HRVAT MILE ODVEO AUSTRALIJU NA SP Zabio sva tri gola za 3:1 protiv Hondurasa u baražu

Foto: Getty Images/Guliver Image

NAKON što je do 2006. godine samo jednom nastupila, Australija će četvrti put zaredom igrati na Svjetskom prvenstvu. Socceroosi su u Sydneyu u uzvratnoj utakmici interkontinentalnih dodatnih kvalifikacija pobijedili Honduras 3:1 i nakon 0:0 iz prve utakmice osigurali nastup u Rusiji.

Junak nacije je Mile Jedinak (33), kapetan hrvatskih korijena, koji je zabio sva tri gola. Prvi u 54. minuti iz slobodnog udarca, a nakon toga je dvaput bio precizan iz penala u 72. i 85. minuti. Počasni gol za goste zabio je Elis u četvrtoj minuti sudačke nadoknade.

Australija je bila puno bolja cijelu utakmicu, ali je Hondurašane slomila tek nakon što se Jedinakov slobodni udarac odbio od Figueroe i potpuno prevario golmana koji bi vjerojatno obranio udarac.



 

Australija je tako preživjela dva ciklusa dodatnih kvalifikacija. U azijskom dijelu su izbacili Siriju tek u produžecima u Sydneyu. Tada je junak bio Tim Cahill koji je u uzvratnoj utakmici zabio oba gola za pobjedu 2:1 i otvorio “klokanima” šansu da preko Hondurasa stignu do Rusije.

Michael “Mile” Jedinak inače igra u Aston Villi, a prije 14 godina je bio na posudbi u tadašnjem Varteksu i igrao u kvalifikacijama za Kup Uefe 2003. godine. Do 2009. godine igrao je u Australiji. Potom je otišao u turski Genclerbirligi pa u Crystal Palace, a od prošle godine igra u Villi. S ovim hat-trickom došao je do 18 golova u 73 nastupa za svoju reprezentaciju.


Australija je tako postala 31. reprezentacija koja je osigurala Svjetsko prvenstvo. Za posljednje preostalo mjesto večeras u 3.15 sati borit će se Peru i Novi Zeland. Prva utakmica završila je 0:0

Interkontinentalne kvalifikacije:

Australija - Honduras 3:1 (Jedinak 54’, 72’-11m, 85’-11m / Elis 90’+4’)

 

 

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz SP 2018, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: SP 2018. 

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više