Kreće rukometna ludnica: Hrvatska favorit skupine, Island najopasniji protivnik

Foto: Guliver Images/Getty Images, Index Fotomontaža

ODBROJAVAMO sate do početka Europskog rukometnog prvenstva u Poljskoj. Utakmice ćemo pratiti od danas, 15. siječnja, sve do 31. siječnja, kada je na rasporedu finale u Tauron Areni u Krakowu. Hrvatska reprezentacija danas od 16 sati otvara turnir protiv Bjelorusije, 

> Srbija se vraća iz anonimnosti, Karabatićeva Francuska želi četvrto europsko zlato

> Hansen želi vratiti Dansku na europski tron, a Crna Gora samo traži prvu pobjedu

> Skupina smrti: Španjolci su s razlogom favoriti, Vujina Slovenija sprema iznenađenje

Posljednja skupina koju ćemo predstaviti jest ona u kojoj nastupa hrvatska reprezentacija. 

Podsjećamo, Hrvatska će svoje utakmice u skupini igrati u Katowicama.

Hrvatska

Hrvatska reprezentacija prošle je godine nakon tragičnog plasmana u Kataru (6. mjesto) doživjela make-over. Umjesto Slavka Goluže, na klupu reprezentacije sjeo je Željko Babić, a njegov jedini zadatak je složiti strašnu momčad koja bi za dvije godine, na Euru u Hrvatskoj, mogla pokoriti Europu. Svaka priča ima svoj početak, tako ova hrvatska počinje u Poljskoj. Javnost nema velikih očekivanja, jer dobar dio navijača tek mora upoznati Babićeve junake. Nema više Igora Vorija, posljednjeg "Portugalca", otpali su i Željko Musa, Damir Bičanić, Ivan Ninčević, Drago Vuković i ostali koji su ili žrtve pomlađivanja ili se ne uklapaju u sistem novog izbornika. Samo su dvojica igrača prekoračila magičnu granicu od 30 godina; Mirko Alilović (30) i Zlatko Horvat (31), a u ovom trenutku prosječna starost reprezentacije jest 25 godina.


Ipak, Hrvatska nema namjeru postati kanta za napucavanje na Euru. Status favorita skupine B valja opravdati, a da se taj cilj postigne tu su dobro nam poznata lica Domagoj Duvnjak, Mirko Alilović, Marko Kopljar i uvijek ubojita krila Ivan Čupić te Manuel Štrlek.

Prvi dio priče Hrvatska bi trebala uspješno odraditi, a onda u drugom krugu počinje prava zabava kada na red dođu Francuzi, Poljaci, Srbi ili Makedonci.

Podsjetimo još kako je Hrvatska na posljednjem prvenstvu dogurala do četvrtog mjesta.

Bjelorusija

Prvi hrvatski protivnik na Euru i dalje radi na pogon Sergeja Rutenke, ali obzirom da je zakoračio u 34. godinu života više nije onaj stari Rutenka - stroj za golove. Nakon Barcelone otišao je u Katar i sada pod stare dane svojim potezima zabavlja bogate katarske šeike. Drugi najopasniji bjeloruski reprezentativac jest Barys Pukhouski, srednji vanjski Motora iz Zaporožja koji je trenutno šesti najbolji strijelac Lige prvaka.

Većina igrača dolazi iz najvećeg bjeloruskog kluba SKA Minska i Meškov Bresta, kojeg je donedavno vodio hrvatski izbornik Željko Babić. Bjeloruski izbornik Iouri Čevtsov sa sobom je poveo 18 igrača, jer mu je momčad načeta ozljedama, a zanimljivo je kako i Bjelorusija stvara generaciju koja bi u narednim godinama trebala postati netko i nešto u Europi. Šestorica igrača s popisa su mlađa od 22 godine, a bolji poznavatelji rukometa posebno ističu talentiranog pivota Karaleka Artsema, 19-godišnjeg Uladzislaua Kuleša i njegovog vršnjaka Andreja Jurinoka.

Norveška

Nije ih bilo u Kataru, a na posljednjem Euru, onom u Danskoj, Norveška je zauzela neslavno 14. mjesto. Iza njih su ostali jedino Češka i Crna Gora.

Izbornik Christian Berge, stoga, želi vratiti Norvešku u vrh europskog rukometa, a za taj pothvat trebat će mu pomoć iskusnog pivota Bjartea Myrhola i vrlo dobrog vratara Olea Ervika. Predstavnici nove generacije norveškog rukometa su 20-godišnji Sander Sagosen, za kojeg kažu da bi mogao postati jedan od najboljih rukometaša svijeta, te mladi vratar dvometraš Torbjorn Bergerud.

Island

Najopasniji hrvatski protivnici u skupini. Predvode ih Barcelonino krilo Gudjon Valur Sigurdsson, Veszpremov srednji vanjski Aron Palmarsson te pivot PSG-a Robert Gunnarsson.

Riječ je o vrlo zanimljivoj i opasnoj ekipi koja je u stanju iznenaditi, ali i izgubiti od svakoga. Tako su, primjerice, na otvaranju SP-a u Kataru uvjerljivo poraženi od Švedske 24:16, da bi u 3. kolu remizirali s Francuskom 26:26, iako su imali dva gola prednosti na poluvremenu.

Propustili su Euro u Danskoj pa se nadaju da će se u Poljskoj iskupiti za taj propust. Mnogi strani novinari svrstali su ih među osam najboljih ekipa na turniru.

Pročitajte više