hrvatski nogometaši

Kreilach iz MLS-a za Index: Odlazak u Ameriku bio mi je najbolja odluka u karijeri

Foto: Reuters/USA Today Sports

DAMIR KREILACH i njegov Real Salt Lake u nedjelju u 21 sat po hrvatskom vremenu nastavljaju svoj nevjerojatan pohod prema vrhu MLS-a.

Momčad koja je, prema prognozama uoči početka sezone, trebala biti na dnu tablice i koja je smatrana jednom od najslabijih u ligi, ugurala se u play-off u zadnjem kolu regularnog dijela sezone. Kreilach i njegovi suigrači bili su u komotnoj situaciji tri kola prije kraja jer im je trebala samo jedna pobjeda za ulazak u play-off, a dvije utakmice su igrali kod kuće. No, izgubili su od San Josea i Portlanda, da bi se onda u zadnji trenutak izvukli na izrazito teškom gostovanju kod Sporting Kansas Cityja. Pobijedili su 1:0, a gol je zabio upravo Kreilach, i to u petoj minuti sudačke nadoknade. 

Trenutak koji će zauvijek pamtiti

U prvoj rundi play-offa Real Salt Lake nastavio je sa senzacijama te je nakon boljeg izvođenja penala (0:0, 6:5) u gostima izbacio drugog nositelja Seattle Sounderse, i to bez da je u 120 minuta nogometa uputio udarac na gol.

"Taj trenutak kad je Justen Glad zabio penal za prolazak, zauvijek ću pamtiti. Ne samo ja nego i čitava momčad i navijači. Iskreno, nisam nikad u životu igrao takvu utakmicu, gdje je moja momčad imala samo 38 posto posjeda lopte i nije zapucala na gol. Ali, iskreno, nisu ni oni bili opasni. Nisu imali nijednu čistu šansu, mi smo se sjajno branili i zasluženo smo prošli", rekao nam je Damir i nastavio:

"Ma, da se igralo još dva dana, oni nam ne bi zabili. Prije penala smo bili potpuno samouvjereni, a ja sam i tijekom utakmice bio siguran da ćemo okrenuti čak i ako primimo gol. Ne mogu vam to objasniti. Nevjerojatan je momčadski duh u našoj ekipi. Ginemo svi jedan za drugoga, a u ovakvom sustavu je takva igra ključna. Ovo je format kao svjetsko prvenstvo, tako da je ono za mene već počelo, ha, ha."

U nedjelju igraju za polufinale

Njegova momčad u nedjelju u drugoj rundi play-offa ide opet na teško gostovanje. Protivnik je opet Sporting Kansas City, protiv kojega je Kreilachova momčad i ušla u doigravanje.

"Užasno teško gostovanje, ali za nas više do kraja nema laganih utakmica jer smo ušli u play-off s niske pozicije, što znači da ćemo sve do kraja igrati u gostima. Ja vjerujem u nas. Ova momčad je prava klapa, kao da se svi znamo godinama. Oni su za mene najbolji igrači u ligi. Imamo jako puno talenta i individualne kvalitete i u ovako izjednačenoj konkurenciji to je jako bitno", kaže Vukovarac.

Njemu je ovo četvrta sezona u MLS-u, gdje je došao 2018. godine iz berlinskog Uniona. Do sad je za Real Salt Lake odigrao 128 utakmica te je zabio 47 golova uz 18 asistencija. Prije toga je igrao u Rijeci, a u oba ta kluba bio je i ostao jedan od omiljenih igrača. 

"Najbolji potez u karijeri bio mi je odlazak u MLS. Kad sam dolazio, vidio sam se dugoročno u Americi i bio sam u pravu. MLS je čudo. Ta liga diže se iz godine u godinu u svakom smislu. Franšize su bolje, organizacija je na najvišem nivou, a liga je strašno jaka jer je vrlo izjednačena. Nemate taj pritisak ispadanja iz lige, ali upravo zato svi vjeruju da mogu napraviti nešto veliko i zato je vrlo teško nekoga pobijediti. O atmosferi da ne govorim. Mi doma imamo sjajnu atmosferu i jedan smo od najneugodnijih domaćina. Play-off sustav je jako zanimljiv jer nemaš pravo na pogrešku iako si imao jako dobar osnovni dio sezone. Evo, Colorado, koji je bio najbolji u konferenciji, je kod kuće izgubio i ispao. Nebitno je jesi li prvi ili sedmi uoči doigravanja, svatko ima šansu postati prvak. Uživam u Americi, a o životnim uvjetima ne moram ni pričati. I meni i mojoj obitelji je ovdje predivno”, smatra 32-godišnji Kreilach.

Iz vezne linije u napad

On je u svojoj momčadi igrao praktički sve. Krenuo je kao vezni igrač, da bi u zadnje vrijeme igrao uglavnom u napadu te je u zadnjih deset kola regularne sezone zabio sedam golova. Zabio je za pobjedu protiv Seattlea, zabio je i asistirao za pobjedu protiv Galaxyja 2:1, prelomio je susret protiv Colorada (3:1), zabio u preokretu kod Dallasa (2:1) i onda uveo Real u play-off spomenutim golom u 95. minuti susreta protiv Sporting Kansas Cityja. Ukupno 16 golova i osam asistencija u 34 utakmice.

"Ovo mi je najbolja sezona u karijeri, ne samo zbog statistike nego i zbog onoga što pokazujem na terenu. Ne igram baš klasičnu špicu, iako će vam se tako možda pokazati u ovim raznim aplikacijama koje prate utakmice. Više sam neka desetka koja ima dosta slobode u igri. Mogu se spustiti po loptu, mogu otići naprijed, i to mi odgovara. Iskreno, najbitnije mi je da momčad dobro igra, a kad je tako, onda uvijek iskoči neki pojedinac. Jednom to budem ja, drugi put netko drugi", kaže.

Nogomet u SAD-u stalno raste, a prema zadnjim istraživanjima, broj djece koja se bave nogometom je prije nekoliko godina prvi put prešao broj klinaca koji igraju bejzbol. Prije desetak ili više godina to je bilo nezamislivo, ali danas je realnost.

Svi prate nogomet u Americi

"Naravno da nogomet nije najpopularniji u Americi, ali ga svi živi prate. Amerikanci obožavaju sport općenito, a tako i nogomet. Svaki stadion je pun neovisno o tome prima li 20 ili 70 tisuća ljudi. Atlanta je deveti nogometni stadion po posjećenosti na svijetu, a mislim da to dovoljno govori. Napredak i lige i samog sporta u Americi je vidljiv iz godine u godinu, a to se vidi i na njihovoj reprezentaciji, koja je jako, jako opasna. Pogledajte samo gdje njihovi igrači igraju - Manchester City, Juventus, Barcelona… Njima je ključno da budu u top formi na Svjetskom prvenstvu 2026. godine, kad će biti domaćini, a budite sigurni da će biti iznenađenje i u Kataru ako se plasiraju, a ja sam siguran da hoće", kaže Kreilach.

U Salt Lakeu je neočekivano velikog prijatelja našao u Bojanu Bogdanoviću. Kreilach se prvi doselio u Salt Lake City i kad je Bogdanović prešao u Utah Jazz, počeli su se družiti.

"To je stvarno bilo neočekivano, ali traje i dalje, i to na dnevnoj bazi. Jedan drugome idemo na utakmice i bodrimo se. Bojan je, prije svega, vrhunski dečko, a onda i košarkaš te profesionalac. Mislim da svatko može jako puno naučiti iz njegove karijere i njegova puta do vrha. Pratim ja Jazz i vjerujem da ove sezone mogu do kraja. Prošle sezone nisu uspjeli, ali ako im se malo otvori i ako ih malo pomazi sreća, ove sezone mogu", kaže Damir.

Sa statistikom i rezultatima koje ima, logično ga je bilo pitati i vidi li se možda na nekom popisu Zlatka Dalića barem za neke prijateljske utakmice. Kreilach je profil igrača koji bi jako dobro došao reprezentaciji, ali mu na ruku ne ide činjenica da igra na drugom kraju svijeta, pa ga je teško popratiti kao europske igrače.

Reprezentacija je san, a Dalića dobro poznaje

"Samo da riješimo jednu stvar - meni ne pada na pamet gurati se u reprezentaciju preko medija. No, mislim da je sasvim normalno reći da je moj san igrati za reprezentaciju i da od toga nikad neću odustati. Svatko tko je jednom obuo kopačke, zamislio se u dresu reprezentacije, pa tako i ja. Iako imam 32 godine, smatram da su godine samo broj i nada umire posljednja. Za sad me nitko iz Saveza nije kontaktirao, a Zlatka Dalića dobro poznajem jer mi je on dao prvi profesionalni ugovor u karijeri. On je toliko stručan i ima takve rezultate da ne treba preispitivati njegov odabir igrača i on i njegovi ljudi su dovoljno stručni da znaju tko im treba u kojem trenutku", rekao je Damir.

U Rijeci je bio kapetan i jedan od omiljenijih igrača. Iako je iz Rijeke otišao prije osam godina, kaže, i dalje prati što se događa na Rujevici.

"Nismo ista vremenska zona, ali gledam koliko god mogu. Rijeka igra vrhunsku sezonu i ja je vidim u borbi za naslov do samoga kraja i naravno da joj želim naslov. Ljudima u tom klubu mora se čestitati jer rade fantastičan posao. I Miškoviću i Juričiću i Palikući i treneru Tomiću. Odradili su savršen prijelazni rok i, iako mi je žao što su ispali iz Europe, potpuno su koncentrirani samo na prvenstvo. Imaju jako širok i dobar kadar, igraju odličan nogomet i ako ih zaobiđu ozljede, bit će jako, jako opasni. U meni imaju velikog navijača", zaključio je Kreilach.

Pročitajte više