Hrvatska legenda belgijskog nogometa: Napad je bio u zraku i kada sam gledao Dinamo u Bruxellesu

Foto: EPA, montaža Index

BRANKO STRUPAR javio nam se na povratku iz Belgije koju potresaju teroristički napadi. Doputovao je tamo autom, ali supruga mu je sletjela u Bruxelles samo dan uoči bombaškog napada.

Bivši Dinamov igrač i belgijski reprezentativac bio je u Belgiji u vrijeme terorističkog napada, ali srećom bio je u posjetu Genku, no zbog bombaškog napada cijela zemlja još u stanju šoka.

"Došao sam u Belgiju na sprovod, ali ne želim ni pomišljati što je moglo biti da je žena doputovala dan kasnije"

"Prestrašno je ovo što se dogodilo. Evo upravo se vraćam iz Belgije, ali bio sam 'kući' u Genku, pa bombaški napad nije izravno utjecao na mene," rekao nam je potreseni Branko Strupar uoči povratka u Zagreb.

"Bio sam na sprovodu tehničkom direktoru Genka iz mog doba, otputovao sam automobilom još prošli utorak, ali supruga je u nedjelju stigla zrakoplovom u Buxselles. Trebao sam je pokupiti u zračnoj luci, ali na koncu sam odustao. Da je putovala dan kasnije, tko zna što bi se dogodilo. Ne želim ni razmišljati o tome."

"Na granici Belgije i Nizozemske čekamo sat vremena, kontrole su strašne"

"Baš smo na povratku u Zagreb supruga i ja, ali putujemo automobilom. Na granici između Belgije i Nizozemske čekali smo sat vremena. Kontrole su strašne."

Nekadašnji belgijski reprezentativac bio je u Bruxellesu prije mjesec dana na utakmici Lige prvaka mladih između Dinama i Anderlechta. Već tad na ulicama su bile "duge cijevi" i osjećalo se, kaže, da je "nešto u zraku", ali ovo nije mogao očekivati ni u najgorim snovima.

"Neobjašnjivo mi je ovo, 30 godina živiš u Belgiji i onda ovako nešto napraviš svojoj zemlji!"


"Ne znam što bih uopće rekao na sve ovo. Takve napade nemoguće je zaustaviti, svi ljudi u zračnim lukama imaju nekakvu torbu u ruci, a Belgija je puna useljenika pa je teško prepoznati bombaša na osnovu izgleda. Slušam vijesti cijeli dan u Belgiji. Tip je već 30 godina ovdje i nakon toliko vremena dođe mu da napravi ovako nešto u svojoj zemlji, ne mogu to objasniti."

Strupar je u Belgiji poznato nogometno ime, 1994. godine stigao je u Genk iz Španskog i osvojio naslov prvaka, a 1998. godine bio je najbolji strijelac belgijskog prvenstva s 22 gola. U 168 nastupa za Genk zabio je više od stotinu golova i jedan je od najboljih strijelaca u povijesti kluba. Nakon pet godina igranja u Genku dobio je poziv za belgijsku reprezentaciju. Za "vragove" nastupio je 17 puta i zabio pet golova, a u dresu Belgije zaigrao je i na Euru 2000. godine.

Po odlasku iz Genka skrasio se u Premiershipu, točnije u Derby Countyju za koji je zabio "millenium goal", prvi službeni, premierligaški gol u ovom tisućljeću.

Karijeru je završio u Dinamu 2004. godine, u toj sezoni sedam puta bio je strijelac u 13 nastupa.

Pročitajte više