Hrvatska je u Kataru donijela velik novac Dinamu, Hajduku i Osijeku. Evo koliko

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

HRVATSKA nogometna reprezentacija je remijem bez golova protiv Belgije osvojila drugo mjesto u skupini i plasirala se u osminu finala Svjetskog prvenstva. Zahvaljujući ludom raspletu u drugoj utakmici, u nastavku će igrati s Japanom, a ne sa Španjolskom, kako su sve kladionice prognozirale.

Osim za reprezentaciju, to je odlična vijest i za najveće hrvatske klubove. Naime, plasmanom u iduću fazu Hrvatska si je priskrbila još četiri dana Svjetskog prvenstva, što će donijeti dodatne prihode svim klubovima koji imaju igrače na turniru. To su u HNL-u Dinamo, Hajduk i Osijek.

FIFA plaća klubovima deset tisuća dolara za svaki dan koji njihovi igrači provedu na Svjetskom prvenstvu

Riječ je o fondu krovne svjetske nogometne organizacije koja plaća klubovima čiji igrači idu na turnir. Točnije, za svaki dan koji igrač provede na Svjetskom prvenstvu FIFA daje deset tisuća dolara njegovom klubu.

S obzirom na to da se cifra računa od dana kada je reprezentacija stigla u Katar i da Hrvatska ima zagarantiranu osminu finala i ostanak do barem petog prosinca, Dinamo i Hajduk su već u dosadašnjem dijelu turnira zaradili sasvim pristojan novac.

Plavi su Hrvatskoj dali četiri igrača - Livakovića, Oršića, Petkovića i Šutala - te će od FIFA-e za njih dobiti oko 880 tisuća dolara. Dodamo li tome i Iranca Sadegha Moharramija, dolazimo do cifre od oko milijun i 60 tisuća dolara. Novac je za Šutala nešto manji jer je u protekle dvije godine igrao i za Istru, a ne samo za Dinamo.

Međutim, to nije sve jer FIFA isplaćuje dio novca i za igrače koji su u posljednje dvije godine bili registrirani kao igrači određenog kluba. Tako će Dinamo za Kristijana Jakića, Lovru Majera i Joška Gvardiola zaraditi oko 70 tisuća dolara za svakog, ukupno oko milijun i 270 tisuća dolara.

S druge strane, Hajduk ima samo Marka Livaju na turniru i na njemu će zaraditi barem 220 tisuća dolara. Isto vrijedi i za Osijek koji ima Ivicu Ivušića na turniru kao rezervnog golmana. Naravno, zarada za oba kluba može biti i bitno veća ako Hrvatska ode još dalje. U slučaju da dođe do finala, FIFA će Dinamu isplatiti gotovo dva milijuna dolara, dok će Hajduk i Osijek dobiti oko 370 tisuća dolara.

Pročitajte više