Hrvat koji je sparirao s Gypsy Kingom: Fury je jako pogriješio, sudac ga je spasio

Foto: Profimedia, Goran Zorja

OLEKSANDR USIK sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca. Meč je iz Amerike pratio i čovjek koji je odgovoran za to što se borba održala tek sinoć, a ne prije nekoliko mjeseci. Hrvatski teškaš Agron Smakići tada je kao sparing-partner ozlijedio Kralja Cigana i uzrokovao odgodu.

Nakon što se Fury oporavio, na pripreme za meč u novom terminu nije pozvao Smakićija, koji ovih dana u Americi sparira s Deontayom Wilderom, koji će se boriti protiv Zhileija Zhanga 1. lipnja, na istom eventu na kojem Filip Hrgović protiv Daniela Duboisa napada IBF-ov pojas.

Smakići: Sa mnom bi se Fury bolje pripremio

"Ovaj put me nije zvao. Da je, mogao se bolje pripremiti. Niti jedan sparing-partner mu nije bio sličan Usiku kao ja", rekao je Smakići u kratkom razgovoru za Index. "Ja sam ga pogađao kao Usik i to mu je pomoglo da shvati da nije spreman. Sad je za sparing-partnera imao momka koji uopće nije sličan Usiku."

Smakići smatra da je Fury sam kriv za situaciju u koju se doveo u devetoj rundi, kad ga je Usik serijom udaraca bacio na konopce, a umalo i u nokdaun, ali sudac ga je zaustavio u daljnjim nasrtajima. 

Agron Smakići (Foto: Goran Zorja)

"Previše se zezao, bacao je udarce kao da ga ismijava, a Usik mu je kontrirao dok on to nije očekivao", kaže Smakići, ali naglašava i da mu to nije bila jedina greška u tim trenucima.

"Trebao je odmah pasti na koljena i dati si malo odmora, da počne odbrojavanje, pa ne bi pretrpio toliko udaraca. Sudac ga je spasio, nije morao zaustavljati Usika jer Furyju koljeno nije dotaknulo pod. Ne znam jesu li se borili po drukčijim pravilima, ali u borbi za svjetsku titulu to se pušta. Bilo mi je čudno da se nije spustio, nego pokušao preživljavati", rekao je Smakići.

"Imat će šanse u uzvratu ako se uozbilji"

Osvrnuo se i na Furyjevo ponašanje u ringu, situacije u kojima je širio ruke, stavljao ih iza leđa, pa čak i mamio Usika s raširenim rukama u kutu, prije nego što bi ga pogodio krošeom u zadnjoj sekundi runde.

"Uvijek se gleda zadnja minuta runde, zadnji detalji, a on je tako bacio četiri krošea i uzdrmao ga. Pogađao je Fury značajne udarce, pravio šou kojim je ostavio bolji dojam, ali ne može se tako zezati protiv nekoga tko stalno prijeti. Nije ga ozbiljno shvatio u izmjeni koja ga je mogla koštati", zaključio je Smakići i najavio revanš.

"Mislim da će Fury imati šanse ako se uozbilji i ne pogriješi. Možda bi i sad pobijedio da nije pogriješio u devetoj rundi."

Pročitajte više