SP u rukometu

Sljedeći hrvatski protivnik na SP-u igra bez izbornika koji će ga voditi na OI

Foto: EPA

HRVATSKA rukometna reprezentacija nastavlja natjecanje na Svjetskom prvenstvu u Egiptu susretima drugog kruga. Novu skupinu uz Hrvatsku, Katar i Japan, čine još Danska, Argentina i Bahrein.

Upravo je Bahrein prvi hrvatski suparnik u dvorani Cairo Stadium, najvećem objektu SP-a koji može primiti čak 16.900 gledatelja. 

Prvu pobjedu na SP-ima su ostvarili prije dvije godine protiv Japana

Bahreinu je ovo četvrti nastup na svjetskim prvenstvima. Prvi put su nastupili u Švedskoj 2011. godine kad su osvojili 23. mjesto. Svjetsku smotru u Kataru 2015. godine su propustili zbog loših odnosa s tom zemljom, iako su izborili nastup. Dvije godine kasnije ponovno su bili 23., a najbolji plasman za sada im je onaj iz Njemačke i Danske 2019. godine kad su osvojili 20. mjesto.

U Njemačkoj i Danskoj su i ostvarili prvu pobjedu na svjetskim prvenstvima protiv Japana. Na tom SP-u su bili s Hrvatskom u skupini i izgubili 32:20. Hrvatska je protiv Bahreina igrala još samo jedanput. Bilo je to na olimpijskim kvalifikacijama za Rio de Janeiro 2016. godine u danskom Herningu. Hrvatska je slavila 33:22.

Reprezentaciju Bahreina ne vodi trener koji će s njom ići na OI u Tokio

S azijskih prvenstava Bahrein ima pet medalja, četiri srebra (2010.,2014.,2016.,2018.) i jednu broncu iz 1995. godine. Ipak najveći uspjeh vjerojatno im je plasman na Olimpijske igre u Tokio ove godine. U kvalifikacijama koje su održane u Dohi sredinom listopada prošle godine u polufinalu su pobijedili domaćina Katar 28:26, a u finalu Koreju 34:29 i tako prvi put osigurali nastup na tom natjecanju.

Trenutačno je na klupi Bahreina Islanđanin Johan Halidor Sigfusson, koji je uskočio u tu ulogu prošli mjesec nakon odlaska Nijemca Michaela Rotha. Razlog je bio koronavirus zbog kojeg je njemački trener želio biti uz obitelj. Odmah nakon SP-a Halidor Sigfusson vraća se doma i preuzima svoj bivši klub Sefoss. U Tokiju bi Bahrein trebao voditi Aron Kristijansson koji je s tom ekipom i izborio nastup na Olimpijskim igrama. On je inače paralelno bio i trener islandskog Haukara, a kako je zbog pandemije koronavirusa praktički bilo nemoguće stalno putovati i duže se zadržati na dva mjesta, reprezentaciju je prepustio svom mlađem sunarodnjaku. Sadašnji izbornik nije potpuni stranac u Bahreinu jer je već ranije vodio kadetsku i juniorsku reprezentaciju te zemlje te usko surađivao s Aronom Kristjanssonom.

Izbornik Červar najavljuje tešku utakmicu

Bahrein je u Egiptu najprije poražen od Danske 34:20, zatim Argentine 24:21, a u posljednjem kolu dobili su Kongo i zahvaljujući toj pobjedi prošli dalje.

Ne bi trebali predstavljati veliku opasnost za Hrvatsku, a izbornik Lino Červar će vjerojatno dobiti priliku da odmori dio udarnih snaga, prije svih Domagoja Duvnjaka.

“Čeka nas jedna zahtjevna utakmica. Oni su vrlo nezgodna reprezentacija, to su pokazali kad su u Kataru eliminirali Katar za Olimpijske igre, a vidjeli ste u utorak kakva je borba bila s Katarom. To je jedna ekipa koja je individualno jako dobra. Vanjska trojka je iznimno dobra 1 na 1, i tu možemo imati velikih problema ako ne budemo imali jednu gustu, čvrstu zonu. Znaju držati loptu, nisu rasipnici, vrlo su lukavi tako da nipošto ih ne smijemo podcijeniti. Bit će teška utakmica", rekao je izbornik Lino Červar.

Podsjetimo, utakmica protiv Bahreina je na rasporedu u četvrtak od 18 sati.

Želite li momentalno primiti rezultate utakmica Hrvatske, sve vijesti i reakcije sa Svjetskog rukometnog prvenstva instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rukomet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više