Euro 2020.

Hrvatski liječnik dobio jednu od najvažnijih uloga na Euru: "Čekaju me besani dani"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

UEFA je imenovala liječnika Zorana Bahtijarevića, dugogodišnjeg liječnika hrvatske nogometne reprezentacije, glavnim medicinskim časnikom na predstojećem Europskom prvenstvu, objavio je Nogometni savez Hrvatske.

Bahtijarević će na organizacijski nikad zahtjevnijem Europskom prvenstvu biti na čelu medicinskog tima, što je veliko priznanje njegovom minulom radu u okviru hrvatske reprezentacije i UEFA-e.

"Ovo je priznanje i za HNS"

"Zahvalan sam rukovodstvu UEFA-e na ukazanom velikom povjerenju. Osim što se radi o priznanju mom dugogodišnjem radu u nogometu, vjerujem da je ovo i veliko priznanje Hrvatskom nogometnom savezu u kojem sam od 1992. godine prošao kao liječnik sve uzrasne kategorije i stjecao potrebno znanje i iskustvo. Zahvalan sam prvenstveno pokojnom docentu Mladenu Ćepuliću, koji je bio moj učitelj i koji me primijetio, pomagao mi i podržavao me. Svakako vrijedi naglasiti ulogu predsjednika HNS-a i člana Izvršnog odbora UEFA-e, gospodina Davora Šukera, koji mi je bio velika podrška tijekom cijele moje karijere", kazao je za službenu stranicu HNS-a doktor Zoran Bahtijarević. 

Bahtijarević je od 2007. godine UEFA-in doping kontrolor, a u toj ulozi već je bio na šest UEFA-inih klupskih finala. Aktualni je treći dopredsjednik UEFA-ine Medicinske komisije, a uz predsjednika ove Komisije Tima Meyera, glavni je autor UEFA-inog Return to Play protokola koji je omogućio siguran povratak nogometa kada to drugi sportovi nisu uspijevali. Pritom je na prošlogodišnjoj završnici Lige prvaka u Lisabonu također bio glavni liječnik, kao i na Superkupu u Budimpešti. 

Krajem listopada Bahtijarević je imenovan predsjednikom UEFA-inog savjetodavnog vijeća za protokol, UEFA-inog tijela stručnjaka iz sportske medicine, mikrobiologije, epidemiologije i javnog zdravstva.

"U više od dvije tisuće utakmica nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa virusa s igrača na igrača"

Odgovornost da predvodi medicinski team UEFA-e na Euru jasna je potvrda koliko je UEFA zadovoljna do sada odrađenim poslom.

"Predstojeći Euro je izuzetno specifičan jer se održava u razdoblju pandemije koronavirusa, ali i u 11 različitih zemalja. Činjenica je da svih 55 zemalja članica UEFA-e u zajedničkoj borbi protiv pandemije ima različite pristupe i u tom pogledu naš glavni zadatak uoči Eura je, koliko je to moguće, ujednačiti pristup. Tijekom protekle godine moj je zadatak bio koordinirati aktivnosti s lokalnim vlastima kad bi se u pojedinom klubu ili reprezentaciji pojavio pozitivan nalaz nekog igrača, a sve u cilju normalnog odigravanja utakmica. Očito smo svi zajedno u tome uspjeli jer u više od dvije tisuće odigranih utakmica nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa virusa s igrača na igrača iz suparničkih momčadi ni na lokalno stanovništvo", pojasnio je Bahtijarević.

Uoči Eura Bahtijarević će biti na finalima Europske lige i Lige prvaka, a potom će boraviti u Nyonu, gdje se nalazi UEFA-ino sjedište, te putovati dalje ovisno o potrebama. Tijekom drugog dijela Eura bit će u Londonu, gdje će se odigrati najveći broj utakmica nokaut-faze.

"Srećom, veliki dio posla možemo obaviti i virtualno. Imam sreću raditi s vrlo stručnim medicinskom timom UEFA-e, pa sam siguran da ćemo odraditi kvalitetan posao bez obzira na sve okolnosti. Moja funkcija uključuje brigu o svom osoblju UEFA-e, sucima, delegatima, djelatnicima… Dakle, u slučaju pozitivnog rezultata, bit ću glavni liječnik za kontakt desecima tisuća ljudi, što znači da me čeka šest besanih tjedana, ali kao liječnik - naviknut sam na takav ritam", kazao je hrvatski doktor.

"Žao mi je što neću biti uz Vatrene, a mnogo zahvaljujem izborniku Daliću i kapetanu Modriću"

Koliko god bio počašćen UEFA-inim imenovanjem na ovu izuzetno značajnu i odgovornu funkciju, popularni Bahta žali što neće moći biti uz reprezentaciju na još jednom velikom natjecanju. 

"Kad mi je prvi put ponuđena ova funkcija, gotovo sam je odbio, i to iz jednog jedinog razloga, a taj je što mi je reprezentacija u srcu. Trideset godina sam u HNS-u, a od 2002. godine uz A reprezentaciju, s kojom sam bio na osam velikih natjecanja. Znate… Onaj najduži dan i ona vožnja autobusom od zračne luke do Trga bana Josipa Jelačića poslije osvajanja srebra u Rusiji, uz dane rođenja moje djece i unučice, najljepši je dan u mom životu. Malo se dana u životu može mjeriti s tim osjećajem. Dakle, bez ikakvih floskula, volim reprezentaciju i ona mi je primarna, ali isto tako, poslije godine dana rada u razdoblju pandemije shvatio sam da svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći UEFA-i na ovom Euru. Naravno da će mi nedostajati ozračje, svlačionica, treninzi, zajednički ručkovi i večere, ali vjerujem da će opet biti prilike…", rekao je.

Bahtijarević je pritom zahvalio izborniku i kapetanu na potpori.

"Zahvaljujem izborniku Zlatku Daliću, koji je, kad sam podijelio s njim svoju dvojbu, istog trenutka rekao da prihvatim ponudu jer je to dobro za hrvatski nogomet. Zahvaljujem, naravno, i kapetanu Luki Modriću, koji me također podržao u odluci, odnosno kolegama liječnicima Saši Jankoviću i Eduardu Rodu, koji će na sebe preuzeti velik dio mojih obaveza i pritom, ne sumnjam, odraditi odličan posao s ekipom", poručio je Bahtijarević.

Pročitajte više