hrvatska reprezentacija

Hrvatska je nositelj najtežih kvalifikacija za SP u povijesti. Mora biti prva u grupi

Foto: Gulliver / Getty Images

FIFA je službeno objavila sastav jakosnih skupina za ždrijeb kvalifikacija za SP 2022. u Kataru koji će se 7. prosinca održati u Zurichu. 

Koga će sve izbjeći Hrvatska na putu za SP?

Hrvatska se nalazi u prvoj jakosnoj skupini, što znači da neće izvući nijednu od najjačih europskih reprezentacija.

Belgija, Francuska, Engleska, Portugal, Španjolska, Italija, Danska, Njemačka i Nizozemska nisu potencijalni protivnici svjetskih viceprvaka.

Moguća skupina sa Srbijom, BiH i Rusijom

Drugi šešir može joj donijeti Srbiju, treći Rusiju, četvrti BiH, Sloveniju ili Crnu Goru, a u petom i šestom su uglavnom protivnici s kojima Hrvatska ne bi trebala imati većih problema.

Međutim, važno je naglasiti niz bitnih novosti ovih kvalifikacija za SP koje će biti drugačije od svih do sada. 

Najkraće kvalifikacije u povijesti

Zbog pandemije koronavirusa potpuno je zgusnut raspored, pa će se europski dio kvalifikacija za SP umjesto dosadašnjih gotovo godinu i pol, igrati u samo osam mjeseci. Kvalifikacije će trajati od ožujka do studenoga iduće godine.

Nadalje, izravni odlazak na SP osigurat će samo deset pobjednika skupina, dok će deset drugoplasiranih reprezentacija ići u dodatne kvalifikacije. 

Samo pobjednici skupina izravno idu na SP

Novost je i da će im se tamo pridružiti i dva pobjednika skupina aktualnog izdanja Lige nacija, dakle sezone 2020/21., ali oni koji se nisu izravno plasirali na SP i koji nisu osigurali dodatne kvalifikacije kao drugoplasirani u kvalifikacijskim skupinama za SP.

Dodatne kvalifikacije nikad nisu bile ovako teške

Tako sakupljenih 12 reprezentacija neće kao do sada igrati u šest parova po dvije utakmice dodatnih kvalifikacija, odakle pobjednici odlaze na SP. U dodatnim kvalifikacijama za ovo SP reprezentacije će se boriti podijeljene u tri skupine. U njima će se igrati samo po jedna nokaut utakmica. Ovakav filter dat će još tri europske reprezentacije koje će osigurati odlazak na SP.

Konačno, za razliku od dosadašnjih dodatnih kvalifikacija, koje su se uvijek igrale u studenome, sedam mjeseci prije SP-a, baraž za Katar 2022. igrat će se u ožujku te godine. Zato što se iduće SP zbog vrućina na Bliskom Istoku prvi put u povijesti ne igra u kasno proljeće i rano ljeto, nego po zimi, u studenome i prosincu. 

Pročitajte više