HRVATSKA SE VRAĆA NA POLJUD

Hrvatska gostuje na Poljudu: Samo pet utakmica u 25 godina

Atomosfera na utakmici Hrvatska - Italija (1:1) na Poljudu u listopadu 1995 u kvalifikacijama za EP. To je bila prva službena utakmica Hrvatske u Splitu. Foto: Gulliver / Getty Images

TRAKAVICA od pregovora između HDZ-a i Hajduka oko (ne)igranja nogometne reprezentacije na Poljudu i maratonski sastanak koji je danas pola dana trajao na Hajdukovom stadionu prije nego što je objavljeno da će Hrvatska upravo tamo ugostiti Mađarsku, 10. listopada u kvalifikacijama za EP, aktualiziraju problem nevjerojatno rijetkog gostovanja Hrvatske na Poljudu. 

Hrvatska na Poljudu gostuje

"Gostovanje" nije napisano slučajno, jer mada su Poljud i Split u Hrvatskoj, HNS ih već desetljećima tretira kao da nisu na teritoriju te države. U 25 godina koliko Hrvatska igra službene, kvalifikacijske utakmice, u Splitu je reprezentacija odigrala tek pet takvih mečeva.

Prva utakmica u Splitu je i danas pojam veličanstvenog ambijenta kakav prije ni kasnije nije bio na nekoj utakmici Hrvatske

Prvi je bio 8. listopada 1995. Hrvatska je u prvim kvalifikacijama za veliko natjecanje na Poljudu dočekala Italiju, aktualnog viceprvaka svijeta. Utakmica je odigrana u veličanstvenom ambijentu, kakav prije ni kasnije nije bio na nekoj utakmici Hrvatske. Meč je završio 1:1. Davor Šuker tada je zabio izjednačujući gol, a nakon utakmice, dok su ostali hrvatski reprezentativci žicali dresove od talijanskih zvijezda, on je oduševio navijače tako što je dotrčao do ograde sjevera i bacio dres preko nje. Danas, 24 godine kasnije, HNS-ovom predsjedniku Šukeru zabranjen je ulazak na Poljud.

Zadnjih desetljeća Hrvatska na Poljudu igra svakih pet godina, a 90-ih se dogodilo čudo da tamo zaigra dva puta u četiri dana

Devedesetih Hrvatska na Poljudu nije bila tako endemska pojava kao što će to postati u desetljećima koja slijede. Tako je 29. ožujka 1997. u Splitu dočekala jaku Dansku u kvalifikacijama za SP. Šuker je početkom drugog dijela donio vodstvo Hrvatskoj, ali pred kraj Brian Laudrup uz pomoć bure postavlja konačnih 1:1.

Četiri dana kasnije, Hrvatska je na istom mjestu imala idealnog protivnika i rezultat za nadoknadu propuštenog iz prethodnog kvalifikacijskog meča za SP. Do pred kraj prvog poluvremena golovima Prosinečkog i Bobana vodila je 2:0 protiv Slovenije. Gliha smanjuje za goste, ali Boban u 60. minuti opet vraća Hrvatskoj dva gola prednosti. Međutim nije bilo dovoljno, jer Gliha zabija dva gola za 3:3. 

Od Slovenije u Splitu do Gruzije na istom mjestu prošlo je više do 14 godina

Nevjerojatno ali istinito, do iduće službene utakmice Hrvatske u Splitu proći će više od 14 godina! Post od gotovo desetljeća i pol prekinut je tako što je 2. lipnja 2011. na Poljudu, u kvalifikacijama za EP, ugošćena Gruzija. Torcida je u 14. minuti bakljadom obilježila 14 godina bez reprezentacije na Poljudu, pa mnogi gledatelji na stadionu nisu primijetili da je u dimu Kankava zabio za vodstvo gostiju. U završnici Mandžukić i Kalinić preokreću za 2:1, prvu pobjedu Hrvatske na Poljudu.

Zadnju utakmicu na Poljudu obilježile su prazne tribine i svastika na terenu

Iduća i za sada posljednja službena utakmica Hrvatske na Poljudu bila je čak četiri godine i deset dana kasnije, 12. lipnja 2015. Italija je došla u kvalifikacijama za EP. Mandžukić je doveo Hrvatsku u vodstvo, a Candreva pogodio iz penala za konačnih 1:1. Tu utakmicu obilježio je skandal zbog velike nacističke svastike nacrtane na travnjaku Poljuda koja je primijećena tek sredinom prvog poluvremena utakmice. Hrvatska je zbog toga bila kažnjena oduzimanjem jednog boda u kvalifikacijama. Hrvatska je dakle zadnji put u Splitu igrala službenu utakmicu prije četiri godine. Ali ta utakmica bila je pred praznim tribinama, kao kazna za ustašluke hrvatskih navijača na utakmici protiv Norveške na Maksimiru. 

HDZ-ovom i Mamićevom HNS-u Split, Poljud i Dalmacija nisu bili u Hrvatskoj

Kao što smo već podsjećali, ponašanje HNS-a kao da Poljud, Split i Dalmacija nisu u Hrvatskoj izazvalo je veliki bunt u tom dijelu zemlje prema HNS-u, ali i njegovoj reprezentaciji koju tamo posprdno mnogi zovu "repka" te izbornicima. Koji su od Bilića nadalje na tu funkciju bili postavljani po želji u Dalmaciji posebno omraženog Zdravka Mamića, gazde Dinama, saveza i reprezentacije. Slabljenjem Mamićeve moći, njegovim padom u nemilost te konačno bijegom u BiH pred nepravomoćnom presudom da je kriv za pljačku Dinama te kaznom od šest i pol godina zatvora, "novi" i "umiveni" Plenkovićev HDZ intenzivirao je napore da se reprezentacija vrati u Split.

"Novi i umiveni" HDZ pokrenuo projekt povratka reprezentacije u Split: Glavni operativac Kustić, maskota Dalić

Glavni operativac tog projekta je Marijan Kustić, prvi HDZ-ovac u HNS-u, formalno direktor, ali de facto predsjednik Saveza, a njegovo zaštitno lice izbornik Zlatko Dalić koji je na valu svjetskog srebra i mantranjem o "poniznosti i zajedništvu" uspio smiriti čak i uzavrelu Dalmaciju.

Ni Hajduk nije više buntovan kao što je bio, pa se "repka" vraća u Split

Istovremeno je i službeni, buntovni Hajduk smekšao stavove u odnosu na one ranije i počeo dijalog s HNS-om. Čelnici Hajduka, predsjednik Marijan Brbić i lider NO-a Benjamin Perasović su sa splitskim gradonačelnikom i predstavnikom većinskog vlasnika kluba, Androm Krstulovićem Oparom iz HDZ-a bili na sastanku u Zagrebu s Kustićem. On im je pak uzvratio dolaskom u Splitu na spomenute maratonske pregovore. Sve to rezultiralo je  prvo probnim balonom u vidu dolaska Hrvatske u Omiš početkom mjeseca, kada je prijateljsku utakmicu s lokalnim niželigašem igrala pod nezapamćenim mjerama sigurnosti, a zatim i konačnim povratkom reprezentacije na Poljud i u Split. 

Pročitajte više