HRVATSKA GAZI, ACO UPOZORAVA "Potrošeni smo, ali sretan sam što imam takva dva igrača"

Foto: Hina

HRVATSKI košarkaši odnijeli su i treću pobjedu u trećoj pripremnoj utakmici uoči Eurobasketa. U Opatiji je sinoć pala Slovenija, a momčad Ace Petrovića do pobjede su nosili briljantni Dario Šarić i Bojan Bogdanović.

Nakon utakmice izbornik nije skrivao zadovoljstvo, ali je upozorio i na nekoliko problema koje tek treba riješiti.   
 
"Ova je utakmica bila natjecateljska, nismo ju htjeli izgubiti", rekao je Aco i nastavio:

"Ja ću ovu utakmicu čitati puno jednostavnije nego što je izgledalo na terenu jer smatram da su to detalji koji su bitni. Kad igrati protiv momčadi kao što je Slovenija, vaš odgovor na početku utakmice i drugog poluvremena mora biti identičan, energija maksimalna. Ušli smo u utakmicu s dva lagana poena Dončića i tricom protivnija jer energije nismo imali. Drugo, igrali smo protiv nekoga tko ima 6-7 vrhunskih vanjskih igrača koji su u sjajnom šuterskom ritmu, ali zbog toga što nismo imali energije oni su dolazili u lagane pozicije iz kojih su poentirali. Kada smo uspjeli pronaći petorke koje bi mogle odgovoriti na prvu, drugu, treću lažnu kretnju, pa potop iskontrolirati centralni "pick", onda smo se mi mogli braniti i u tim trenucima smo radili rezultat. Međutim, kad igramo protiv ovakve ekipe, nama nedostaje prvi playaker, a drugi play je bio na terenu 12 minuta bez ikakvog učinka. Protiv ove mega-Slovenije smo igrali bez playja što još više daje na važnosti ovoj pobjedi".

"Slovenija je energetski spremnija od nas, mi smo se potrošili na putovanju po Francuskoj, odigrali smo dvije sjajne utakmice, ali ostali bez playmakera. Čestitam momcima jer smo uz sve probleme uspjeli dobiti jednu Sloveniju".

"Potrošeni smo, malo smo umorni, a dolaskom u Opatiju iz totalne izolacije igrači su izgubili fokus i koncentraciju. Čini mi se da nisu očekivali tako moćnu Sloveniju u vanjskoj liniji. Na kraju smo utakmicu zasluženo dobili jer smo u ključnim trenucima obranili četiri-pet napada i to nam je donijelo pobjedu".

"Mega-Sloveniju smo dobili bez playmakera"

Hrvatska je posljednje utakmice dobila zahvaljujući Šariću i Bogdanoviću koji su bili najbolji na dosadašnjim pripremama. Petrović smatra da igranje na individualnu kvalitetu ne treba imati negativnu konotaciju.

"Igramo previše na individualnu klasu? Hrvatska ima individualnu klasu i logično je da igramo na to. Sretan sam što imamo takva dva igrača u svojim redovima. Veliki je hendikep, što se vidjelo lani u četvrtfinalu, kad igramo bez playja, a igrali smo više od 30 minuta bez njega protiv jedne takve momčadi".

Šarić i Bogdanović?
 
"Ako mi od njih dobijemo ono što smo dobili, ne vidim razlog zašto bi ih trebalo kalupit. Njih dvojica su najdulje u pauzi, Bogdanović dva i pol, a Šarić više od tri mjeseca. Nema igrača koji neće reći da mu je draže kondicionirat se igrajući utakmice nego suhi trening. Oni nakon Ukrajine idu na zasluženi odmor tri dana, nakon toga se resetiramo, priključimo Roka (Ukića) što je prije moguće kako bismo dobili tu dodatnu dimenziju koja nam nedostaje".

"Mislim da ćemo za 12-13 dana, kad se nađemo u Ljubljani na revanšu, biti kudikamo spremniji. Nemam zamjerki. Francuska, Litva, Slovenija... Mislim da smo odabrali baš dobre protivnike. Ne igramo s Islandima, Mađarima, Česima, igramo protiv momčadi koje su moćne".

"Dončić? Svaka čast!"

Osvrnuo se na kraju i na fantastičnog Luku Dončića, slovensku zvijezdu koja je utrpala Hrvatskoj 27 koševa.

"Impozantno je vidjeti klinca u tom godištu da radi stvari koje radi na terenu, i to u kojim trenucima i na kakav način. Dugo se nije pojavio ovako kompletan, i mentalno i atletski, igrač u Europi. Ovo je jedna klasa iznad svega što se pojavljivalo na tim pozicijama u zadnjih 10-15 godina. Klasa! Svaka čast", rekao je Petrović.

 

 

Pročitajte više