KVALIFIKACIJE ZA EURO 2020

HRVATSKA - SLOVAČKA 3:1 Hrvatska izborila Euro preokretom na Rujevici

Igor Soban/PIXSELL/Dalibor Urukalovic/PIXSELL Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKA će šesti put igrati na Europskom prvenstvu. Plasman na Euro 2020. potvrđen je na Rujevici pobjedom nad Slovačkom 3:1 poslije velikog preokreta u drugom poluvremenu. 

Slovaci su vodili na poluvremenu iako su svjetski viceprvaci bili opasniji, no stvari su se u prirodni položaj vratile nakon novih majstorija Nikole Vlašića i Brune Petkovića, da bi Ivan Perišić zakucao goste i potvrdio novi uspjeh Dalićevih izabranika.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Hrvatskoj je poslije prvog poluvremena pripao dojam, Slovačkoj - rezultat. Već od prvih minuta bila je jasna namjera Zlatka Dalića, Slovaci su pritisnuti i u 20. minuti Bruno Petković ostao je skroz sam na sedam metara od Martina Dubravke. 

Dočekao je precizan centaršut Tina Jedvaja, no završnica mu je skroz zakazala, nije uspio ni šutirati po golu. Već u sljedećem napadu Hrvatska prijeti iz kornera, Duje Ćaleta-Car skače bolje od Škriniara, no udarac lako hvata koncentrirani Dubravka.

Pet minuta kasnije prijeti slavljenik Marcelo Brozović poslije izrađene akcije s desne na lijevu stranu. Hrvatski veznjak nije uspio dobro poklopiti loptu koja odlazi pored gola. Bio je to period dominacije svjetskih doprvaka, pritisak je trajao, a onda - hladan tuš.

Poslije presinga Hrvatske - šok

U 30. minuti prvo upozorenje. Peter Pekarik je ušao po desnoj strani u srce kaznenog prostora Dominika Livakovića, ispao je Borna Barišić u toj akciji pa je slovački desni bek izašao sam u šansu.

Spasio je Livaković spretnom intervencijom, no dvije minute kasnije ni on nije mogao ništa.

S lijeve strane je ubacio Lobotka, između hrvatskih stopera uletio je Robert Boženik i pogodio za vodstvo Slovaka u 32. minuti. Dino Perić i Duje Ćaleta-Car, novi stoperski tandem Hrvatske, nije se najbolje snašao pri markiranju 19-godišnjeg gostujućeg napadača.

Podsjećamo, Hrvatska je igrala bez suspendiranih standardnih stopera Dejana Lovrena i Domagoja Vide.

Hrvatska se dodatno angažirala poslije primljenog gola, u 36. prijeti Ivan Perišić udarcem glavom koji brani Dubravka, a tri minute zatim golman Slovačke ponovno dobro intervenira na udarac Brune Petkovića s vrha šesnaesterca. 

U 45. minuti razigrani Boženik šutira iskosa pod prečku Livakovića koji dobrom intervencijom odbija loptu u korner.

Drugo poluvrijeme, druga Hrvatska na terenu. Dobro će pamtiti Slovaci Nikolu Vlašića: nakon što im je zabio u Trnavi, na sličan je način pogodio i na Rujevici.

Vlašić i Petković opet fatalni za Slovake

Igrala se 56. minuta kad se Vlašić sletio prema šesnaestercu Slovaka, potom se namjestio i neobranjivo tukao u donji desni kut dotad nesavladivog Dubravke. 

Na krilima tog gola Hrvatska je krenula po preokret i četiri minute kasnije Bruno Petković zabija svoj peti gol u osmom nastupu za reprezentaciju. Ubacio je Luka Modrić iz kornera, Petković je izdominirao u skoku pa je glavom pogodio za preokret i totalno olakšanje u Rijeci.

U 62. minuti Petković opet prijeti, Dubravka brani, a u 66. Slovaci su se počeli raspadati poslije crvenog kartona Roberta Maka. Napravio je glupost ofenzivac Slovaka, povukao je Brekala za ruku negdje oko centra i to mu je bio drugi žuti karton.

Perišić potvrdio plasman na Europsko prvenstvo

Slovaci totalno kapituliraju u 74. minuti. Ivan Perišić zabija iz poluvoleja za 3:1 poslije odlične asistencije Borne Barišića s lijeve strane koji je razbio Petera Pekarika u prodoru.

Ivan je u padu zahvatio loptu, uspio pogoditi u mrežu Dubravke i tako zapečatiti odlazak na Euro.

Do kraja utakmice Perišić je imao dvije šanse, Brekalo jednu pa Slovaci mogu biti sretni s konačnim rezultatom jer su ponovno mogli teško stradati od Hrvatske kao u Trnavi (4:0).

Sad se čeka ždrijeb

Na Europskom prvenstvu igrat će 24 reprezentacije, a ždrijeb je 30. studenog od 18 sati u Bukureštu. Reprezentacije će biti podijeljene u šest skupina po četiri reprezentacije, a dalje će proći po dvije reprezentacije iz svake skupine te četiri najbolje trećeplasirane.

Hrvatska je jedna od 16 reprezentacija koje su se dosad plasirale na Euro. Prvi su to uspjeli Belgijci 10. listopada, a dva dana kasnije priključili su im se i Talijani.

Još će igrati Rusija, Poljska, Ukrajina, Španjolska, Turska, Francuska, Engleska, Češka, Švedska, Njemačka, Nizozemska, Austrija i Finska kojoj će ovo biti debitantski nastup na Europskom prvenstvu.

Croatia - Slovakia Live Score

 

Pročitajte više