LJETO ZA POVIJEST

Hrvatska je na SP 2018. godine unijela revoluciju

Foto: EPA-EFE

PORTAL Sport Techie koji se bavi korištenjem softvera u profesionalnom sportu, objavio je nedavno da je Hrvatska bila jedina reprezentacija koja je na SP-u u Rusiji koristila iznimno napredni sustav STATS Edge.

Sve reprezentacije koristile su pomoć računala u analizi protivnika, ali je Hrvatska bila jedina koja je koristila ovaj sustav s najnaprednijom umjetnom inteligencijom.

STATS Edge je sustav koji posebnim algoritmima prepoznaje ponavljanja i učestale akcije i kretnje pojedinih momčadi, a to što je "naučio" potom može sažeti u klasični izvještaj. Time je uštedio analitičarima sate i sate posla, a momčadima točno ukazao na što trebaju pripaziti kod igre protivnika. Sustav je točno prepoznao da francuska reprezentacija na prošlom SP-u puno više igra s jednim ili dva dodira, što nije bio slučaj u utakmicama prije prvenstva.

"Jako brzo smo mogli prikupiti jako puno podataka i servirati ih igračima i stručnom stožeru. Teško je opisati koliko je to korisno u pripremi utakmica", rekao je analitičar hrvatske reprezentacije Marc Rochon.

Sport Techie tvrdi da je Hrvatska sustav koristila najviše pri analizi igre iz prekida kod protivnika što je posebno usavršeno za sezonu 2019./2020. u kojoj će STATS Edge početi koristiti najveći svjetski klubovi. 

Pročitajte više