Hrvatska danas igra prvu utakmicu kvalifikacija za Euro. Evo gdje je gledati

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

HRVATSKA od 20:45 na rasprodanom Poljudu utakmicom protiv Walesa otvara kvalifikacije za Euro iduće godine. To je Hrvatskoj prva utakmica nakon što je u prosincu osvojila broncu na SP-u. Hrvatska, sedma na FIFA-inoj tablici, čiju momčad Transfermarkt procjenjuje na 363.5 milijuna eura, dočekuje Wales. Splitski gosti su 28. na svijetu, a prema spomenutom izvoru, momčad im vrijedi 146.3 milijuna eura.

Hrvatska i Wales su prošle godine bili u eliti Lige nacija i na SP-u, ali s potpuno različitim rezultatima

Hrvatska je prošle godine nakon lošijeg starta briljirala u elitnom razredu Lige nacija te osvajanjem prvog mjesta u konkurenciji Francuske, Danske i Austrije  izborila Final Four. Nakon toga je na SP-u osvojila spomenuto treće mjesto pobjedom nad Marokom.

Wales je također igrao u eliti novog UEFA-inog natjecanja te na SP-u, ali s daleko gorim rezultatima. U Ligi nacija izgubio je pet od šest utakmica protiv Nizozemske, Belgije i Poljske te sa samo jednim bodom bio zadnji i ispao iz prve jakosne skupine. SP je izborio pobjedama nad Austrijom i Ukrajinom u baražu, ali je onda u Kataru osvojio samo jedan bod i postigao tek jedan gol u skupini s SAD-om, Iranom i Engleskom.

Wales je ostao bez dvije legende, a onda su mu se još pred Hrvatsku ozlijedila tri ključna igrača

Hrvatska nije u puno boljoj situaciji od Walesa samo što se tiče rezultata prošle godine, nego i stanja u momčadi te širine rostera. Dok se Daliću oprostio samo Dejan Lovren, ali za kojeg ima niz već etabliranih zamjena u obrani, velški izbornik Robert Page provodi smjenu generacija nakon što su se oprostili legende Gareth Bale i Joe Allen. Međutim, to mu pred Hrvatsku jako remeti izostanak tri ključna igrača. Zbog ozljeda su mu otpali prvi vratar Wayne Hennessey, stoper Ben Davies i Baleov nasljednik, napadač Brennan Johnson.

Bilo bi čudo da Hrvatska ne ode izravno na Euro

U kvalifikacijskoj skupini D, uz Hrvatsku i Wales, još su Armenija i Turska, koje igraju danas od 18 sati te Latvija. Hrvatska tri dana nakon Walesa gostuje u Turskoj. Dalićevi izabranici su favoriti za prolazak na Euro, a prema analitičarima, imaju 94.1 posto šanse za osvajanje jednog od prva dva mjesta. Oba izravno vode na Euro u Njemačkoj iduće godine. Čak i da Hrvatska ne bude među prve dvije reprezentacije u skupini, zahvaljujući plasmanu na Final Four Lige nacija 2022./2023., ima zagarantirano mjesto u dodatnim kvalifikacijama. 

Prijenos utakmice protiv Walesa možete gledati na Novoj TV.

Pročitajte više