Hrvatska legenda Reala potjerana zbog Bellinghama i Gulera? Doktor prekinuo šutnju

Screenshot: Relevo

VELIKU PAŽNJU španjolskih medija u studenom prošle godine izazvalo je što je Niko Mihić (65) nakon sedam godina prestao biti glavni liječnik Reala. On je institucija kluba, čovjek od najvećeg povjerenja Florentina Pereza.

Više od 20 godina je osobni liječnik Realovog predsjednika, koji mu je poslao Zidanea čim ga je kupio

Koliko Realov predsjednik cijeni Mihića, dokazuje i to što je desetljećima njegov osobni liječnik te što je, čim je u Real doveo Zinedinea Zidanea, brigu o njegovom zdravlju povjerio upravo hrvatskom doktoru. Naravno, u Real ga je doveo predsjednik kluba. Mihić je završio fakultet u Kanadi, radio je u SAD-u, a u Madridu je živio 24 godine te ondje imao svoju kliniku. "Prvo mi je pacijent bio Perez pa onda Zidane. Ponudili su mi da dođem u Real i ja sam to prihvatio bez puno razmišljanja", rekao je svojevremeno Mihić.

Brinuo je o 27 Realovih ekipa

U jednom od Realovih videa o klupskoj liječničkoj službi Mihić je rekao: "Svaki dan imamo sastanak. Prvo razgovaramo s fizioterapeutima i liječnicima, onda s trenerima, a nakon toga donosimo odluke o igračima. Pazi se na svaki detalj. Ipak, najsretniji smo kada nas igrači ne trebaju." Pod njim je bilo 78 zdravstvenih djelatnika, koji su vodili brigu o 27 Realovih ekipa. Zato je veliko iznenađenje izazvala vijest da Mihić više nije glavni doktor najvećeg kluba na svijetu. Španjolski mediji odmah su pisali da je Mihić dobio otkaz jer je pogrešno dijagnosticirao i tretirao ozljede dvojice igrača skupo plaćenih ljetos te dovedenih da budu nositelji Reala iduće desetljeće.

Jesenas se pisalo da je potjeran zbog pogrešnih dijagnoza Guleru i Bellinghamu

Marca je pisala: "Real je otpustio Mihića uslijed velikih problema s ozljedama mladog Turčina Arde Gülera (18). Povratak njegove ozljede bila je kap koja je prelila čašu višegodišnjih problema jer se Realovi igrači previše muče s ozljedama posljednjih sezona." Relevo je dodao: "Tijekom prvog treninga u Los Angelesu na ljetnoj turneji, Arda je imao probleme s meniskusom. Trenirao je odvojeno, a klub je odlučio da vjeruje konzervativnim tretmanima koje je uveo Niko Mihić. On je uvjeravao sve da bi Arda mogao igrati El Clasico u Dallasu, a zapravo takva mogućnost nikad nije postojala. Ozljede Arde Gülera glavni su razlog zašto je Real raskinuo suradnju s Mihićem. Niti jedan tretman koji je propisao hrvatski liječnik se nije pokazao uspješnim i malo je nedostajalo da se uništi karijera jednog od najvećih talenata svijeta."

Isti izvor je zatim napisao: "Hrvatski doktor krivo je procijenio i ozljedu Judea Bellinghama. Engleski reprezentativac ozlijedio je rame te je Mihić rekao da će moći igrati, ali sa zaštitom. No čelništvo kluba nije bilo zadovoljno tom dijagnozom, već je Bellingham poslan na konzultacije kod doktora Manuela Leyesa. On je rekao da Mihić nije u pravu i da se Bellingham mora odmarati barem deset dana. To je razbjesnilo predsjednika Reala Florentina Pereza i konačno presudilo Mihiću, koji je već bio u nemilosti zbog grešaka s dijagnostikom i tretmanom Gulerovih ozljeda."

Šutnju je prekinuo za medij koji ga je žestoko kritizirao

Mihić se nije oglašavao nakon što je prestao biti glavni liječnik Reala. Šutnju je napokon prekinuo sada, četiri mjeseca kasnije, i to upravo za Relevo, medij koji ga je teško optuživao i pisao da je potjeran iz Reala. Mihić u njemu odlučno odbacuje natpise da je potjeran iz Reala ili da je griješio prilikom postavljanja dijagnoza i liječenja igrača. Ističe i da je dalje zaposlenik Reala.

Zašto ste i kako otišli iz Reala?

Sedam godina sam živio i radio život 25-godišnjeg nogometaša, a ne onoga što ja jesam, 40 godina stariji doktor. Puno posla me motivira, ali ovdje je ipak došlo do zamora jer je tempo nevjerojatno naporan, a ja sam ga radio s ekipom od koje sam stariji par generacija. 

Vaš odlazak koincidira s velikim problemima s ozljedama koje je imao Arda Güler. Pisalo se da je to jedan od razloga zbog kojeg ste morali otići?

Moj odnos s Ardom Gülerom je sjajan. Jako volim tog dečka. U stalnom smo kontaktu i moje napuštanje pozicije nema nikakve veze s tim. Moj odlazak s tog mjesta dogovoren je sporazumno s klubom par mjeseci ranije. U medijima je to netočno protumačeno i povezano, ali to nema ništa veze s Ardom. 

Jesu li njegovi česti problemi s ozljedama povezani s tim što je jako mlad?

Svi igrači koji dođu u Real imaju problema u prvih šest mjeseci. Sjetite se Luke Modrića, u prvih pola godine nije ni dobio priliku. Zidane... Niste li i njemu zviždali? Ronalda brazilskog ste prozvali debeli... Tako da igrači trebaju sve to izdržati i prilagoditi se na ono što je u Realu normalno. Ardi se kao tek 18-godišnjaku s drugog kraja Europe i druge kulture i jezika teško odmah prilagoditi, ali uvjeren sam da će biti jako uspješan u Realu. 

Kada vidimo njega, vidimo dijete, dječaka. Kako se liječnička ekipa nosi s izazovom da takav klinac ulazi u arenu s odraslim ljudima koji ga, naravno, ne štede?

To je ogroman izazov. Fizički i mentalno on nije za nivo koji Real traži niti je za razinu intenziteta igre koja je potrebna. No radi se o izvanserijskom talentu, pa ga vrijedi čekati i mora ga se čuvati.

Kakav je Vaš odnos s Realom?

Ja sam i dalje u Realu i to službeno, pod ugovorom. Samo ne kao voditelj liječničke službe, nego kao savjetnik. Oduševljen sam zbog toga jer Real će uvijek biti moj klub. Uz Dinamo Zagreb, koji je jedini još u mom srcu. Uvjeren sam da Real cijeni moje iskustvo i sve što sam mu doprinio tijekom godina u njemu. Ja sam također presretan zato što mogu i dalje biti na usluzi Realu. Naravno, uz zajamčenu najvišu diskreciju.

Zašto je Real imao toliko puno teško ozlijeđenih igrača dok ste vodili liječničku službu?

Svaki igrač je slučaj i pacijent za sebe, kao što se jedna ozljeda ne može uspoređivati s drugom. Ono što ja znam i jamčim je da smo se svakom ozlijeđenom igraču maksimalno posvetili. Osim toga, stalno radimo detaljne procjene i ispitivanja njihovog stanja. Od prvog dana priprema do zadnje utakmice sezone. Ali ono što se mora dogoditi, dogodit će se. Nitko ne može znati ni predvidjeti kada će se nekome pokidati križni ligamenti. Jasno, što se više utakmica igra, veća je vjerojatnost ozljeda. Real ih igra baš puno. 

Kako ste komunicirali s igračima?

Modrić na primjer baš uvijek, bez obzira kako mu je, kaže da mu nije ništa. Njemu nikada nije loše.

Kako će Real završiti sezonu obilježenu teškim ozljedama ključnih igrača i s puno utakmica?

Sve ćemo osvojiti. Jer mi smo Real. 

Pročitajte više