hrvatska reprezentacija

Hrvatska ima golmana za idućih 10 godina. Sad znamo i koliko gori za reprezentaciju

Foto: Reuters

ZLATKO DALIĆ natjecanje u Ligi nacija završio je s puno više pitanja nego odgovora.

Izbornik je u smjenu generacije ušao utakmicama protiv Francuske, Portugala i Švedske te je priznao da je Hrvatska slučajno osigurala ostanak u najjačem razredu. Za čovjeka koji ne voli promjene, a Dalić spada u tu kategoriju, bilo je teško mijenjati pozicije igračima, tražiti nova rješenja i isprobavati varijante kako bi stvorio dobru momčad za Euro, a potom i za kvalifikacije za SP. 

Livaković ne može prežaliti kiks 

Pitanja oko reprezentacije je mnogo. Koliko je Mile Škorić uzdrmao poziciju Domagoja Vide? Je li Bradarić rješenje za lijevog beka? Koga na zadnjeg veznog? Gdje smjestiti Pašalića i kako prilagoditi igru za Kramarića? Puno je nepoznanica, a uz Luku Modrića i Marcela Brozovića jedini koji je zacementirao svoje mjesto u reprezentaciji je Dominik Livaković.

 

Iako je Hrvatska u šest utakmica primila čak 16 golova, da na golu nije bilo Livakovića, primila bi još toliko. Portugal je u Portu pregazio Hrvatsku 4:1, a realan rezultat bio bi 10:1 s obzirom na broj šansi koje su stvorili i broj Livakovićevih obrana. Dinamov vratar bio je odličan u obje utakmice protiv Francuza, iako mu je na Stade de Franceu upisan nesretni autogol. Držao je Hrvatsku u igri na Maksimiru protiv Švedske, a u Stockholmu je reprezentaciju spasio od potencijalne katastrofe.

U zadnjoj utakmici skupine, s Portugalom na Poljudu, u 90. minuti kod rezultata 2:2 ispala mu je lopta nakon nesporazuma s Lovrenom. Ruben Dias pospremio je loptu u gol za pobjedu Portugala. 

“Nadam se da smo s Livakovićevom greškom u zadnjoj minuti ispucali pehove i nesreće za ovu godinu”, rekao je Dalić nakon utakmice i, iako mu to nije bila namjera, prozvao Livakovića kao krivca za poraz. 

Izbornik koji vrlo rijetko u javnosti proziva igrače i koji nam je više puta u razgovorima istaknuo da je za sve propuste i rezultate reprezentacije odgovoran i kriv isključivo on, ovaj put se nespretno izrazio. Čulo se to jasno u njegovom tonu, fokus je bio na teškoj godini koja je uzdrmala kompletan sport, ali Livakovića to nije moglo utješiti.

Dinamov golman teško je primio kiks koji, što ga duže gledate na usporenoj snimci, sve jasnije izgleda kao čisti peh. Livaković je izašao na visoki centaršut Bernarda, vikao da je lopta njegova i uopće nije vidio Lovrena koji je ostao kao ukopan ispod njega. Livaković je s loptom sletio na njegovo rame i ostao bez nje. Bila je to zajednička greška Livakovića i Lovrena, ali kad padne takav gol kritike se često adresiraju na golmana.

Livakovića ne diraju kritike drugih, jer je posljednjih dana već dotukao sam sebe zbog načina na koji smo izgubili i gola koji nije samo njegova greška. 

Zbog jednog nebitnog gola, koji nije naštetio plasmanu reprezentacije, nema smisla preispitivati Livakovića kao prvoga golmana Hrvatske. Nema smisla ni da Livaković jednu grešku i jednu izjavu izbornika prima toliko teško i osobno, ali time dokazuje i koliko mu je stalo do svake lopte koju dodirne u reprezentaciji. Naravno, želja i entuzijazam nisu ga doveli do statusa prvog golmana reprezentacije, već je Livaković tu jer od osamostaljenja nismo imala talentiranijeg golmana.

Pred njim je još dug put da bismo ga svrstali uz bok Ladiću, Pletikosi i Subašiću po ulozi u najvećim uspjesima reprezentacije, ali ako sve bude po planu, Livaković je tip na kojeg Hrvatska može računati naredno desetljeće. 

Od 15 utakmica, koliko je odigrao za Hrvatsku, sigurno je u njih pet sam držao Dalićevu momčad u igri. Kad se lomilo, branio je sve što je mogao, a kad je curilo on je bio zaslužan što ružni porazi nisu bili katastrofalni.

Najkompletniji hrvatski golman ikad?

Livaković je najkompletniji golman kojeg Hrvatska ima. Fantastično se postavlja, odličan je u igri jedan na jedan, a u izlascima na centaršuteve i visoke lopte nitko od bivših vratara Hrvatske, od Ladića preko Pletikose do Subašića, nije bio tako siguran. Jedina mana mu je igra nogom, ali to je ujedno jedna od rijetkih stvari koje golmani mogu utrenirati. S kvalitetama koje Livaković pokazuje golman se rodi. 

Nenad Bjelica je s Livakovićem radio dvije godine i prozvao ga jednim od najboljih vratara u Europi. Svi mu predviđaju veliku karijeru, a među njima je i Iker Casillas koji ga je javno pohvalio na Twitteru. Reprezentacija uz Livakovića ima i sjajnog Ivu Grbića koji mora skupiti iskustvo i minutažu nakon transfera u Atletico. Dalić u sastavljanju nove momčadi ima dosta problema, ali s golmanima, a osobito s Livakovićem, miran je do daljnjega.

Butina: Livaković je zadnji kojem treba prigovarati. Je li on kriv što Hrvatska prima golove iz prekida? 

Tomo Butina koji je od 2001. do 2006. skupio 28 nastupa za Hrvatsku i branio gol reprezentacije na Euru 2004., za Index objašnjava da je Livaković posljednji igrač aktualne reprezentacije kojem se treba prigovarati. 

“Ne volim baš komentirati igru reprezentacije jer nisam dio procesa i ne znam kakvi su zahtjevi. No, mogu reći da je Dominik Livaković jedan od rijetkih igrača ove momčadi kojemu se ništa ne bi smjelo prigovarati. On je pokazao koliko je dobar i mislim da mu nitko, a najprije on sam sebi, ne smije ništa prigovoriti”, kaže Butina i nastavlja:

“Greške se događaju iako je taj gol protiv Portugala više splet okolnosti nego golmanova greška. Netko tamo nije zatvorio centaršut, ovaj nije išao u blok, ovaj nije zatvorio i puno je elemenata koji su doveli do toga gola. Livaković je izašao na loptu, uhvatio ju je, oko njega je bilo jako puno igrača i dogodilo se što se dogodilo. To nije nikakav problem jer se radi o izoliranom incidentu. Da mu se to događa sustavno, onda bismo mogli govoriti o problemu, ali sigurno Livaković nije kriv što reprezentacija prima puno golova iz prekida. Ne dirajte njega, to je generalni problem momčadi, ne jednog igrača, a sigurno ne Livakovićev."

Šef trenera golmana u Dinamovoj školi smatra da nema smisla uspoređivati Livakovića s njegovim prethodnicima u reprezentaciji.

“Bezveze je tako raspravljati. Nogomet se strašno brzo razvija i zahtjevi u igri se mijenjaju. Ladić je devedesetih imao svoje zadatke, Pletikosa 2006. neke druge, a nogomet je danas potpuno druga igra. Promijenilo se sve, od trenažnog procesa vratara preko njihova fizičkog izgleda do mobilnosti. Golmani su sve više integrirani u proces izgradnje igre i mora ih se gledati u kontekstu vremena. Ponavljam, Livaković za mene nije upitan, a ovaj kiks, koji je sastavni dio karijere, treba odmah zaboraviti”, rekao je Butina.

Pročitajte više