Hrvatski košarkaši svladali Ruse i plasirali se na SP nakon 15 godina

HRVATSKA košarkaška reprezentacija pobijedila je rezultatom 76:69 Ruse u utakmici dvaju poraženih četvrtfinalista na Eurobasketu i tako osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo koje se dogodine igra u Turskoj.

Gorak okus koji je ostao nakon sinoćnjeg nespretnog poraza od Slovenije izabranici Jasmina Repeše isprali su protiv Rusa čekiravši tako kartu za Tursku. Hrvatska na smotri najboljih košarkaša svijeta nije bila još od 1994. kada je na prvom i dosad jedinom Svjetskom prvenstvu osvojena bronca.

Hrvatska i Rusija igrali su utakmicu u kojoj se znalo da će pobjednik ostvariti plasman na SP, a poraženi ostati bez njega. Odabranici hrvatskog izbornika Jasmina Repeše imali su samo 15 sati za odmor i oporavak nakon poraza u četvrtfinalu od Slovenije, ali su vrlo dobrom igrom u drugom poluvremenu ipak uspjeli ostvariti prvi cilj koji su si zadali na ovome natjecanju.

Prvu četvrtinu Hrvatska je odigrala vrlo solidno i završila je s vodstvom 18-14, a Rusija je u tom razdoblju 12 od 14 poena ubacila iz šuta za tri poena. Monja je ubacio tri tri trice, a McCarty još jednu. Loše razdoblje u igri hrvatske reprezentacije, koje nije izostalo niti u jednoj utakmici na Eurobasketu, ovoga puta se dogodilo u drugoj četvrtini, koju su Rusi dobili s 12 koševa viška, te su na odmor otišli s prednošću 41:33.

Ipak, Hrvatska je u prvoj polovici treće četvrtine smogla snagu za seriju 12:0, kojom je opet stigla do vodstva, a košem Lončara u 27. minuti Hrvati su poveli i sa 6 koševa razlike, 53:47. Utakmica je do kraja bila neizvjesna i u egalu, a vrlo važnu ulogu u pobjedi hrvatske reprezentacije odigrao je iskusni centar Sandro Nicević s 4 poena zaredom nakon rezultata 65-65, te Roko Ukić koji je prelomio dvoboj tricom za vodstvo 73:67 minutu i pet sekundi prije kraja dvoboja.

Ukić je bio i najbolji hrvatski igrač s 18 koševa i čak 8 asistencija. Vrlo dobar u nastavku bio je Marin Rozić, sa 14 koševa ukupno hrvatski drugi najbolji strijelac. Kasun je zapaženu rolu u napadu imao u prvoj četvrtini, ukupno 12 njegovih koševa, Popović je dodao 8 poena, Nicević 6. U Rusiji je najbolji bio Sergej Monja s 18 koševa (trice 4-6), McCarty je dodao 9 uz 7 skokova.

Hrvatska će nastup na Eurobasketu završiti nedjeljnom revijalnom utakmicom bez rezultatskog značaja za 5. mjesto protiv Francuske. Podsjećamo, Francuska je ranije svladala Tursku s 80:68. U polufinalnim utakmicama sastat će se Španjolska i Grčka, te Srbija i Slovenija.

Pročitajte više