas je pozitivno začudila priča da bi treću ligu mogao zamijeniti čak i Bundesligom, no to je, kako kaže, jedna ozbiljna razina nogometa.

"U Njemačkoj je razlika u kvaliteti među ekipama u trećoj ligi oko 10-20% i onda nikad ne znaš tko će eksplodirati. U Hrvatskoj i našim ligama dosta je izraženija razlika u kvaliteti klubova s vrha i onih iz donjeg dijela tablice", objašnjava specifičnost te lige pa nastavlja:

"U odnosu na ono što sam očekivao prije dolaska u treću ligu, sada sam više nego pozitivno iznenađen. Ono što je najvažnije jest da su lige jako praćene, posjećene, stadioni su uglavnom dobro popunjeni bez obzira o kojem rangu se radi. Sve u svemu, dosta je intenzivno, dosta naporno. Puno toga se bazira na intenzitetu i na trci. Ali da ne fali taktičko-tehničkog nogometa, sigurno ne fali. Jako je visok nivo za treću ligu."

"I u dijaspori pokušavamo živjeti na naš način"

Za svog boravka u Schaffhausenu vrlo brzo se integrirao u krugove i kretanja hrvatske dijaspore u Švicarskoj. Ni u Wiesbadenu mu nije trebalo dugo da se u potpunosti poveže s Hrvatskom katoličkom misijom, gdje je često na misama u crkvi, a aktivan je i u radu Frame, organizacije mladih.

"Sreća je da tu ima jako puno Hrvata pa pokušavamo živjeti na naš način kako smo naučili i u domovini. Tu se ne mogu žaliti. Ali, općenito, moram reći da malo pati socijalni život bez obzira na to što je Njemačka bogata zemlja i sigurna. No ja se ne mogu previše žaliti, kao što sam rekao, imam tu jako puno Hrvata. Većinom se družim s njima van nogometa. Imamo našu crkvu i Hrvatsku katoličku misiju, naše kafiće", rekao je.

No, kako doznajemo, Ivan najvjerojatnije neće još dugo ostati u Wiesbadenu, ali će gotovo sigurno ostati u Njemačkoj. Ulogu svojevrsnog zaštitnog filtera od brojnih interesa klubova za Ivana preuzeo je njegov agent Petar Duvnjak, kojem ne prestaje zvoniti telefon jer upita je, kako kaže, za Ivana jako puno.

 

"Interes je zaista ogroman, ali ne želim Ivana previše time opterećivati, on mora biti fokusiran i raditi svoj posao, a vjerujem da će biti nagrađen. Jako je dobar dečko, kulturan, veliki je radnik, željan uspjeha. On svaku tu nogometnu situaciju doživljava i proživljava na poseban način. Mislim da Nijemci to prepoznaju i znaju cijeniti i da će mu se to sve dobrim vratiti", govori Duvnjak za Index.

Prate ga klubovi iz nekoliko europskih liga

Upravo to i jest jedan od najvećih razloga zbog kojih se obojica slažu da je najbolje ostati u njemačkom nogometu. "Ivan i ja težimo da on ostane u Njemačkoj. Što god da se tu dogodi, uđe li Wehen u drugu ligu ili ne. Mislim da je najrealnije da on ostane u Njemačkoj. Ima tu jako puno klubova koji ga prate i koji su izrazili interes", kaže nam Duvnjak pa dodaje:

"Da budem iskren, nemamo nijednu službenu ponudu, ali imamo jako puno upita. Njegova cijena će varirati o tome hoće li Wiesbaden ući u drugu ligu jer nijedan klub se ne želi kockati s tim stvarima, pogotovo nakon ove krize."

No upita ima i izvan Njemačke, a konkretno se radi o klubovima iz Danske, Nizozemske i Belgije. Posebno zato što je njegov trenutni klub proteklih godina napravio nekoliko odličnih transfera pa su brojni skauti skrenuli pažnju na njih jer je očito da su njihovi igrači kvalitetom na zavidnoj razini i da mogu bez problema igrati u višim rangovima.

"Nekoliko igrača koji su otišli iz Wiesbadena u proteklom periodu u neke mnogo jače lige pokazalo se u dobrom svjetlu tako da je sve veći fokus na Wehen i općenito na njemačku treću ligu. Ivan je jedan od najboljih igrača te lige, napadač koji iza sebe ima dobre brojke i nije jednostavno naći baš takav profil napadača. Klub je uredan, dobar i napravili su puno primjera uspješnih transfera - od Jakova Medića koji je prešao u St. Pauli, Gustafa Nilssona (Union SG), Kofija Kyereha (Freiburg)...", objašnjava Duvnjak. I Prtajin je to uvidio odmah po dolasku u Wiesbaden.

Povratak u HNL? 

"Liga ima dovoljno kvalitete da bude savršena odskočna daska za neku top ligu. Pogotovo za Bundesligu jer klubovi iz Bundeslige ponajviše prate pojačanja u svom dvorištu. Ali odskočna daska i za prve lige u zemljama poput Belgije, Nizozemske, Poljske itd. Mislim da je njemačka treća liga čak i bolja odskočna daska od mnogih prvih liga u nekim europskim zemljama zbog tog marketinškog, medijskog, infrastrukturnog i navijačkog okruženja", govori nam Prtajin pa oduševljeno nastavlja:

"Uvjeren sam, po ovome što sam do sada vidio, da će se treća njemačka liga u narednih 10 godina još bolje pozicionirati i brendirati, da će postajati sve jača i jača. Tako da mogu poručiti svim našim nogometašima ako imaju dobru ponudu i dobar ugovor od ozbiljnog kluba iz treće njemačke lige da slobodno spakiraju kofere i da dođu, neće se razočarati."

Ako postoji interes klubova iz Bundeslige, nije nam trebalo puno da se zapitamo jesu li klubovi iz HNL-a upoznati s tim i postoji li njihov interes. Zapravo, ako i postoji, zanimalo nas je bi li Ivan želio nastaviti karijeru u domovini.

"Iskreno, nemam dvojbi. Trenutno želim ostati u Njemačkoj. Za sada sam još uvijek pod dojmom tih profesionalno negativnih iskustava s Hajdukom i Olimpijom, gdje nije sve bilo u nogometnom dijelu. Tako da bih radije ostao u Njemačkoj, gdje je sve uređenije i odgovornije. Već dok sam igrao u Švicarskoj, uvidio sam da u takvom društvu bolje funkcioniram i da me bolje poštuju i cijene moj rad, trud i zalaganje. Tako mi najbolje odgovara", rekao je i dodao da to ne znači ništa loše u poimanju naše lige:

"Da budem jasan, ja sam najveći navijač Hajduka, ali u ovom trenutku da mi dođe ponuda bilo kojeg hrvatskog kluba, pa i Hajduka, ne bih je prihvatio jer se vidim u narednom periodu u Njemačkoj i sve ću učiniti da tu i ostanem. Bila to Bundesliga ili u najgorem slučaju Cvajta. To ne znači da ne cijenim naše klubove i ligu, naprotiv, nikad se ne zna gdje će me karijera odvesti, ali konkretno u ovom trenutku nije vrijeme za to."

Predstavnici Kölna ga gledali uživo, nisu jedini iz Bundeslige?

Nije baš svakidašnja priča da u samo nekoliko mjeseci od potpunog anonimca za njemačku nogometnu javnost postanete napadač za kojeg, kako su izvijestili brojni mediji, i FC Köln šalje službene predstavnike da ga gledaju uživo. Pitali smo Petra Duvnjaka o kojim i kakvim se to interesima zaista radi.

"U ovom trenutku smijem reći da nam je posebno zanimljiv interes nekoliko klubova iz Bundeslige. Preciznije, dva kluba sigurno i još jedan potencijalni prvoligaš, koji bi trebao uskoro tek potvrditi status bundesligaša.

Dakle, definitivno će biti riječ o dva-tri kluba iz Bundeslige i zasigurno isto toliko iz druge lige. Riječ je o jako ozbiljnim klubovima", jasno je obrazložio nogometni agent rodom iz Vukovara, koji se brine za karijere mnogih nogometaša s naših prostora.

Bez obzira kako završi sezona za Ivanov klub, ostvari li promociju ili ne, jasno je da će ga teško zadržati pored tolikog interesa drugih klubova. U klubu, pak, razmišljaju da ako izbore 2. Bundesligu, Ivanu ponude novi, bolji ugovor i privole ga da s njim na čelu održe drugoligaški status.

Ivan je došao tiho u Wiesbaden i vjerojatno je samo on vjerovao u dobar izbor te je bilo teško objasniti ljudima da treća liga u Njemačkoj ne oskudijeva kvalitetom. Sada je na pragu da svoj rad naplati igranjem u višem rangu. Čini se da su sve one putešestvije daleko iza njega i da je konačno pronašao svoj pravi put.

 

Pročitajte više