BOKS

Hrvatski boksač poražen prvi put u karijeri pa poručio: Boksao sam kukavički

Foto: Igor Kralj/Pixsell

HRVOJE SEP konačno je naišao na boljeg suparnika. Hrvatski poluteškaš u svom je 12. profesionalnom nastupu pretrpio prvi poraz. Na Matchroomovom eventu u Barceloni pred oko 1500 gledatelja Latvijac Ričards Bolotniks (19-6-1) slavio je jednoglasnom odlukom bodovnih sudaca (78-75, 78-75 i 77-75). Iako je nekadašnji boksački olimpijac pružio odličan meč, s obzirom na njegovih 36 godina i činjenicu da nije izgubio od suparnika svjetske klase, teško je očekivati da će njegova karijera i dalje ići uzlaznom putanjom.

Pokazalo se da je presudno bilo prvih nekoliko rundi u kojima je Latvijac bio dominantan i ponešto aktivniji od poluteškaša iz zagrebačkog BK Leonardo. Sredinom borbe Sep je uspostavio ravnotežu i preciznijim desnim krošeima osvajao runde, no kad se činilo da popušta, Bolotniks je ipak pronašao snage za ravnopravnu završnicu.

Sep se ispričao

"Prvi osjećaj odmah nakon posljednjeg gonga bio je da sam boksao kukavički i sa zadrškom, kao da sam nešto čekao", bile su prve Sepove riječi, da bi potom nastavio:

"Ispričavam se svima, od obitelji do trenera i cijelog kluba, što nisam uspio izboriti pobjedu. Mogao bih sad tražiti i pronaći izgovore za neuspjeh, ali napravio sam previše tehničkih i taktičkih pogrešaka. Bolotniks je ostavio ukupno bolji dojam. Mislim da sam zadao više čistih udaraca, ali moj suparnik bio je aktivniji i općenito je više udarao. To je presudilo."

Kasnije, u svlačionici, Sep je rekao kako mu sigurno nije pomoglo ni to što praktički otpočetka profesionalne karijere nije imao kompetitivnijih mečeva. Bolotniks je zapravo bio prvi njegov spomena vrijedan suparnik. Prije njega hrvatski poluteškaš gotovo da i nije imao pravi izazov, što znači da je prave konkurente posljednji put imao još na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

"Bio je to ravnopravan i atraktivan meč u kojem je Bolotniks zasluženo pobijedio. U ovakvim borbama pobjednik je obično onaj tko dobije prve tri runde. Takav je zaostatak teško nadoknaditi u osam rundi. Ovo je bila velika šansa za iskorak prema svjetskom vrhu, tko zna hoće li ih biti još", izjavio je Sepov trener Leonard Pijetraj, koji je od svog boksača neprestano tražio da bude aktivniji.

Latvijac se čudio

Dvoboj u Barceloni na kraju je završio u skladu s tečajevima na kladionicama, koje su Bolotniksa, inače 26. poluteškaša svijeta prema Boxrecu, držale blagim favoritom. Zanimljivo je i što je Latvijac u svlačionici rekao Sepu: "Pa kakvu to glavu imaš!? Udaram, a tebi ništa! Hrvoje, uvijek ću se odazvati budeš li želio revanš. Možda bismo sljedeći put mogli boksati u Hrvatskoj, tko zna?"

Sepova karijera sada ponajprije ovisi o povjerenju njegova talijanskog promotora Christiana Cherchija. Sep jamči da će sljedeću priliku iskoristiti, bez obzira na suparnika, no pitanje je hoće li sljedeće prilike biti u situaciji kad je 40. rođendan bliži nego 30., a konkurencija koja traži nastup na ovakvim eventima je sve žešća.
 

Pročitajte više