hrvatska - mađarska

HRVATSKA - MAĐARSKA OD 20:45 Opsadno stanje u Splitu, Dalić sprema iznenađenje

Grafika: Index

HRVATSKA od 20:45 na rasprodanom Poljudu dočekuje Mađarsku u jednoj od ključnih utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Indexovi reporteri su u Splitu i s lica mjesta će donositi najnovije informacije. Ako ćete ići na utakmicu, možete nam slati fotografije ili videa na desk@index.hr i na Facebook stranicu Index Sporta.

Viceprvaci svijeta u četvrtak igraju u Splitu nakon četiri i pol godine i svastike na Poljudu. U Budimpešti su izgubili 2:1, a njihov povratku na Poljud bodrit će pun stadion. 

Ulaznice koje su puštene u prodaju rasprodane su još isti dan, a kako je zanimanje golemo, organizatori su u prodaju preko interneta pustili još 600 ulaznica te su odlučili montirati dodatnih 520 sjedalica. Eventualnom pobjedom Hrvatska bi stigla na korak od plasmana na Euro 2020.

Tri utakmice prije kraja kvalifikacija Hrvatska predvodi skupinu s 10 bodova, jednim više od Mađarske i Slovačke.

Rezultati by SofaScore

''Kiksali smo i zakomplicirali si situaciju koja je mogla biti znatno komotnija. Ipak, moramo ići dalje i spremati se za novu utakmicu. Gledajući u prošlost za plasman na EP u skupini od pet reprezentacija, treba nam 15 bodova i nije bitno kad i kako ćemo ih osvojiti'', rekao je Dalić nakon neočekivanog remija u Bakuu.

S dvije pobjede do kraja Hrvatska ide na EURO

Dalić je zaboravio da je i s 15 bodova Hrvatska znala ispasti, kao što se dogodilo u kvalifikacijama za Euro 2000., no realnost je da bi i s tim učinkom do kraja kvalifikacija Hrvatska vjerojatno bila unutra, no morala bi ovisiti o drugim rezultatima. Dakle, pobjeda i dva remija do kraja ne bi bili potpuna garancija za plasman. Sa šest bodova Hrvatska bi bila sigurna i ne bi ovisila ni o kome. Dakle, protiv Mađarske večeras Hrvatska ima prvu meč loptu. Podsjetimo, do kraja kvalifikacija Hrvatska u nedjelju igra u Cardiffu protiv Walesa te 16. studenog doma protiv Slovačke.

Čak i da ne izbori plasman kroz kvalifikacije, Hrvatska bi imala priliku to pokušati kroz play-off Lige nacija. Hrvatska će izboriti play-off ako se najmanje pet reprezentacija bolje plasiranih u Ligi nacija izravno kroz kvalifikacije plasira na prvenstvo. Izvjesno je da će to uspjeti Portugal, Engleska, Belgija, Španjolska i Italija, a vjerojatno i Francuska. To je već dovoljno da Hrvatska ima zagarantirano mjesto u play-offu.

U ovom trenutku Nizozemska, Švicarska i Island iz najjače Lige nacija ne drže mjesta u kvalifikacijama koja vode na Euro pa bi oni mogli biti potencijalni suparnici Hrvatske u play-offu.

''Svaka nam je utakmica važna. Imamo puno vjere i optimizma da ćemo napraviti dobar rezultat protiv Mađarske. Pobijedimo li, imamo dvije meč lopte za Europsko prvenstvo. Uz veliko zajedništvo na terenu i tribinama to ćemo napraviti. Imamo jako širok kadar i vjerujem da će svatko dati sve od sebe. Reprezentacija je nešto posebno. Možda u klubu nisi u sjajnoj formi, ali kad dođeš u reprezentaciju, daješ maksimum jer igraš za svoj narod. Pred nama je prvi korak, a nakon toga ćemo razmišljati o onome što imamo u Cardiffu. Moramo osvježiti ekipu, to se pokazalo protiv Azerbajdžana. Naš je fokus na Mađarskoj, pa ćemo vidjeti gdje smo nakon toga'', rekao je Dalić uoči utakmice s Mađarima.

Što znači povratak Rakitića?

Kod Hrvatske već duže probleme s ozljedama imaju bekovi Vrsaljko i Pivarić te napadači Kramarić i Pjaca, a Dalićev je poziv u posljednji tren morao otkazati stoper Mitrović. U konkurenciju za nastup vratili su se braniči Jedvaj i Lovren, no najveća priča je povratak Ivana Rakitića koji je propustio posljednje dvije utakmice. Rakitića nije bilo protiv Slovačke i Azerbajdžana, a iskusni veznjak odlučio je uzeti pauzu zbog neriješenog statusa u Barceloni. Sad je tu i tvrdi da je spreman.

"Za mene nikada nije bilo dvojbe, za mene je reprezentacija broj jedan. Ponekad imaš takvih situacija. Da sam znao procijeniti situaciju u klubu, i ja bih drukčije reagirao. Nisam bio čist u glavi, nisam to bio ja. Bilo je korektno i pošteno prema igračima. Hvala suigračima u reprezentaciji na podršci, želim da mi i dalje budu podrška. Moram situaciju u klubu ostaviti iza sebe. Želim se što bolje pripremiti za reprezentaciju. Hvala izborniku i kapetanu Luki i svima koji su me mogli razumjeti u tom trenutku'', rekao je Rakitić na presici.

Jedina dvojba oko sastava je hoće li od početka krenuti Vlašić, Rebić ili mladi Brekalo koji u posljednje vrijeme briljira u dresu Wolfsburga.

Dalić nije zadovoljan Rebićem, Brekalo od početka

Izbornik nam je jučer rekao da nije siguran hoće li Rebić krenuti od početka.  S njim je dugo razgovarao nakon okupljanja, no dojma smo da nije zadovoljan njegovim reakcijama kao ni činjenicom da je od dolaska u Milan odigrao tek oko sat vremena.

Očekuje se da bi od početka na desnom krilu trebao startati Josip Brekalo.

OČEKIVANI SASTAVI:

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić - Rakitić, Modrić, Brozović - Brekalo, Perišić, Petković

MAĐARSKA (4-4-2): Gulacsi - Lovrencsics, Lang. Orban, Kadar - Dszudzsak, Kleinheisler, Siger, Sallai - Nemeth, Szalai

Nakon uvodnog kvalifikacijskog poraza od Slovačke reprezentacija Mađarske nanizala je pobjede nad Hrvatskom, Azerbajdžanom i Walesom koje su je dobrano približile novom plasmanu na Europsko prvenstvo. U rujnu je Mađarska doživjela drugi poraz od Slovačke i kompromitirala je svoje šanse za osvajanjem jednog od prva dva mjesta skupine, no unatoč tome Rossijeva momčad i dalje sama odlučuje o svojoj sudbini u ovoj vrlo izjednačenoj skupini. Problem za Rossija pred utakmicom u Splitu predstavljaju brojni izostanci, stoga je on vrlo oprezan prilikom najave novog okršaja s Hrvatskom.

Mađarima problem ozljede

Rossi je svjestan da će teško do bodova na rasprodanom Poljudu:

''Znamo da nas čeka vatrena atmosfera, te znamo sve o Hrvatskoj, o igračima i načinu igre. Imate sjajnu i talentiranu ekipu koju krasi borbeni duh. Za Hrvatsku sam navijao na Svjetskom prvenstvu, no sada neću. Mi imamo problema s ozljedama i žutim kartonima te u odnosu na utakmicu koja je igrana u Mađarskoj imamo četiri nova igrača u momčadi od kojih su trojica u sredini terena. Bitna je organizacija i motivacija. Znamo tko smo mi, ali znamo i tko je Hrvatska.''

Ono što je trenutno najveći problem za izbornika Rossija su brojni izostanci igrača. Tako neće biti Dominika Szoboszlaija, kao i Patkaia te Tamaša. Svi su oni izvan stroja zbog ozljede. Neugodnu ozljedu vuče i Barnabas Bese, ali on je priključen ekipi i postoji mogućnost da zaigra. Kao njihove zamjene pozvani su Janos Ferenczi, Mate Vida i Endre Botka.

Mađarskih navijača je došlo u split nešto manje od dvije tisuće.

Pročitajte više