KSW 56: POLJSKA VS HRVATSKA

Hrvati su preuzeli najjači spektakl u Europi, ovo je za neke fajt života

Foto: KSW, Pixsell

POLJSKI Lodz u subotu navečer bit će borilački centar Europe, a u glavnim ulogama nastupit će hrvatski borci. Na eventu KSW 56 borit će se čak četvorica - Roberto Soldić, Ivan Erslan, Francisco Croata Barrio i Filip Pejić.

Sva četvorica imat će poljske protivnike. Soldić (17-3) je aktualni KSW-ov prvak u velteru, ali u subotu u glavnoj borbi večeri debitira u srednjoj kategoriji protiv Michala Materle (29-7). Ivan Erslan još formalno nema niti jedan poraz u profesionalnoj karijeri (9-0) i borit će se za titulu u poluteškoj diviziji protiv Tomasza Narkuna (17-3), koji je u toj kategoriji neporažen već šest godina.

Prije njih vidjet ćemo debi hrvatskog Argentinca Francisca Barrija (7-1) u KSW-u protiv Mateusza Legierskog (6-0), a Filip Pejić (14-4-2) uskočio je na priredbu kao zamjena i suprotstavit će se Sebastianu Rajewskom (9-5).

Koliki značaj imaju hrvatski borci na ovoj priredbi govori i to što ju je KSW preimenovao u KSW 56: Poljska vs Hrvatska. 

O njihovim šansama i o važnosti eventa razgovarali smo s našim bivšim MMA borcem s iskustvom u UFC-u Igorom Pokrajcem, koji se još davne 2005. borio na jednom od prvih evenata ove organizacije.

"KSW je jako napredovao od tada i preuzeo primat kao bez konkurencije najjača borilačka organizacija u Europi. Čak i kad UFC dođe u Europu, KSW-ove priredbe su u rangu s njihovima", objasnio je Pokrajac koliki značaj u borilačkom svijetu ima organizacija koja je cijeli jedan event posvetila Hrvatskoj.

"Kad je Pejić uskočio kao zamjena, s četiri borca preuzeli smo primat na eventu. Hrvatska u Poljskoj ima čovjeka koji surađuje s vodstvom KSW-a, Ernesta Ivandu, kojem je majka Poljakinja, a otac poznati hrvatski vaterpolist, pokojni Mladen Ivanda. On je dobra veza, spona s KSW-om, uz Dražena Forgača koji vodi American Top Team", kaže Pokrajac pa objašnjava zašto je Soldiću pripala čast da je u glavnoj borbi večeri ako se Erslan bori za naslov prvaka.

"Soldić je najveća zvijezda među njima, a Materla je cijelu karijeru izgradio u KSW-u. Ne umanjujući vrijednost Erslana i Narkuna, ova dvojica s pravom zauzimaju primat glavne borbe", kaže Pokrovac.

Prvi će u kavez Filip Pejić. Nitru će to biti četvrta borba u KSW-u, ali posljednje dvije je izgubio. Sad je uskočio kao zamjena i želi dokazati da pripada najjačoj europskoj organizaciji.

"I zadnji put je uletio kao zamjena, ali tada nije bio dovoljno fizički spreman. Ovaj put ništa nije htio prepustiti slučaju, čekao je priliku i puno je spremniji. Vidjet ćemo starog, eksplozivnog Pejića i očekujem njegovu pobjedu, možda čak i prekidom", kaže Pokrajac, koji ipak ne misli da je naš borac pod posebnim pritiskom zbog dvaju uzastopnih poraza.

"KSW na borce gleda kao i UFC. Ako pružaju atraktivne borbe, za njih će uvijek biti mjesta."

Barrio će, smatra Pokrajac, imati najteži posao.

"Njemu će biti najteže. Debitira u KSW-u, prvi put nastupa na tako velikom eventu, s borcima puno veće razine. Ovo će biti dosad najveći ispit za njega. Ako misli pobijediti, trebat će mu konstantni grind, ne smije dati protivniku da vodi borbu, nego vršiti pritisak od početka, kao što Daniel Cormier radi u svojim mečevima, nathrvavanje, ali ne držanje. Legierski ima više iskustva, ali nema takav grapplerski, hrvački background, tu je Barrio puno jači. Volio bih da ide hrvački, drži ga na žici i izmori", otkrio je Pokrajac recept za pobjedu 31-godišnjeg Argentinca koji od pete godine živi u Zagrebu.

Pred Erslanom je borba karijere. Ima savršen omjer 9-0, iako je jedanput izgubio, ali je borba zbog dopingiranog protivnika poništena. Sad je dobio priliku oduzeti KSW-ov pojas Tomaszu Narkunu, koji u poluteškoj kategoriji nije izgubio od 2014., a već je četiri puta uspješno obranio naslov.

"Narkun je najopasniji na podu, borio se protiv Veljića i Kalidova, s najboljim hrvačima je izlazio na kraj. Erslan je bolji u stand-upu, podigao je fizičke predispozicije, za vrijeme korone naporno je radio s Forgačem, izbrusio tehniku u svim segmentima i mislim da će pobijediti nokautom. S njim je u Poljsku išao i Stipe Todorić, crni pojas u brazilskoj jiu-jitsui i sigurno će mu dati dobar savjet ako bude trebalo, dobro su prostudirali Narkuna", kaže Pokrajac i objašnjava što bi borcu iz Obrovca značila pobjeda u subotnjem meču.

"Svrstala bi ga kao borca broj jedan u Europi. Ovisi hoće li ostati braniti titulu. Volio bih da ostane u KSW-u još neko vrijeme i brusi se prije nego što prijeđe u UFC, da pričeka da se ne potroši ova kategorija u UFC-u, koja je stvarno impresivna."

Za kraj programa u Lodzu ostaje okršaj Roberta Soldića i Michala Materle. Soldić je još prije tri godine osvojio KSW-ov pojas u velteru, izgubio ga, ponovno osvojio i obranio. Sad je odlučio skočiti u srednju kategoriju.

"Otišao je u kategoriju iznad, izgleda impresivno, nije morao skidati kile i spreman je. Materla je dosta potrošen, ali jako opasan na podu. Ako se borba preseli na pod, Soldić će biti u velikim problemima, ali stand-up je na njegovoj strani. Ne znam zašto je mijenjao kategoriju, nije se dugo borio u svojoj, valjda mu je teško pronaći protivnike. U svakom slučaju, to je odluka njegovog tima", rekao je Pokrajac.

Čeka nas pravi borilački spektakl s Hrvatima u glavnim i sporednim ulogama. Ponajviše zbog pandemije KSW nije mogao ove godine organizirati još jednu priredbu u Hrvatskoj, kao prošlog studenog u Areni, ali je ovim eventom Poljska vs Hrvatska odao počast našoj borilačkoj tradiciji i vrijednosti u MMA svijetu. 

Pročitajte više