kvalfikacije za ep u rukometu

HRVATSKA – SRBIJA 27:23 Hrvatska se plasirala na EP, Srbija nemoćna u Zadru

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

HRVATSKA rukometna reprezentacija u Zadru je pobijedila Srbiju 27:23 i nakon četiri odigrana kola osigurala je nastup na EP 2020.

S obzirom na to da je Švicarska danas ranije pobijedila Belgiju, hrvatski rukometaši slavljem nad Srbijom osigurali su plasman na završni turnir kojem će u siječnju 2020. godine domaćini biti Austrija, Švedska i Norveška.

Prve dvije reprezentacije iz skupine će se plasirati na Europsko prvenstvo, uz još četiri najbolje trećeplasirane momčadi iz svih osam grupa.

Pred sedam tisuća gledatelja u krcatom zadarskom Višnjiku Hrvatska je bez problema riješila problem zvan Srbija. Konačnih +4 za Hrvatsku ni izbliza ne pokazuje stvarni odnos snaga na parketu. Kako je i sam izbornik Srbije Nenad Peruničić rekao prije utakmice, Hrvatska je klasa za sebe u odnosu na Srbiju i od prve minute bila je to jednosmjerna ulica. Zapravo, nije od prve minute. Srbija je povela 2:0, ali onda je krenuo uragan predvođen kapetanom Domagojem Duvnjakom i sjajnim Manuelom Štrlekom.

Fascinantna je bila suradnja Duvnjaka i hrvatskih krila. Štrlek i Pavletić-Božić su briljirali jer ih je Duvnjak hranio nemogućim pasevima. U obrani je bilo možda nekih propusta, ali pobjeda ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje.

Zahvaljujući Duvnjakovim asistencijama, Hrvatska je prvi put došla do najvećih šest pogodaka prednosti u 20. minuti (13:7). S tom je zalihom Hrvatska dočekala i početak drugog poluvremena.

Nakon osam minuta igre u nastavku gosti su se primaknuli na tri gola zaostatka (18:15), ali to je bilo i najviše što su se uspjeli približiti, za što su se zajednički pobrinuli čvrsta obrana i raspoloženi vratar Filip Ivić. Granica od šest golova razlike ostala je neprobojna za naše rukometaše koji su se na kraju zaustavili na plus četiri (27:23).

U drugoj utakmici u skupini 2 rukometaši Švicarske su s uvjerljivih 36:22 (16:11) svladali Belgiju kao domaćini u Schaffhausenu.

Hrvatska je sa sedam bodova osigurala plasman na Europsko prvenstvo, a Švicarcima, koji ih imaju šest, za to je dovoljan bod iz preostale dvije utakmice. Jednu će odigrati 12. lipnja kao domaćini u Zugu protiv Hrvatske, a četiri dana poslije će gostovati u Srbiji. Hrvatska će 16. lipnja u posljednjem dvoboju kvalifikacija ugostiti Belgiju u porečkoj dvorani Žatika.

Osim prve dvije reprezentacije iz svih osam skupina, na završni turnir EP-a kojem će u siječnju 2020. domaćini biti Austrija, Švedska i Norveška plasirat će se i četiri najbolje trećeplasirane momčadi.

HRVATSKA - SRBIJA 27:23 (17:11)

Zadar. SD Krešimira Ćosića. Gledatelja: 7000. Suci: Brunovsky, Čanda (Slk).

HRVATSKA:  Ivić 6 obrana, Šego 2; Duvnjak 4, Stepančić 1, Vida, Karačić 2, Božić-Pavletić 3, Štrlek 8 (4), Musa, Mamić 3, Mandić 2 (1), Jaganjac, Vranković 2, Šipić 1, Sršen, Bećiri 1

Isključenja: 8 minuta. Sedmerci: 5/7.

SRBIJA: Cupara 12 obrana, Milosavljev; Pušica 3, Vorkapić 1, Krsmančić, Crnoglavac 2, Pešić 3, N. Ilić 3, Mošić 2, V. Ilić 2, Nikolić, Kukić 1, Zelenović 3, Sretenović 2, Marsenić 1, Živković

Isključenja: 4 minute. Sedmerci: 2/3. 

 

Pogledajte atmosferu u Višnjiku pred početak utakmice.

Rezultati by SofaScore

 

Od sada nas možete pratiti i na Instagramu pod imenom @indexhr_sport. Objavljujemo zanimljive fotografije, montaže i analize iz svijeta sporta.

 

Pročitajte više