Europsko prvenstvo

HRVATSKA - SRBIJA 25:24 Fenomenalna Hrvatska s četiri boda ide u drugi krug

Foto. HRS

HRVATSKE rukometašice su svladale Srbiju rezultatom 25:24 i ostvarile maksimalan učinak u prvom krugu Europskog prvenstva u Danskoj. Izabranice Nenada Šoštarića u drugi krug natjecanja prenose četiri boda, kao i Norveška iz druge skupine.

Najbolje u redovima Hrvatske su bile Dora Krsnik sa šest pogodaka, Ćamila Mičijević s pet i Larissa Kalaus s četiri zgoditka.

Hrvatska nije uspjela iskoristiti prilike za plus tri

Na početku susreta obje su se momčadi izmjenjivale u vodstvu, Srbija je vodila rezultatom 1:0 i 4:3, a Hrvatska je uzvraćala preko raspoloženih Ćamile Mičijević i Dore Krsnik.

Kada im se na golu pridružila Tea Pijević s dvije obrane zaredom, Hrvatska je u 10. minuti prvi put došla do prednosti od dva pogotka (6:4). Pijević je nastavila dobro braniti, obrana je bila pokretljiva i nije dopuštala Srpkinjama lake golove, ali u napadu nisu iskorištene dvije prilike za odlazak na plus tri.

U 12. minuti Tomašević je prvi put ušla na vrata Srbije te obranila sedmerac Hrvatske, a na drugoj strani Pijević uzvraća istom mjerom. Spomenute Mičijević i Krsnik su kod vodstva Hrvatske svaka imale po tri pogotka. Igralo se gol za gol do 18. minute kada Prkačin dovodi Hrvatsku do posljednjeg vodstva u prvom dijelu (9:8).

Isključenje Kalaus i crveni karton Šimare nisu poremetili Hrvatsku

Srbija je preko Lavko prvo došla do izjednačenja, a onda je Krpež-Sležak jednom iskoristila napad na nepostavljenu obranu, a onda i kontru za vodstvo Srbije od 11:9. Uzrok laganih golova Srbije su bile dvije izgubljene lopte Hrvatica.

U 25. minuti Srbija je povećala prednost na četiri pogotka (13:9) preko lijevog krila Radosavljević. U tom je napadu Srbije Larissa Kalaus dobila dvije minute isključenja, ali to se nije pretjerano negativno odrazilo na igru Hrvatske.

Čak je minutu kasnije Andrea Šimara zbog prekršaja nad Lavko dobila izravni crveni karton. Hrvatsko krilo je laktom krenulo prema srpskoj pucačici, a sutkinje su nakon pregledavanja snimke odlučile poslati Šimaru ranije u svlačionicu.

Krsnik i Kalaus odvele Hrvatsku do izjednačenja na poluvremenu

To kao da je bila prekretnica u glavama hrvatskih rukometašica koje su odmah krenule igrati bolje. Prvo su se obranile s igračicom manje, a onda s četiri uzastopna gola otišle na poluvrijeme s rezultatom 14:14. Krsnik i Kalaus su s po dva pogotka predvodile mini seriju Hrvatica.

U drugom dijelu su izabranice Nenada Šoštarića iskoristile prvi napad i povele odmah na početku. Prednost od jednog pogotka su održavale do 38. minute kada Mamić na desnom krilu i Ana Debelić s crte Hrvatsku dovode do dva pogotka prednosti (19:17).

U posljednjih 10 minuta se ušlo s rezultatom 23:23

Ipak, Hrvatska ponovno kao i u prvom dijelu nije uspjela otići na veću prednost od dva pogotka. Ubrzo Liščević i Radosavljević izjednačuju za Srbiju, a onda Pop Lazić pogađa i za vodstvo.

Uz to je Stela Posavec nakon neiskorištenog napada u polukontri Srbije napravila prekršaj za dvije minute pa je Hrvatska u zaostatku 12 minuta do kraja zaigrala s igračicom manje.

Ipak, Hrvatska se obranila s igračicom manje, a u 49. minuti kod Srbije Janjušević dobiva dvije minute kazne. Ubrzo nakon toga Mičijević je pogodila za 23:23. Bio je to rezultat s kojim se ušlo u posljednjih 10 minuta.

Hrvatska obrana je preko 10 minuta Srbiju držala bez pogotka

Ipak, Hrvatice ulaze u stvaralačku krizu i nikako ne mogu postići pogodak. Izvlači ih fenomenalna obrana koja preko 10 minuta nije dopustila pogodak srpskom napadu. Mičijević ponovno u 56. minuti zabija gol i dovodi Hrvatsku u vodstvo rezultatom 24:23.

Na to se nadovezao gol Mamić iz kontre. Ipak, za neizvjesnu završnicu se pobrinula Larissa Kalaus koja je kod Hrvatske dobila treće isključenje i crveni karton. Pop Lazić brzo smanjuje vodstvo Hrvatske na 25:24, a izbornik Šoštarić zove minutu odmora.

Debelić presjekla dodavanje u posljednjem napadu

U sljedećem napadu Hrvatske Tomašević brani i Srbija kreće u kontru, ali Trifunović dodaje loptu ravno u ruke Hrvatica. Ipak, Stela Posavec nije pogodila izvana pola minute prije kraja, a srpski izbornik zove minutu odmora.

U posljednjem napadu igračice Srbije su pokušale gurnuti loptu na pivota, ali sjajna Ana Debelić čita njihovu namjeru i presijeca dodavanje. Hrvatska je ovom pobjedom ostvarila maksimalni učinak u skupini C pobjedama nad Mađarskom, Nizozemskom i Srbijom.

Hrvatska ostaje u Koldingu gdje će otvoriti drugi krug protiv Norveške u subotu. U ponedjeljak i utorak slijede susreti protiv Rumunjske i Njemačke.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

UOČI UTAKMICE

Hrvatske rukometašice danas u danskom Koldingu igraju posljednju utakmicu prvog kruga Europskog prvenstva. Protivnik je Srbija s kojom je Hrvatska do sada igrala tri puta upisavši dvije pobjede i jedan poraz.

Na Europskom prvenstvu u Danskoj izabranice Nenada Šoštarića su u prva dva kola upisale dvije senzacionalne pobjede protiv Mađarske i svjetskog prvaka Nizozemske te prije posljednjeg kola izborile prolazak u drugi krug.

Srbiju pobjeda vodi u drugi krug s četiri boda, a poraz možda i kući

Pred posljednju utakmicu u skupini za Hrvatsku je sve jasno. Ne ovisi o drugoj utakmici između Nizozemske i Mađarske te joj pobjeda protiv Srbije donosi prvo mjesto u skupini i prenošenje maksimalna četiri boda u drugu skupinu, dok poraz znači prenošenje dva boda.

Srbija je u puno zamršenijoj situaciji. Zbog pozitivnog nalaza na koronavirus po dolasku u Dansku, utakmica Srbije protiv Nizozemske u prvom kolu je pomaknuta za jedan dan. To nije poremetilo Srbiju koja je unatoč sedam golova minusa pobijedila favorita rezultatom 29:25.

Ipak, Srpkinje su već za 18 sati ponovno morale na teren protiv Mađarske te su poražene s 12 pogodaka razlike (38:26). Njih pobjeda protiv Hrvatske sigurno vodi u drugi krug, a možda im donosi i prvo mjesto te prenošenje četiri boda ako Nizozemska dobije Mađarsku. U slučaju poraza Srpkinje mogu ispasti, ali i proći skupinu tako da će nakon svoje utakmice sa zanimanjem gledati Nizozemsku i Mađarsku od 20:30.

Hrvatska u utakmicu ulazi potpuno neopterećena

Hrvatski izbornik Nenad Šoštarić je kratko najavio derbi protiv Srbije.

"Mi znamo njihove kvalitete, oni znaju naše kvalitete, ali jednostavno, kao i obično, rekli smo da idemo korak po korak. Pripremat ćemo se za njih u detalje, razraditi sitnice koje su nam strašno bitne, koje čine razliku između jednog i drugog. I ponovno, ulazimo u utakmicu potpuno neopterećeni, ali, naravno, sa željom da pobijedimo", rekao je hrvatski izbornik i trener Lokomotive, dok je izbornik Srbije Ljubomir Obradović nahvalio Hrvatsku pred međusobni susret.

"Govorili su svi da je Hrvatska autsajder, a ja sam govorio da nije. To je odlično ukomponirana ekipa, Šoštarić je dugo s njima, to je sve jedan klub, pojačan s Katarinom Ježić i Ćamilom Mičijević. Jako su borbene", kazao je izbornik Srbije Ljubomir Obradović koji je na čelu reprezentacije od 2017. godine.

Utakmica počinje u 18:15, a prijenos je na PlanetSportu.

Pročitajte više