Hrvati, dobrodošli na Groupama Arenu: Mađari imaju stadion za koji je Wembley stariji model

Foto: Toni Stuttgart, Facebook Ferencvaroš

HRVATSKA reprezentacija odigrala je protiv Mađara drugu prijateljsku utakmicu u ovom reprezentativnom ciklusu. Naši domaćini ugostili su Čačića i društvo pred 23.000 navijača u prekrasnoj Grupama Areni u Budimpešti, stadionu koji je izgradila ljubav aktualnog mađarskog premijera Viktor Orbana prema nogometu, i 40 milijuna eura, koje su osigurale gradske vlasti.

Izgradili su ga građani, ali im više nije trošak

Izgradili su ga ipak za 55 milijuna eura, iako su prvotno bilo osigurano 40, a platili su ga građani Budimpešte, no po završetku izgradnje 23.000 sjedećih mjesta velik ljepotan prestao im je biti teret. Francuska osiguravateljska kuća Groupama za nepoznat iznos kupila je prava na ime stadiona i idućih deset godina mađarski ponos imat će francusko ime i "francuske sobarice" koje će plaćati njegovo održavanje.

Od dogovora do realizacije prošlo je sam 16 mjeseci

Član mađarskog parlamenta Mihály Varga objavio je u svibnju 2013. početak izgradnje, a završili su ga, zamislite, početkom kolovoza 2014., nešto manje od 16 mjeseci kasnije. U rekonstrukciju Dinamova stadiona uloženo je vjerojatno preko sto milijuna eura otkad postoji hrvatska država i izgleda ovako kako izgleda, izgradnja još traje i plaćate je uglavnom vi, posljednjih deset milijuna kuna uložio je Zdravko Mamić u estetsko podizanje prije nekoliko godina...

Čačić: Čestitam vam na ovako prekrasnom stadionu

"Čestitam mađarskoj državi na ovom prekrasnom stadionu," rekao je Ante Čačić nakon što ga je prvi put ugledao.

"Kad vidite ovako prekrasan stadion, koji će biti dobro popunjen, ne bi trebalo biti problema", dodao je Vida, koji se raduje prvom zvižduku.

Plaća se kao na festivalima i skeniraju vam žile

Stadion je opremljen najsuvremenijom tehnologijom, plaća se bez gotovine, kupnja svih proizvoda na stadionu obavlja se sustavom sličnom posu, baš kao na festivalima po hrvatskoj obali, a za identifikaciju ljudi koristi se sustav napredniji od otiska prsta, takozvana krvožilna tehnologija kojom se skeniraju žile, a ne vršci prstiju.

Orbanovo rodno selo od 1800 stanovnika ima stadion od 4000 mjesta

Premijer Viktor Orban nije se zaustavio izgradnjom samo ovog stadiona, napravio je je jedan sa 4000 sjedalica u svom rodnom mjestu Felcsutu za 15 milijuna eura, što ne bi bilo ništa posebno da to mađarsko selo nema samo 1,800 stanovnika. Ne smijete trepnuti dok se automobilom prolazite kroz njega jer ćete ga propustiti, no ima stadion koji u našoj državi nema ni metropola.

Na njemu su se plasirali na prvo veliko natjecanje nakon 30 godina

Nogometna infrastruktura nagrada je mađarskoj reprezentaciji koja je baš na Groupama Areni protiv Norveške potvrdila plasman na Euro, prvi put nakon 30 godina. Novi nogometni zalet koristit će im za ponovni pokušaj dobivanja velikog natjecanja, koji zasigurno neće završiti debaklom kao onaj iz Cardiffa, od kojeg se mađarski nogomet tek ovih dana oporavio.

Na otvorenju je "svirao" Mourinho i njegov Chelsea

Pročitajte više