reprezentacija

Hrvatska je viceprvak svijeta, a HNS se ponaša kao da smo zadnji. Želi samo lovu

Foto: EPA

JORDAN, Tunis i Gruzija tri su reprezentacije protiv kojih je Hrvatska odigrala domaće prijateljske susrete nakon SP-a u Rusiji. Jedina prijateljska utakmica koju je Hrvatska igrala protiv ekipe dostojne svjetskih viceprvaka bio je dvoboj protiv Portugala, koji se igrao u gostima.

Što se prijateljskih utakmica tiče, stvari funkcioniraju prilično jednostavno. To nisu službene utakmice UEFA-e nego ih organiziraju bilo sami savezi - za što onda snose i troškove - ili specijalizirane agencije, kao što je bio slučaj kada je Hrvatska protiv Argentine svojevremeno igrala u Švicarskoj. Što je reprezentacija kvalitetnija, to više i košta, a domaćin za sebe uzima sve marketinške beneficije, ali i rizike.

Tu se još jednom otkriva cijelo licemjerje HNS-a; voli se hvaliti svjetskim viceprvacima, ali logistika igrače i trenera nikako ne prati, poglavito ne organizacija prijateljskih utakmica.

Drugi to čine potpuno drugačije

Hrvatska je deveti favorit Eura te posljednja ekipa kojoj kladionice i analitičke kuće daju realne šanse za osvajanje tog natjecanja. Reprezentacija je tako u društvu Francuske, Engleske, Španjolske, Belgije, Njemačke, Nizozemske, Portugala i Italije, doista same kreme europskog nogometa.

Kada je već tako, za očekivati je da bi i sama logistika trebala slijediti onu najboljih reprezentacija, kako igrači ne bi bili zakinuti za uvjete koje imaju i ostali. Pri tome se, dakako, ne misli samo na uvjete prijevoza, smještaja i treninga, nego i adekvatne protivnike za reprezentaciju ranga Hrvatske.

Isprika koju koristi HNS je sljedeća: Hrvatska je igrala u skupini s četiri protivnika pa su se tako oslobodili dodatni termini za prijateljske utakmice tijekom kojih je bilo teško pronaći adekvatne protivnike jer je većina reprezentacija bila zauzeta. Alibi zvuči smisleno, ali ne pruža amnestiju. Barem ne potpunu jer i ostale su se europske reprezentacije susrele sa sličnim problemom.

Engleska, Portugal, Njemačka i Nizozemska također su redom imali dodatne termine viška pa su ih popunili potpuno drugačije. U nedostatku europskih protivnika Englezi su odigrali protiv SAD-a, Njemačka protiv Argentine, a Nizozemska protiv Perua. U međuvremenu, još su igrale i protiv jakih europskih protivnika pa je tako Njemačka izabrala Srbiju, a Belgijci i Nizozemci su također odigrali prijateljsku utakmicu.

Niti jedna od spomenutih devet reprezentacija se niti u jednom trenutku nije spustila ispod svog renomea te prijateljsku utakmicu organizirala reda radi.

Zašto HNS to radi?

Neposredno prije SP-a u Rusiji činilo se kako je Savez naučio lekciju. Nakon američke turneje u ožujku u kojoj je umalo došlo do raskola u reprezentaciji, a pod udarom se našao i izbornik Dalić, putoholičari iz HNS-a su se umirili i dogovorili utakmice koje donose benefit momčadi, a ne samo blagajni Saveza. 

Hrvatska je tada odigrala dvije prijateljske utakmice - jednu protiv Brazila, a drugu protiv Senegala - što je potpuno smisleno s obzirom na to da je Hrvatska u skupini trebala igrati protiv Argentine i Nigerije. 

Međutim, trend se nije nastavio. Dok druge reprezentacije s najvećim ambicijama koriste svaki raspoloživi termin kako bi testirale igrače i taktiku protiv najboljih, HNS čini upravo suprotno; organizira utakmice koje nisu od velike koristi ni izborniku ni igračima, a najmanje gledateljima. Oni su u Puli još jednom pokazali kako ih taj tip utakmica i ne zanima.

Zašto HNS bira neadekvatne protivnika kompleksno je pitanje, ali principom Occamove britve - najjednostavnije rješenje vjerojatno je točno. Novac je glavni razlog, iako ne i isključivi, zašto HNS bira protivnike kakve ne bira niti jedna druga top europska reprezentacija. Čelništvo Saveza jednostavno odbija platiti kvalitetnijim nacionalnim selekcijama te se nada da će Hrvatska biti ta koja će dobiti poziv za prijateljsku utakmicu, kao što je bio slučaj protiv Portugala. Fiktivni predsjednik HNS-a Davor Šuker dva dana uoči utakmice sa Slovačkom, ključne u borbi za Euro, ispalio je kako ne bi bilo dobro da Hrvatska ode u play-off jer se u tom terminu nude primamljivi prijateljski ogledi, poput reprize SP-a s Rusima u Sočiju. Šuker je kazao da je o tome već pričao s izbornikom Dalićem, a on je na naš upit o tome samo zakolutao očima i poručio da ga taj aranžman trenutno uopće ne zanima. 

Kada se priča o nacionalnom stadionu, HNS spominje kako je potrebno izgraditi zdanje koje će biti dostojno svjetskih viceprvaka. Jednako je tako, po analogiji, potrebno primijeniti istu logiku prilikom organizacije prijateljskih utakmica. Jer ovako sve ostale reprezentacije od tih termina naprave nešto korisno, dok ih jedino Hrvatska popunjava tek pro forma. A da od toga nitko nema sportske koristi. 

Pročitajte više