Hrvatska - Danska: Šukerov lob, bura na Poljudu i potop na Parkenu

Foto: Gulliver / Getty Images

HRVATSKA će u osmini finala SP-a igrati protiv Danske 1. srpnja u Nižnjem Novgorodu.

Tim povodom podsjećamo na najpoznatije dosadašnje utakmice ovih reprezentacija:

Hrvatska - Danska 3:0, skupina EP-a 1996.

Nakon što je u kvalifikacijama skinula prvi veliki skalp, onaj viceprvaka svijeta Italije, Hrvatska je na Euru obezglavila i aktualnog prvaka Europe. U drugom kolu skupine EP-a u Sheffieldu teško je stradala Danska s braćom Laudrup, Schmeichelom, Vilfortom. Boban je zabio iz penala, a Šuker je i u ovaj povijesni trijumf ugradio dva gola. Prvi je bio iz penala, a drugi, minutu prije kraja, kada je felšanim lobom svladao Schmeichela, jednog od najboljih svjetskih golmana, spada u antologiju. 

Hrvatska - Danska 1:1, kvalifikacije za SP 1998. 

Ova utakmica zaslužuje posebno sramotno mjesto u povijesti HNS-a jer je 29. ožujka 1997. odigran zadnji meč Hrvatske u Splitu protiv jedne ugledne, jake reprezentacije u službenoj utakmici. Gruziju u kvalifikacijama za EP 2012. naravno ne računamo, kao ni Italiju za EP 2016., jer znalo se da će se igrati pred praznim stadionom. Prije 21 godinu Hrvatska je povela u 50. minuti Šukerovim golom, a sedam minuta prije kraja u Ladićev gol na jugu Poljuda loptu je uz pomoć sjevernog vjetra ubacio Brian Laudrup. Tada je zbog bure i pogrešne golmanske procjene krenula priča da je "Poljud uklet za Hrvatsku".

Danska - Hrvatska 3:1, kvalifikacije za SP 1998.

Za gore spomenutu mantru zaslužan je još jedan remi Hrvatske u ovim kvalifikacijama, 3:3 sa Slovenijom, četiri dana nakon neodlučenog rezultata na istom mjestu protiv Danske. Nakon toga Hrvatska je iščupala pobjede kod Grčke i protiv BiH. Slijedio je drugi meč s Danskom, na Parkenu u Kopenhagenu. Danska je bila daleko bolja i zaslužila je uvjerljiviju pobjedu od one kojom je slavila. S ove utakmice pamti se da je golman Hrvatske bio Marijan Mrmić, ali zbog ozljede ga je već u 10. minuti zamijenio Tonči Gabrić i za samo pola sata primio tri gola. Izbušila su ga braća Laudrup i Miklos Molnar, a Šuker je minutu prije kraja samo smanjio na konačnih 3:1. Ovom pobjedom Danska je Hrvatsku poslala u žestoku borbu za drugo mjesto i dodatne kvalifikacije za SP. 

 

Pročitajte više