Hrvat uveo Celticse u play-off Razvojne lige. Mogao bi debitirati za reprezentaciju

Foto: Profimedia

HRVATSKI košarkaš Luka Šamanić kao najbolji igrač momčadi uveo je Maine Celticse u doigravanje G-lige, razvojnog natjecanja u kojem sudjeluju filijale NBA klubova. Podružnica Boston Celticsa pobijedila je Westchester Knickse 110:97 u zadnjoj utakmici regularnog dijela sezone.

Sinoć 23-godišnji Zagrepčanin nije dominirao kao što zna, ali je pridonio pobjedi sa 17 poena i šest skokova. Na razini cijele sezone najbolji je strijelac momčadi s prosjekom od 22.0 poena, uz koje bilježi i 8.1 skok u 27 nastupa.

Celticsi su ovom pobjedom osigurali treće ili četvrto mjesto na Istoku, što znači da će u doigravanju imati prednost domaćeg terena. U play-off ulazi po šest momčadi iz svake konferencije, a po dvije najbolje su slobodne u prvom krugu.

Četvrta sezona u Americi, prošlu je skoro cijelu propustio zbog ozljede

Šamanić je kao 19-godišnjak iz ljubljanske Olimpije otišao u NBA nakon što su ga 2019. kao 17. na draftu izabrali San Antonio Spursi, no u dvije sezone nije se nametnuo. Prošle sezone potpisao je za New York Knickse, ali s planom da cijelu sezonu provede u njihovoj filijali u Razvojnoj ligi.

No zbog teške ozljede odigrao je samo jednu utakmicu, a nakon oporavka potpisao je za filijalu Celticsa, u kojoj igra izvrsnu sezonu te je u studenom proglašen igračem mjeseca u G-ligi, a u jednoj je utakmici zabio čak 45 poena.

Od ljeta i u reprezentaciji?

Iako zbog ozljeda i igranja u Americi još nije debitirao za hrvatsku seniorsku reprezentaciju, to bi se moglo dogoditi ovog ljeta, kad Hrvatska igra posljednji krug pretkvalifikacija za Eurobasket 2025. i pretkvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. Šamanić je za Hrvatsku igrao na U-16 i U-18 razini.

"Iz Amerike nas intrigira i Šamanić na četvorci, koji u Razvojnoj ligi igra odlično, ali mora pokazati da je spreman igrati i FIBA-inu košarku, zato treba biti oprezan", rekao je sportski direktor i donedavni privremeni izbornik Aleksandar Petrović u nedavnom razgovoru za Index.

Pročitajte više