"Hrvati atmosferu na Maksimiru stvaraju pjesmama fašističkog rokera koji slavi genocid i Hitlerove logore smrti"

"OSJEĆAO sam se zapanjeno i fizički bolesno okružen hrvatskim navijačima ispunjenima mržnjom koji su pozdravljali nacističkim pozdravom i uzvikivali fašističke ratne poklike", piše The Sunov dopisnik, koji je preživio gostovanje na onome što on smatra maksimirskim fašističkim sletom, na utakmici Hrvatska - Bjelorusija.

Tiražni engleski tabloid donosi veliku "istraživačku" reportažu o tome kako "Hrvatski nogometni savez stoji iza cinične kampanje poticanja nasilnika, koji će sutra biti na Wembleyu, na obožavanje desničarskog luđaka te širenje mržnje i uzvika Sieg Heil na tribinama".

"Hrvati koriste bolesnog fašističkog sijača mržnje kako bi potakli rasističko ludilo među navijačima"

Osim slogana, najveća pažnja u reportaži je posvećena Thomsponu "čiji je nadimak Thompson ustvari naziv strojnice koja je korištena u balkanskim ratovima, a kojega Hrvati obožavaju i čije bolesne stihove kliču tisuće navijača".

Englezi čitateljima otkrivaju da su njegovi sljedbenici poznati po tome da nose uniforme ustaškog marionetskog režima koji je pod nacističkim pokroviteljstvom vladao Hrvatskom u Drugom svjetskom ratu.

"Fašističke pjesme koje se ore iz zvučnika stvaraju zaglušujuću buku na stadionu"

"Uznemirujuća glasnoća iz zvučnika izaziva fašistički zanos dok navijači, koji su tijelima formirali svastiku na tribinama, pozdravljaju uzvicima i pokretima Sieg Heil, popularnim na Thompsonovim koncertima". Osim ovog otkrića, The Sun podsjeća da je hrvatskim navijačima omiljen i "zloglasni ustaški ratni poklik 'Za dom spremni', populariziran u Thompsonovim pjesmama".

"Čak i Bilić pušta Thompsona kako bi napalio igrače"

The Sun se zgraža nad time što vlasti u Hrvatskoj ne rade ništa kako bi suzbili ovo ludilo zbog kojega ih Fifa opominje, nego upravo suprotno "izbornik Bilić u svlačionici pušta Thompsonove pjesme kako bi ih stimulirao".

"Svjedočili smo kako je ta taktika rezultirala uspjehom na uzorku od 30 tisuća navijača, jer ih je inspirirala da uzvikuju fašističke uzvike i pozdrave na utakmici protiv Bjelorusije", piše list.

Ipak, The Sun nalazi svjetlo na kraju tunela: "Nema potvrde da hrvatski igrači dijele Thompsonove fašističke stavove, a izbornik Bilić je prije osuđivao radikalnu desnicu i hrvatsku fašističku prošlost".

Kada su pitali glasnogovornika HNS-a je li prihvatljivo nacionalnu momčad povezivati s pjevačem koji veliča genocid, on im je odgovorio: "Nadam se da ćemo igrati dobro i da ćemo pobijediti".

The Sunova ekspertiza zaključuje kako fašističke Thomopsonove budnice u navijačima potiču rasističke nagone, čija žrtva je bio i Emile Heskey, koji je u Zagrebu bio meta "uvreda i majmunskih uzvika" uz podsjećanje da trenutno u engleskoj reprezentaciji igra niz crnih zvijezda; uz spomenutog Heskeya, tu su Jermain Defoe i Ashley Cole.

Pročitajte više