Hrvatska zvijezda Benfice vratila se nakon deset mjeseci: Ovo je spektakularno!

Foto: EPA

FILIPA KROVINOVIĆA htjeli su Dinamo i Hajduk, ali je prije tri ljeta, dan nakon 20. rođendana i dan prije kraja prijelaznog roka iz Zagreba otišao u portugalski Rio Ave uz odštetu od 800 tisuća eura. U skromnom klubu igrao je tako da je dvije godine kasnije za njega četiri i pol puta više platila velika Benfica. 

Ofenzivni vezni sjajne tehnike i udarca koji se probio u Zagrebu, nakon manje od dviju sezona u malom Rio Aveu, prešao je u najveći portugalski klub i jedan od svjetskih velikana. Krovinović je tako oplodio sjajnu sezonu u Primeira Ligi, tijekom koje je zaslužio niz nagrada, ali i opravdao nadimak koji su mu dali Portugalci.

"Novi Modrić" u 33 utakmice kao ofenzivni vezni u sustavu 4-3-3 ili polušpica u 4-2-3-1, za Rio Ave postigao je pet golova i namjestio tri i tako ga vodio do sjajnog sedmog mjesta, samo bod od onog koje vodi u Europu. S obzirom na to da je sezonu ranije ukupno zabilježio 17 nastupa, dva gola i asistenciju, jasno je koliki skok je Krovinović napravio za tako kratko vrijeme. 

Zato se dogodilo ono o čemu su portugalski mediji dugo pisali: odbio je novi ugovor koji mu je nudio Rio Ave i kupio ga je klub koji je u tada završenoj sezoni uzeo dvostruku portugalsku krunu, a u Ligi prvaka je došao do osmine finala. 

Vječno nasmijani, mladi i omaleni (1,75) majstor tako je u kratko vrijeme napravio bajkoviti skok. Jer još duboko u ljeto 2015. bio igrač Medićeva Zagreba, već tada na putu u drugu ligu. Krovinović je davao sve od sebe da tamo ne završi i u prvih šest kola HNL-a zabio je i namjestio po dva gola. Želio ga je Dinamo, a Hajduk ga je svim silama nastojao dovesti, ali Bili tada nisu imali "ni za papar", pa tako ni 400 tisuća eura i postotak od budućih transfera, koliko je za njega tražio boss iz Zagrebella koji je bez puno razmišljanja prihvatio dvostruko više, koliko mu je za Krovinovića ponudio mali klub sa sjevera Portugala.

Rio Aveu je to bila rekordno visoka odšteta za nekog igrača, ali mladi Krovinović prvu sezonu proveo je u privikavanju na novo okružje, a trener Pedro Martins dao mu je samo 400 minuta u prvenstvu. Zato je blistao u kupu, u kojem je postigao i oba gola. Zatim je za trenera došao Nuno Capucho i odmah Krovinoviću dao desetku, što je bio jasan znak koliko ga cijeni i što od njega očekuje. Slijedila je nova trenerska zamjena, a dolaskom Luisa Castra, Krovinović postaje gazda momčad i "desetka" u punom smislu riječi.

Veznjak plemenitog kova, fine tehnike i odličnog udarca, u portugalskoj ligi, kao stvorenoj za takav tip nogometaša, brzo je pokazao koliko puno zna i vrijedi. S loptom u nogama jedan je od najboljih u ligi, što ne pokazuje samo subjektivni dojam, nego i egzaktne brojke, po kojima je ispred zvijezda Benfice i Sportinga, pa je zbog toga pretekao konkurente za mjesto u idealnoj momčadi prvenstva. Jedini Krovinovićev minus je igra u obrani, ali u tom pogledu ga se još stigne istesati.

Međutim, napredak u glasovitom klubu bio mu je onemogućen već na samom početku avanture u Benfici. Tada je naime morao na operaciju bruha, zbog čega je pauzirao dva mjeseca. Ali čim se vratio i počeo igrati za Benficu, zabio je gol u Kupu protiv Setubala. Ubrzo je protiv istog kluba, u studenom prošle godine, u pobjedi 6:0 odigrao utakmicu kojom se upisao u povijest lige. 

Učinkom na utakmici, na kojoj je odigrao svih 90 minuta, stigao je na naslovnice portugalskih medija. Hrvatski veznjak imao je tek jedno pogrešno dodavanje. Meč je završio s 57 točnih od 58 pokušanih dodavanja, što je 98 posto. Nitko u portugalskoj ligi dosad to nije uspio (od onih koji su imali više od 50 dodavanja). Još impresivnije - čak 38 proigravanja imao je na suparničkoj polovici, a tri puta je 22-godišnji hrvatski nogometaš gurnuo suigrače u velike prilike. 
 
Novinari su ga prozvali "motorom Benfice", "novim Modrićem" i igračem koji je "revolucionarizirao dosadnu i predvidljivu igru Benfice". Samo dva tjedna kasnije zabio je i drugi prvenstveni gol za slavni klub, u pobjedi 3:1 protiv Estorila. Ovu godinu otvorio je odličnom igrom u gradskom derbiju (1:1) protiv Sportinga. Novi izbornik Zlatko Dalić nije krio da je Krovinović jako blizu popisa za SP i onda se sezona iz snova srušila samo dvije minute prije kraja još jedne njegove odlične partije. 

 

Krovinović je 21. siječnja namjestio prvi od tri gola Benfice protiv Chavesa (3:0) u prvenstvu i u 88. minuti pokušao je spasiti loptu pokraj aut-linije i time nezgodno stao te ozlijedio ligament desnog koljena, pa je sezona za njega završena. Čekala ga je operacija i dugotrajna rehabilitacija. 

"Ovo je težak udarac za nas, a posebno za Filipa. Odlično je igrao ove sezone i napredovao. Nažalost, u ovom trenutku je sve to zaustavljeno", konstatirao je nakon utakmice razočarani trener Rui Vitoria, koji je preporodio i Krovinovića i Benficu davanjem svih ovlasti hrvatskom veznjaku.

Nažalost, potrgani ligamenti koljena značili su ne samo da je za Krovinovića završena sezona. Vratio se tek nakon točno 10 mjeseci.

Naravno, nakon takve ozljede, novi početak i povratak je težak. Za Krovinovića je bio i daleko manje glamurozan. Na polupraznom Luzu, u četvrtom kolu Kupa protiv drugoligaša Arouce. 

Benfica je s kombiniranim sastavom dobila na mišiće 2:1, a Krovinović je izdržao jedno poluvrijeme.

Ali njemu je to usprkos svemu bio "spektakl! Oduševljen sam povratkom nogometu i Benfici. Ovo je važna pobjeda za momčad, ali za mene još važnija, jer sam napokon bio na terenu".

Oduševljenog Krovinovića sada čeka nastavak postupnog uvođenja u momčad, a idućeg tjedna i Bayern u Ligi prvaka. 

 

 

Pročitajte više