Hrvatski judaši osvojili pregršt medalja na seniorskom i kadetskom europskom kupu

Foto: Tino Marić/HJS

10. jubilarno izdanje Europskog kupa u Dubrovniku okupilo je točno 350 judaša i judašica iz 28 različitih država. Natjecanje u „Gospinom polju“ još jednom se pokazalo kao sjajna destinacija, a isto je s tribina došla popratiti i dvostruka svjetska prvakinja Barbara Matić, objavio je Hrvatski judo savez.

Simić zlatna

Hrvatska je imala dva predstavnika prvog dana natjecanja u finalnom bloku, Nina Simić (JK „Pujanke“ – Split) osvojila je zlato, dok je Robert Klačar (JK „Istarski borac“ – Pula) osvojio brončanu medalju.

Nina Simić osvojila je svoje prvo zlatno odličje u kategoriji -63kg, u kojoj je nastupilo 28 judašica, a ona je u finalnoj borbi savladala Viktoriu Folger (GER).

„Fantastično, sad pogotovo nakon Rige di nisam mogla ući u finale jer bi riskirali ozljedu za koju nismo znali je li nešto opasno ili ne. Tako sam htjela ponoviti to finale da znam kako je biti u njemu i evo baš mi je drago da sam deset dana nakon pokazala što sam zapravo mogla biti tamo.“ – rekla je Simić.

"Jako naporan dan, imali smo jedan „set-back“ prije četvrtfinala. Iskreno nisam očekivao da će moj proći Švicarca jer ima Grand Slam medalju, znao sam se ja boriti s njim u prošlosti i znao sam da je dobar. Međutim ja sam se nadao pobjedi Nijemca, spremili smo se i borba po borba. Na svu sreću imam tu svog trenera (op. a. Dean Ilić), on mi da savjet i podršku, kaže - ništa idemo malo stisnut, ne gubiti glavu i probati izvući najbolje iz situacije", rekao je Klačar.

Jučer 5 bronci

Nedjelja  je u sportskoj dvorani „Gospino polje“ bila je rezervirana za judaše i judašice u poluteškoj i teškoj kategoriji. Hrvatska je imala čak šest predstavnika u samoj završnici, od kojih je pet uspjelo doći danas do postolja. Brončane medalje osvojili su Dominik Družeta, Anđela Violić, Nika Jakuš, Lorena Perković i Marćelina Vranješ.

„Brončana medalja, jako sam zadovoljan, odličan turnir, šest borbi. Iako cijeli dan nisam uspio uloviti ritam, falilo mi je nešto da to bude 100%, ali uspio sam to izvući jako, čvrsto, nisam se predavao u borbi. Nije bilo predaje, tako da sam baš zadovoljan. Mislim da je ovo najbolji pokazatelj da napredujem i da mogu očekivati od samog sebe na Europskom prvenstvu jako dobru izvedbu. Ja vjerujem da mogu osvojiti medalju, sad kako će biti vidjet ćemo", kazao je Družeta.

„Na kraju dana jako sam zadovoljna s judom koji sam pokazala i s bacanjima koje sam izvela u svakoj borbi. Mislim da je svaka borba bila različita i posebno teška. Na kraju dana treće mjesto u svojem gradu ne može bit bolje. Ja uvijek kažem da je meni teže boriti se pred domaćom publikom, stvorim sebi neki nepotrebni pritisak, ali opet kada osvojim medalju nema ništa ljepše nego ju osvojiti baš doma", rekla je 24-godišnja Violić.

„Super! Iskreno nisam imala neka prevelika očekivanja, samo sam se htjela dobro borit i pokazati što sam radila na treninzima. Sve sam pokazala, treneri su zadovoljni", rekla je Jakuš.

„Vrlo sam zadovoljna rezultatom koji sam i očekivala. Sretna sam što je sve završilo kako je trebalo", komentirala je Perković.

"Ne mogu reći da sam razočarana što sam brončana, sretna sam, ali nisam zadovoljna kako sam odradila četvrtfinale, mislim da sam mogla biti u finalu. Zadovoljna sam da sam izvukla medalju na kraju dana. Iskreno, mislila sam da mogu biti prva, znam da mogu biti prva, splet okolnosti je takav danas. Zadovoljna da sam se nakon pada uspjela dignuti i nastaviti", komentirala je Vranješ.

U sveukupnom poretku najbolja je bila ekipa Njemačke s osvojenih tri zlata, tri srebra i šest bronci , na drugo mjestu pozicionirala se reprezentacija Nizozemske s tri zlata, dva srebra i četiri bronce dok je treću poziciju zauzela Slovenija s dva zlata i tri bronce.

[EJU EUROPSKI KUP DUBROVNIK 2024 🇭🇷] 🥉 Anđela VIOLIĆ 🇭🇷 (-70kg) 🥉 Nika JAKUŠ 🇭🇷 (-78kg) 🥉 Lorena PERKOVIĆ (-78kg) 🥉...

Objavljuje Cro JudoNedjelja, 7. travnja 2024.

Plasmane su ostvarili:

-57 kg

5. mjesto Tihea Topolovec (JK Mladost Zagreb)

-66kg

7. mjesto Nikola Zorotović (JK Kaštela=

-70kg

5. mjesto Karla KULIĆ (JK „Pujanke“ – Split)

-81kg

7. mjesto Dominik ROŽIĆ (JK „Solin“)

-100kg

7. mjesto Ivan ROZGA (JK „Kaštela“)

-78kg

7. mjesto Vedrana MILJEVIĆ (JK „Black belt“ – Zagreb)

Dvije bronce za kadete

[EJU EUROPSKI KADETSKI KUP TEPLICE 2024 🇨🇿] 🥉 Filip KNEZ 🇭🇷 (-60kg) 🥉 Ana BEŠKER 🇭🇷 (-63kg) Više na https://judo.hr/new/2952 📸 Filip ŠTOSS (CJF) . #CroJudo #Judo #JudoDubrovnik2024 #CroatiaFullOfLife

Objavljuje Cro JudoNedjelja, 7. travnja 2024.

Kadetska judo turneja nastavila se ovog vikenda u Teplicama, objavio je Hrvatski judo savez. Od 6. – 7. travnja u Češkoj se za medalje borilo 583 judaša i judašica iz 32 različite države. Do postolja je stigao Šibenčanin Filip Knez (JK „Šibenik“) u kategoriji -60kg i tako osvojio prvu povijesnu medalju na Europskom kupu koja putuje u grad košarkaškog Mozarta, Šibenik.

U borbi za brončanu medalju savladao je predstavnika Mađarske Ferenca Fedora ipponom nakon minutu i pol borbe. Knez je u eliminacijskim borbama imao još pet borbi od čega četiri pobjede i poraz. Pobjede je upisao protiv Apollona RAIDOSA (GER), Petra Dvoraka (CZE), Ziyada El Rhaba (FRA) i Bencea Gala (HUN). Poražen je protiv Gruzijca Sandra Sharupasvhilija.


Bešker (JK “Solin”) je osvojila brončanu medalju kategoriji -63kg pobjedom protiv Kristine OPANASENKO (UKR) nakon samo minute borbe. Do finalnog bloka došla je pobjedama protiv Fidan Jalili(AZE), Carlotte Schlieper (GER), Amelie Roemmer (GER) i Isabel Bob (ROU). Poražena je od Ilarie Tsurkan (UKR).

Nikola Hadži-Veljković (JK „Black belt“ – Zagreb) završio je nastup na Europskom kupu na sedmom mjestu kategorije -66kg. Hadži-Veljković upisao je pobjede protiv Chritsopha Gangla (AUT), Aleksa Kriveca (SLO), Numana Onaya (TUR), Noama Friedricha (ISR). Poražen je protiv Alexandera Marlova (SWE) i Rufusa Barskea (GER).

Članica splitskih Pujanki Matea Šajtović nastupila je u kategoriji +70kg i osvojila sedmo mjesto. Upisala je pobjedu i dva poraza, bolja je bila protiv Ioane Cociorbe (ROU) dok je poražena protiv Seme Mete (TUR) i Nikole Zareba (POL).

Pročitajte više